Jak financovat starší bydlení

Mladí lidé do 36 let mohou od 1.září, kdy vešlo v platnost nařízení vlády o poskytování úrokové dotace, žádat u hypotéčních bank o státní příspěvek k hypotéčnímu úvěru na pořízení staršího bydlení.

Dotaci získá mladý člověk, který si koupí byt, nebo domek s jednou bytovou jednotkou. Od doby jeho kolaudace přitom musí uplynout nejméně dva roky. V případě koupě bytu stát poskytuje dotaci na úvěr v maximální hodnotě 800 tisíc korun. U domku je pak hranice úvěru pro státní dotaci 1,5 miliónu korun. Získání vyššího úvěru je také možné, ale částku nad tuto hranici již stát nedotuje. Tento příspěvek se bude dát čerpat po dobu deseti let.

Na tento rok je výše dotace stanovena na 3 procentní body.

Žadatel o příspěvek musí splňovat následující podmínky : nesmí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem bytového domu, rodinného domu či bytu. Kupovaný byt či rodinný dům se musí stát jeho výlučným vlastnictvím, tj. být v osobním vlastnictví.

Výše podpory závisí na vývoji úrokových sazeb na finančním trhu. Nad osm procent průměrných úrokových sazeb stát poskytne dotaci ve výši čtyř procentních bodů. Mezi sedmi a osmi procenty průměrných sazeb je stanovena státní dotace na tři procentní body. "Minulý rok byla průměrná úroková sazba na trhu 7,97 procenta. Do 1. února příštího roku je proto státní dotace stanovena na tři procentní body," vysvětlila Grabmüllerová.

V rozpočtu na tento rok má MMR na podpory úrokových dotací k hypotéčním úvěrům částku 530 miliónů korun.
17.10.2002 | Martin Vápeník

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444