Jak na ozvučení koupelny, sauny nebo malého bazénu

Koupelnu začínáme více chápat jako místo relaxace, kde si můžeme odpočinout při poslechu oblíbené hudby. Proto už při rekonstrukci nebo výstavbě nové koupelny a jejím samotném sanitárním vybavení zvážíme, zda a kde by přítomný zvuk byl vhodný. Také bereme v potaz fakt, zda WC náhodou není situováno vedle jako další místnost, která také za ozvučení stojí.

Jaké reproduktory?

Samotné ozvučení se v koupelnách provádí do stěn nebo podhledů pomocí vlhkuodolných reproduktorů RP 61, RP 62, RP 81 nebo RP 82. Docela efektní je zabudování RP reproduktorů přímo do sprchového koutu. Výdrž těchto reproduktorů je opravdu vysoká (původně jsou určeny pro lodě), a tak se vlhkosti nemusíme bát. Totéž platí i pro sauny, kde teplota může dosahovat i 100°C. I na tyto podmínky jsou uvedené reproduktory stavěné.

Nezřídka se setkáváme s případy, kdy ozvučovaná koupelna je opravdu malá, a tak dva reproduktory je prostě „příliš“. Možná vás napadne řešení v podobě zapojení jen jednoho „normálního“ reproduktoru, jenže budící systémy, jak je uvádíme dále, jsou stereofonní. Druhý reproduktor tak musí být instalován jinde, např. do šatny nebo WC. Potíž však může být, když druhý reproduktor nelze použít. Doslova záchranou je nový stereofonní model RP 93. Budit jej můžeme oběma kanály najednou a malý prostor je tak ozvučen velice snadno.
 

Na co to zapojit?

Systém reproduktorů je napojen obvykle na nízkoimpedanční rozvod a reproduktory jsou zapojeny sérioparalelně tak, aby tvořily impedanci 4 nebo 8 Ω. Pokud budící signál je navíc stereofonní, což je obvyklý případ při buzení z domácí HiFi věže či receiveru, a chceme v koupelně osadit pouze reproduktor jediný, můžeme druhý kanál (reproduktor) osadit právě do další koupelny nebo WC.
Je nutné na tomto místě upozornit, že je nepřípustné pro ozvučení takto „vlhkých“ prostor používat 100 V rozvod, neboť se jedná o napětí v těchto prostorách nebezpečné! Proto i u klasického ozvučení z domácího zesilovače musíme zajistit, že na svorkách reproduktoru nebude napětí vyšší jak 24 V! To je ale obvykle splněno.
V případě ozvučení koupelen a saun v hotelích a penzionech, kde ozvučení je provedeno vysokoimpedančním 100 V rozvodem, je nutné již v pohledu, v místě, které je zcela uzavřené a nepřístupné, osadit převodní transformátor DEXON PT 100, který převede 100 V rozvod na nízkou, bezpečnou úroveň napětí. S touto už pak „jdeme“ na samotné reproduktory.

Jak regulovat hlasitost?

Posledním prvkem koupelnového ozvučení je regulace hlasitosti. Vzhledem k nabízenému sortimentu se tato provádí jednoduše pomocí regulátoru DEXON PR 300 anebo, pokud máme k dispozici stereofonní signál, použijeme regulátor DEXON PR 300S. Tyto regulátory zatěžují audio síť rovnoměrnou impedanci a jejich regulace je zcela lineární.

Moderní zdroj hudby

Jak bylo naznačeno výše, obvyklý způsob, jak reproduktorový systém nabudit, je použít stávající hifi věž či receiver a výkonový audio signál „přehnat“ buďto přes přepínač reprosoustav 1/4 PS 140, nebo přes osmikanálový zesilovač JPM 1320.  

Existuje však nová, dovolíme si říci, přelomová, možnost. A ta je hlavně elegantní. Představte si, že vedle vypínačů na osvětlení instalujete další chytrou krabičku. Tou je MRP 2170 nástěnný přehrávač se zesilovačem.

Také časté dotazy zákazníků na nějaký externí kompaktní zesilovač vhodný nejenom pro koupelny byly vyslyšeny. MRP 2170, obsahuje nejenom stereo zesilovač ve třídě D o výkonu 17 W, ale také FM tuner, Bluetooth konektivitu pro snadné přehrávání ze smartphonu nebo tabletu a dále MP3 přehrávač, jež přehrává soubory z USB slotu. Uživatel tak získává nevídaný komfort přehrávače a zesilovače v jednom. To vše ještě umocňuje IR dálkové ovládání.
Jeho připojení je jednoduché - jedním kabelem přímo napájení 230 V a druhými dvěma kabely odchod na pár reproduktorů. Přehrávač se zesilovačem MRP 2170 využijete spolu s podhledovými nebo nástěnnými reproduktory Dexon např. pro ozvučení koupelny nebo terasy, jelikož je vlhkuodolný, ale také do "běžných" míst, jako jsou pokoje, kanceláře, malé prodejny, restaurace atd.

Další nástěnné přehrávače řady Dexon MRP, např. ty komfortnější, naleznete na stránkách výrobce Dexon

bydlinek Soutěž o sadu RP 93 + MRP 2170 - podhledový reproduktor a nástěnný přehrávač
Odpovězte na otázku níže a zapojte se do soutěže. Soutěž trvá do 10. března 2016.
Soutěž byla ukončena. Výherci: Jana Růžičková, Martin Matějovský, Magda Navrátilová

 
Pro více informací o systémech, které český výrobce DEXON navrhuje a nabízí a pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat Dexon Czech s.r.o. na jejich stránkách www.dexon.cz nebo na tel. 596 321 160. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení zcela zdarma.
10.02.2016 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444