Jak je to s průkazy energetické náročnosti budov?

Ilustrační foto: BYDLENÍ.CZ

Ilustrační foto: BYDLENÍ.CZ

Vládní návrh novely zákona o hospodaření energií, který obsahuje také povinnost opatřit prodávané či nově pronajímané domy a byty průkazem energetické náročnosti, schválil Hospodářský výbor sněmovny minulý týden.

Definitivní podobu průkazu stanoví vyhláška ministerstva průmyslu, která bude vydána po schválení novely zákona o hospodaření energií v parlamentu. Hlavní hlasování o novele by mělo proběhnout na plenárním zasedání Poslanecké sněmovny letos v červnu.

Průkaz poskytne zájemcům o koupi bydlení či nový pronájem ověřené číslo, ze kterého mohou snadno vyčíst očekávanou roční spotřebu za energie v dané nemovitosti. Nová povinnost by měla začít platit už od 1. ledna 2013 při prodeji a novém pronájmu celých budov. Pro prodej či pronájem jednotlivých bytů či kanceláří schválil Hospodářský výbor posun povinnosti, resp. možnost po přechodnou dobu splnit povinnost doložením tří ročních faktur za teplo, plyn a elektřinu. Tyto pozměňovací návrhy, které koordinovala iniciativa Šance pro budovy s Ministerstvem průmyslu a obchodu, zajistí hladký náběh nové povinnosti.

Petr Holub, koordinátor iniciativy Šance pro budovy schválenou podobu normy, novelu zákona vítá. „Díky průkazům energetické náročnosti získají kupci či noví nájemníci lepší přehled, zda si například kupují dům či byt v „déčkové“ nebo už „áčkové“ energetické kategorii, podobně jako například u elektrických spotřebičů. V případě rodinného domu  jde  o rozhodnutí, zda chci ročně platit za energie  60 tis. nebo třeba jen 20 tis.“, komentuje smysl nové povinnosti Holub.

Dodává také, že průkazy energetické náročnosti jsou v této souvislosti opatřením na ochranu spotřebitele. „Pokud si koupíme nedopečený rohlík, můžeme jít druhý den do jiné pekárny. Ale dům či byt kupujeme většinou jen jednou, možná dvakrát za život. Pokud se rozhodneme chybně a investujeme své peníze do nemovitosti, která energií plýtvá, zaplatíme toto rozhodnutí ve vysokých účtech za energii“.
     
Průkaz bude platit 10 let a jeho cena by u běžného rodinného domu se stavební dokumentací neměla přesáhnout 5 tis. Kč. Pokud ale bude stavební dokumentace chybět, musí proběhnout základní zaměření nemovitosti, což průkaz zdraží. U administrativních budov nebo bytových domů pak bude cena průkazu odpovídat velikosti a složitosti budovy, řádově půjde o desítky tisíc korun. 

U bytového domu bude třeba mít  zpracován jen jeden průkaz pro celou budovu, který poté mohou využívat všichni vlastníci bytů nebo členové bytového družstva.  Součástí průkazů budou i doporučení na opatření, kterými lze energetickou náročnost nemovitostí snížit. Zpracovávat je budou energetičtí specialisté, kteří získávají oprávnění od Ministerstva průmyslu a obchodu. Kontrolou kvality zpracování bude pověřena Státní energetická inspekce.

21.05.2012 | tz
  • Centrum pasivního domu

    Centrum pasivního domu je neziskovým sdružením právnických i fyzických osob, které vzniklo za účelem podpory a propagace standardu pasivního domu a za účelem zajištění kvality pasivních domů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444