Jak na rosení oken

Ilustrační foto: BYDLENÍ.CZ

Ilustrační foto: BYDLENÍ.CZ

Není sklo jako sklo

Kondenzace páry na sklech oken je v zimním období častým problémem. Jaké jsou její příčiny a existují dostupná řešení?

Proč?

Vyměnili jste nová okna a ona se rosí?  Na vině jsou nízké povrchové teploty okna uvnitř a ochlazení vzduchu v jeho blízkosti (pokud není zajištěna dostatečná cirkulace) a protože studený vzduchu nevstřebá tolik vlhkosti jako teplý, přebytečné množství vodní páry se v místě vysráží na studeném povrchu rámů a skla (vznik tzv. „rosného bodu“).

Všechna nová okna důsledně utěsní otvor a tím zamezí jakékoliv výměně vzduchu. Bohužel jen malé procento z nich (týká se i způsobu montáže) dosahuje takových vlastností, aby si se zvýšenou vlhkostí uvnitř sami poradily. Zásadním ovlivňujícím faktorem je mimo kvality rámů, provedení připojovací spáry, hloubky osazení výplně do otvoru a řešení přístupu teplého vzduchu,  zejména kvalita skleněné výplně. Běžné dvojsklo (Ug =1,0 až 2,8 W/m2K) s jednokomorovým uspořádáním nemůže nikdy dosáhnout potřebné míry izolace, která s rezervou udrží vnitřní povrch skla po celou dobu teplý.   

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Termokamera poskytne nejpřesnější obraz reálného stavu oken. Foto: Izolační skla

Kde hledat chyby a zdroj problémů?

Základem je správně identifikovat příčinu, která vede ke snížení teploty povrchu skla (pokud jsme předem vyloučili přílišnou vlhkost v místnosti jako zdroj problémů). Navést mohou tyto otázky:

a) je zajištěn přístup teplého vzduchu ke sklům (hluboké parapety, absence topidla pod sklem, vypnuté topení, zatahované žaluzie nebo závěsy, atd.)
Sklo nemá vlastní zdroj energie a pokud má fungovat, musí se k němu dostat teplý vzduch.

b) nedochází k ochlazování od nadměrného pronikání studeného vzduchu mezi rámem a křídlem nebo dokonce i rámem a ostěním? ( netěsnosti mezi křídlem a rámem, funkční spára v připojovací spáře, špatně osazené sklo- spára mezi sklem a křídlem, atd.) Jakákoliv nechtěná spára způsobí prostup mnoha m3 studeného vzduchu, čím dojde k místnímu ochlazení, což navíc bývá umocněno protilehlým tahem mezi okny navzájem.

c) má rám přerušený tepelný most? (např. dříve používané hliníkové nebo ocelové rámy)
Zejména u vodivých materiálů je přerušení tepelných mostů v rámech naprostou nutností.

d) má ostění/parapet/práh přerušený tepelný most? (podbetované prahy procházející ven i dovnitř, hliníkový parapet dotažený hluboko pod rám nebo na nezateplený podkladový profil). Bohužel vadou nevhodně osazeného parapetu trpí velké množství nově osazených oken.

e) má sklo a jeho okraj dostatečné izolační schopnosti? (mělce osazená skla, použití hliníkových distančních rámečků ve skle, absence venkovní  izolační podkladové pásky v zasklívací drážce, skla bez pokovení nebo s absencí technického plynu uvnitř. atd.) Pokud není okraj izolačního skla dostatečně rámem zateplen, potom způsobí okrajové ochlazování. Pokud sklo nemá ani minimálně potřebné izolační vlastnosti, kondenzace se projeví v jeho celé ploše.

Existuje jednoduché a universální řešení?

Problém není nikdy izolovaný a vlivy příčin se často překrývají a ne všechny prvotní příčiny se dají navíc odstranit (těžko si představit demontáž oken kvůli špatně provedené připojovací spáře, atd). Řešením je tedy provést dostupné úpravy a opatření (seřídit okna, zatěsnit spáry, neuzavírat žaluzie, pustit dostatečně topení atd.) a pokud okno nedisponuje kvalitním sklem (trojsklo nebo dvojsklo s meziskelní tepelnou folií HEAT MIRROR) provést výměnu skla, které ovlivňuje největší podíl plochy i obvodu výplně.  Pro výměnu se dá zpravidla použít pouze dvojsklo s folií HEAT MIRROR, protože na rozdíl od stojskla je vyrobitelné v potřebné tloušťce 24mm ( dříve i 20mm)  a nezatěžuje rám nechtěným nárůstem hmotnosti.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Izolační přesklení je otázkou několika minut. Foto: Izolační skla

Jak postupovat?

Protože nezbytným příslušenstvím pro správnou identifikaci příčiny kondenzace jsou teploměr na měření povrchových teplot, vnitřní a venkovní teploměr a vlhkoměr, případně  ideální obraz o celkovém reálném stavu poskytne termokamera, je vhodné s řešením oslovit specializovanou firmu provádějící záruční nebo pozáruční servis oken. Výsledkem bude návrh vhodných opatření a správné zaměření rozměru a provedení skel k případné výměně (pro výměnu skel se rozměry zpravidla dělají větší pro docílení lepšího zateplení okraje skla).
Navíc správným výběrem typu skla lze optimalizovat i další vlastnosti, jako je zvýšená protisluneční ochrana, zmenšení prostupu hluku, zvýšení bezpečnosti, neprůhlednění nebo i odstranění nutnosti skla často umívat a zamezit venkovní kondenzaci (použití tzv. „samočisticích skel“). Výběr vhodných variant skel lze najít na www.izolacniskla.cz nebo návštěvu servisního technika dohledat na www.tospur.cz.

Jak je výměna skel náročná a přinese něco navíc?

Pro zručného technika je výměna skla v plastovém rámu otázkou několika minut. Obejde se bez bourání a špinavých procesů jako u výměny oken a lze ji dělat i v zimním období.  Správnou tepelnou pohodu vám přinese v létě i v zimě a investice do ní se určitě vyplatí v podobě ušetřených peněz za topení. Jednoduché pravidlo říká, že výměnou skel lze ušetřit až jednu zálohu na platbu plynu ročně. Zkuste s tímto výnosem uložit peníze do banky a navíc investujete do svého a zcela bezpečně.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444