Jak je to s poplatky z úschovy peněz?

Jsou nějaké poplatky za úschovu peněz? Kdo to platí? A jaký je poplatek z úschovy peněz z částky 1 milionu? Ptá se čtenář Vojtěch.

Na dotaz odpovídá Mgr. Denisa Višňovská, partner LEXXUS

Hovoříme-li o úschově peněz respektive úschově kupní ceny, nabízí se více možností. Standardně je možné realizovat úschovu kupní ceny u notáře, advokáta nebo banky (vázaný účet). Poslední varianta je ta nejméně užívaná - stojí nejvíce (až 2 % z uschované částky, u miliony tedy až 20.000 Kč) a pro banku i klienta je administrativně poměrně náročná.

Zbývající varianty (notář, advokát) jsou prakticky rovnocenné. U notáře vás bude úschova 1 mil. Kč dle sazebníku stát 5.600 Kč. U komerčních advokátů je větší prostor pro dohodu a ceny se tedy v jednotlivých případech liší. Pokud advokát řeší smluví dokumenty převodu jako takové, je zpravidla schopen také nabídnout zajímavou cenu na související úschovu.

Naše kancelář nabízí svým klientům úschovu u spolupracující advokátní kanceláře, která běžně realizuje úschovu o cca 50 % levněji oproti notářskému sazebníku.

Podstatné ale je, že možností je více a záleží pouze na dohodě kupujícího s prodávajícím, kterou alternativu využíjí. 

Náklady na úschovu hradí ve většině případů kupující, který si složením kupní ceny u 3. subjektu zajistí, že kupní cena je prodávajícímu vyplacena skutečně až po realizaci prodeje. Někdy se však prodávající dohodne s kupujícím a podílejí se na nákladech na úschovu rovným dílem.
19.01.2016 | redakce Bydlení.cz
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444