Jak je tomu s normou u zábradlí?

Zábradlí pro rodinné domky a bytové domy

Zábradlí je neodmyslitelnou součástí každé stavby. Tvoří její estetický doplněk, ale zároveň plní důležitou bezpečnostní funkci. Volba vhodného zábradlí je velice důležitá pro pohodlí budoucích uživatelů domu i pro jeho dlouhou životnost. Pravidla pro správné umístění zábradlí obsahuje norma ČSN 74 3305 „Ochranná zábradlí“.

Zkusíme si nyní shrnout nejdůležitější zásady, které norma obsahuje. Začneme s vysvětlením pojmů, které využívá, a my s nimi budeme pracovat také:

Zábradelní sloupek je svislý nebo šikmý konstrukční prvek zábradlí, určený k jeho upevnění ke konstrukci pochůzné plochy

Zábradelní madlo je prvek určený k tomu, aby se osoby mohly přidržovat rukou

Zábradelní výplň je konstrukce zábradlí mezi horní hranou a pochůznou plochou

Pochůzná plocha je plocha určená pro pobyt nebo pohyb osob o půdorysných rozměrech nejméně 300x300mm, za pochůznou plochu se též považuje každý  schodišťový stupeň

Zábradelní sloupky mohou být nejrůznějších tvarů a provedení.

  

Madlo může být vyrobeno z různých materiálů, s různým průřezem.

  

Norma rozeznává různé typy schodišť dle intenzity provozu a přístup osob na plochy. V sérii článků se budeme věnovat pouze schodištím s běžným provozem (tedy v budovách pro bydlení , ubytování a obchod a služby, které nemají charakter shromažďovacího prostoru). To znamená, že se zde nepředpokládá pohyb osob ve skupinách o počtu 20 osob a více. Taková schodiště pak řeší samostatně norma ČSN 73 0831.

U zábradlí je možné sledovat několik různých parametrů. Výška zábradlí je svislá vzdálenost mezi horní hranou zábradlí a povrchem pochůzné plochy (případně spojnicí nezkosených hran schodišťových stupňů). Šířka zábradlí se měří mezi půdorysnými průměty vnějších hran horní plochy zábradlí.

Jakou zvolit správnou výšku zábradlí?
(pokračování v dalším článku)

Fotografie realizací: ZABRADLI.CZ

03.05.2011

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444