Jak funguje automatická regulace hoření a co přináší

Přemýšlíte o novém krbu nebo krbových kamínkách?  Slyšeli jste o automatické regulaci hoření a zajímá vás, co poskytuje? Potom je následující článek, který přibližuje proces regulace hoření a následnou úsporu paliva, určen právě pro vás.

Příklad regulační jednotky

Proces hoření

Proces hoření v krbu je ovlivňován mnoha okolnostmi jako jsou objem a vlhkost dřeva, tvar ohniště a v neposlední řadě také přívod vzduchu a odvod spalin. Každý z těchto faktorů má vliv na to, jak rychle bude přiložená dávka hořet, jaké spaliny nám odchází do komína a jakou měrou dokážeme teplo uvolněné z reakce využít.

V reálném provozu tak oheň spotřebuje přibližně 5 m3 vzduchu při spalování 1 kg dřeva. Moderní typy ohnišť jsou vybaveny tzv. centrálním přívodem vzduchu (CPV), který přivádí vzduch do ohniště z neobývané místnosti, nebo z exteriéru. Nedochází tak k významnému ochlazování interiéru ani k odsávání kyslíku z obývaných prostor.
Princip regulace

Regulace přiváděného vzduchu do ohniště může proces hoření prodloužit a zefektivnit.  Princip automatické regulace vychází z měření teploty spalin, která je následně porovnána s algoritmem uloženým v řídící jednotce. ŘJ pak upravuje množství vzduchu dodávaného do topeniště.  Výsledný efekt můžeme lépe vidět v přiloženém obr. 2, kde porovnáváme energii uvolněnou z hoření s/bez automatické  regulace. Tento zdánlivě jednoduchý proces je doplněn o další parametry, které výrobce při programování jednotky musí zohlednit – velikost, typ ohniště, spalinovou cestu apod. 


Obr. 2 Porovnání regulovaného a neregulovaného hoření

Základní sestava automatické regulace hoření se skládá z řídící jednotky, snímače teploty spalin, klapky se servopohonem umístěné v centrálním přívodu vzduchu a popř. z dveřního snímače. Obrázek 3 zobrazuje princip zapojení základní sestavy. Složitější systémy jsou podpořeny vyššími modely regulací.


Obr. 3 Schéma základního zapojení
Ekologické a ekonomické dopady

Automatická regulace hoření dokáže nejen uspořit významné množství paliva, ale také přispívá ke snižování emisí a zvyšuje komfort používání vašeho krbu. Provedená nezávislá měření dokládají úsporu paliva, prodloužení procesu hoření a tím i prodloužení intervalu přikládání. Jedno z mnoha měření v reálném provozu je uvedeno v tabulce. Měření probíhalo na akumulační vložce Burnet 660 s akumulačním výměníkem Burnet 220 za podmínek reálného provozu.

Sledované hodnoty Manuální provoz         Automatický provoz    
Max. výstupní teplota spalin 550-720° C 550-650° C
Spotřeba dřeva cca 5 prm cca 4 prm
Obsah CO ve spalinách  2,076 - 2,091mg/m3  780 - 1,137 mg/m3
Teplota po 60 minutách 230 - 250°C 280 - 340°C
Délka topení (hoření+akumulace)  cca 8 hodin > 10 hodin

Při pohledu na hodnoty exhalací CO vidíme, že v případě regulovaného topeniště je sledovaná hodnota poloviční. Tato skutečnost jistě neunikne čtenáři, jemuž není lhostejné životní prostředí, ve kterém žije.

Díky tomu, že zařízení umožňuje prodloužit dobu přikládání a uspoří palivo, dosahuje tak poměrně rychlé návratnosti. Pro toho, kdo zvažuje teplo rodinného krbu využít jako jeden z hlavních zdrojů vytápění, představuje tento systém zajímavou volbu.

V příštím článku se budeme zabývat konkrétními modely regulace dostupnými na našem trhu.

Více informací  o regulaci hoření na našem trhu naleznete zde: www.timpex.cz
27.12.2012

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444