Jak koupit nemovitost bez realitky

Na realitní kancelář se ve většině případů obracíme při prodeji nemovitosti. Jak však postupovat, když chceme byt či dům koupit? Potřebujeme jako kupující realitní kancelář? V České republice začíná fungovat nová služba poskytující odborné poradenství pro zájemce o koupi. Jedná se o výhradní zástupce, kteří stojí pouze na straně kupujícího. 

Potřebuje kupující realitní kancelář?

„Pro bezpečný a úspěšný nákup nemovitosti potřebuje kupující především spoustu informací. Začíná to otázkami, kde vhodnou nemovitost najít a jak prověřit její technický stav, a končí v momentě, kdy kupujícímu hrozí právní úskalí, která se mohou vyskytnout v rezervační a kupní smlouvě, nebo problémy s převodem vlastnického práva v katastru nemovitostí. Kdo kupuje nemovitost poprvé, bude mít problém poradit si se vším samostatně a nevystačí si ani s poradenskými články na internetu – číhajících nebezpečí je příliš mnoho. Kde najde odpovědi na svoje otázky?

Součástí běžné praxe realitních kanceláří v Česku bohužel není kvalitní poradenství směrem ke kupujícímu. Realitní makléř je volná živnost, která nemá žádné regule, a makléřem se může stát kdokoli. Velmi často potom makléři dávají přednost jednoduchým řešením před bezpečnými, což může kupujícího ohrozit. Typickým příkladem je posílání kupní ceny rovnou na účet realitní kanceláře namísto úschovy u notáře, advokáta nebo v bance, ale také podepisování rezervační smlouvy ještě před kontrolou všech relevantních právních i jiných dokumentů k nemovitosti.

Kupující, který nechce riskovat, se nemůže na realitní kancelář spolehnout a musí si v jednotlivých krocích najmout celou řadu odborníků – architekty, stavaře, právníky, finanční poradce, odhadce a další, kteří mu dají odpovědi na jeho otázky a pohlídají bezpečný průběh celé koupě. Realitní kancelář potřebuje kupující v zásadě pouze tehdy, když mu dodává nabídky nemovitostí k prodeji nebo když zprostředkovává kontakt s prodávajícím, případě prodávajícího zastupuje. Pro ochranu svých vlastních zájmů ji využije jen těžko.

Je zajímavé, že na Západě je zavedená jiná praxe. Zatímco u nás se realitní kanceláře běžně staví do role zprostředkovatele pro obě strany, která není příliš důvěryhodná, na Západě mají prodávající i kupující svého zástupce. A některé firmy, které kladou důraz na zastupování výhradně kupujících, se najdou už i v Česku. Home Institute patří mezi ně."
 
Vladimír Zuzák, Home Institute
18.05.2014

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444