Jak důležité je míti střechu nad hlavou, aneb Řemeslo žije!

Jak si kupujete nábytek? Možná zajedete do velkého obchodního centra, vyberete si, zaplatíte, naložíte a ještě ten den se těšíte z nové skříně nebo postele. Možná se spolehnete jen na ilustrační obrázky a dvěma kliky nábytek objednáte přes internet. Mezi námi jsou však i ti, kteří raději vyhledají řemeslníka a na konečný výrobek si klidně počkají pár týdnů. Zaplaťpánbůh.

Pokud jste někdy měli možnost vidět řemeslníka při práci, víte, proč si té židle, na které právě sedíte, máte vážit. Z neotesaného polena vznikne něco užitečného, pohodlného a navíc krásného. Řemeslo tu bylo odedávna a pořád žije. Je jen na nás, jestli si ho budeme hýčkat a řemeslné práce si vážit. Pokud se dělá pořádně a s láskou, nezmizí.
Rozšiřovat povědomí o řemeslné činnosti a udržovat kontrolu nad kvalitou práce řemeslníků se snaží i takzvané cechy, sdružení, které buduje společenský respekt řemesla u široké veřejnosti. O své členy se cech stará, ručí za jejich výsledky a podporuje vzdělávání. V České republice existuje několik cechů. Jeden se zaměřuje na čalouníky,další na malíře a jiný například na kominíky nebo podlaháře.

Na prvním ročníku veletrhu ŘEMESLO PRAHA 2013 jsme s redakčním týmem navštívili Cech klempířů, pokrývačů a tesařů České republiky, který píše svou historii od roku 1995. Sdružení usiluje o profesní zdatnost a dodržování zásad etiky a čestného chování v podnikání. Nedílnou součástí činnosti cechu je spolupráce s odbornými školami a učilištěmi, které se cech snaží podporovat jak finančně, tak i na cestě budoucího uplatnění absolventů.

Návštěvníci veletrhu měli možnost zhlédnout i práci tesaře, který před našima očima vyráběl přístřešek altánu. Mistr tesař se usmíval, dřevo vonělo a my si uvědomili, jak důležité je hýčkat řemeslo a mít střechu nad hlavou.
O Cechu, jeho činnosti a aktuální veletržní prezentaci jsme si popovídali i s panem Ing. Martinem Maršíkem. Podívejte se na video. 
15.02.2013 , autor: Jana Koenigová , kamera: Tereza Gladkovová
  • Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR

    Cech je živnostenským společenstvem zřízeným podle živnostenského zákona č.83/90Sb a byl založen 5.9.1995.. Jako takový sdružuje podnikatelské subjekty z oboru klempíř, pokrývač a tesař. V současné době má cech kolem 250 členů působících na různých místech naší republiky.

  • Jana Vaňková

    Jana se stala členem týmu BYDLENÍ.CZ začátkem října 2012. Jako redaktorka píše články o zajímavých akcích nebo osobnostech, připravuje seriál článků Na reality s rozumem, stará se o podobu PR článků a zároveň svými postřehy přispívá do vlastního blogu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444