Jak jsem soutěžila v závodě dračích lodí

Foto: Martin Haleš (www.martinhales.com)

Foto: Martin Haleš (www.martinhales.com)

Jelikož velice ráda zkouším stále nové a nové aktivity, když mě kamarád pozval na teambuildingovou akci, a to na závody dračích lodí pod Pálavské vrchy, byla jsme nadšená a velice ráda jsme nabídku přijala. Jednalo se o 7. ročník Pálavského festivalu dračích lodí, konající se na Mušovském jezeře v Yacht clubu Dyje. Letošní ročník byl rekordní a závodu se zúčastnilo 60 posádek ve třech různých kategoriích - Grand prix, Hobby a Fun.

Vše začalo v pátek odpoledne 12.7.2013, kdy jsme se v kempu seznámila s naší posádkou, a v podvečer jsme vyrazili na tréningovou jízdu. Počasí vypadalo docela hrozivě, žádné letní slunné počasí, ale přesně naopak. Mračna se stahovala nad celou Pálavou a já se obávala, že budeme mokří nejen od vody z jezera. 
Foto: Martin Haleš (www.martinhales.com)
Těsně před závodem
Nasedli jsme do dračí lodě dlouhé 12,5 metrů pro 20 závodníků, s ohromným drakem na přídi a jedním místem pro bubeníka. Kormidelníka jsme dostali přiřazeného  - profesionálního hocha od organizátora soutěže Pavlof s.r.o. Začali jsme zlehka pádlovat do bubeníkem udávajícího rytmu. Tempo rozjížďky nebylo velké, ale já už  po pár metrech nemohla. K mému štěstí kormidelník brzy zavelel pohov a všichni si vydechli. Potěšilo mě, že nejsem jediná bez sil. Všichni totiž začali spekulovat o tom, jestli sobotní závod na 200 m vůbec ujedeme, a to jsme si raději ani nikdo nepřipouštěl nedělní závod na 1 km. Naštěstí mě naše posádka ihned ujistila, že naším úkolem je pouze dojet do cíle, že naděje na výhru jsou nulové, a že předešlé ročníky skončily vždy poslední. Jakékoliv lepší umístění v letošním roce tedy bude velký úspěch. Trénink pokračoval další půlhodinu a po ní následovalo zasloužené juchání ve společenském stanu s cimbálovou muzikou a dobrým vínkem.
Foto: Martin Haleš (www.martinhales.com)
Hlavně nezkazit start!
Závody vypukly v sobotu v 10 hodin a nás čekala výzva -  4x na 200m. Naštěstí nám počasí hrálo do noty a oproti pátku krásně vysvitlo sluníčko. První rozjížďku jsme projeli na plné čáře. I když jsme předchozí den několikrát trénovali start (to musí po zaznění výstřelu celá posádka provést osm dlouhých záběrů k rozjetí lodi, pak deset velmi rychlých, krátkých k získání rychlosti a do cíle pádlovat v rytmu bubeníkových úderů), nevydařil se. Do cíle jsme dojeli jako poslední a dost vyčerpaní. Vystoupili jsme z lodi. I když nálada posádky trochu poklesla, začali jsme probírat taktiku na další rozjížďku. Pokyn zněl jasně -  pokusit se pádlovat jako jeden muž. 
Foto: Martin Haleš (www.martinhales.com)
Když se zadaří...
Následovalo další kolo závodu. Více jsme se sjednotili, ale jakmile jsme zjistili, že máme šanci tuto rozjižďku vyhrát, všichni zazmatkovali a ve snaze jet ještě rychleji začali šermovat pádly. Opět jako poslední jsme se posunuli na konec žebříčku skupiny FUN a třetí kolo pojedeme s těmi nejslabšími. Karta se však obrátila! Tuto jízdu dojíždíme jako druzí! To není možné, nikdo z posádky tomu nemůže věřit. Závěrečné kolo probíhá podobně jako čtvrté a celkově se umisťujeme na 20. místě z 24 posádek! ÚSPĚCH! 
Foto: Martin Haleš (www.martinhales.com)
S křečí v ruce, ale v cíli!
V neděli se již všech 60 posádek nezúčastňuje závodu na 1 km (asi moc lahodného vína). My jdeme do toho! Jestli 200 m bylo nekonečných, jaké bude asi jet 1 km? Naplno jsme jeli možná prvních 300 m, ale jelikož jsme měli posily v podobě “profi borců”, kteří doplnili volná místa v naší lodi, v této rozjížďce 5 lodí jsme dojeli jako druzí. Křeč v ruce, ale veliká radost, že jsem se mohla zúčasnit velice emotivně naladěné události. Celkově jsme skončili v horší polovině soutěžících, což ale nebylo podstatné. Protože není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.
Foto: Martin Haleš (www.martinhales.com)
bydlinek
Něco málo z historiie dračích lodí:

V současné době se této disciplíně věnují miliony sportovců v 50 zemích světa, včetně České republiky. Dračí lodě (Dragonboating) mají 2 tisíce let starou tradici v Číně. V roce 1976 se uskutečnil první moderní dračí festival v Honkongu. V České republice se na dračích lodích jezdí od roku 1998. Naši závodníci patří ke světové špičce, což dokazují tituly Evropských šampiónů jak v klubových, tak v reprezentačních posádkách. 
04.10.2013 | Markéta Svobodová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444