Jak dobře vybrat dřez?

Tři opomíjené parametry

Pro dobrý výběr dřezu je třeba znát několik rozhodujících parametrů. Pokud jim budeme věnovat dostatečnou pozornost předem, předejdeme pozdějším zklamáním a nepříjemnostem. Tři z těchto parametrů se v současné záplavě nabídek zdají být nejvíce opomíjené.

1. Hloubka dřezu
Hloubka dřezu spolu s rozměrem vany dřezu jako takové - je z hlediska užitného komfortu dřezu hlavním a patrně dnes nejvíce opomíjeným hlediskem. Přitom se jedná o vlastnost, kterou využijete při obou hlavních praktických funkcích dřezu – tedy jak při mytí nádobí, tak i při přípravě pokrmů. Kvalitní komfortní dřezy mají hloubku minimálně 190 mm (nejlépe 200mm, ale i více), naopak u dřezů mělkých 160 mm a méně musíme vždy počítat s omezeními.

I když pro umytí většiny nádobí dnes využíváme myčku, jsou to povýtce rozměrnější kusy nádobí (velké hrnce, pekáče, pánve apod.), které do myčky nedáme a které nezbývá než umýt ve dřezu. Když už tedy dnes použijeme dřez na mytí nádobí, pak potřebujeme, aby byl prostorný a hluboký. Kvalitní hluboký dřez je ovšem výborným pomocníkem i při přípravě pokrmů. Např. použijeme-li přípravnou desku (skleněnou, plastovou, či dřevěné prkýnko) v rovině okraje dřezu, vejde se nám pod ni miska či hrnec, do kterých pak můžeme připravované potraviny pohodlně shrnout. Vhodnou přípravnou deskou nad vanou dřezu se taktéž důmyslně zvětší užitná délka vaší pracovní desky. Zkušenosti z praxe potvrzují, že vyzkouší-li si někdo prostorný hluboký dřez, nespokojí se už s jiným.

2. Granitové dřezy - složení materiálu
U granitových dřezů je třeba ptát se především po složení materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Nejdůležitějším kritériem je typ použitého pojiva a poté poměr mezi křemennými písky a tímto pojivem.

Prémioví výrobci používají pojivo na bázi akrylátu (Sinks TELMA, SCHOCK, Sinks UKINOX, BLANCO, FRANKE; jedná se o patentovanou technologii, kde výroba dřezů probíhá v kovových formách), ostatní výrobci (východní část Evropy) používají jako náhražku polyesterové pojivo (technologie umožňující dřezy vyrábět v laminátových formách za zlomkovou cenu). Akrylátové granitové dřezy mají ve srovnání s granitovými dřezy na bázi polyesterového pojiva nepoměrně lepší fyzikálně-mechanické vlastnosti jako pevnost, stálobarevnost, odolnost proti nárazu, odolnost proti vrypu či odolnost vůči teplotním šokům.

Materiál kvalitních granitových dřezů by měl obsahovat minimálně 80% křemenných písků (zbylých 20 %  tvoří nezbytné pojivo a barviva). Vždy je dobré se přesvědčit, že výrobce složení uvádí a nic neskrývá (ani pod svou, byť třeba renomovanou značkou); pokud totiž složení neuvádí, jde velmi pravděpodobně o nekvalitní granitový dřez či pouhou napodobeninu granitu (nebo v nejhorším případě - a na našem trhu žel velmi často - o dřez přímo plastový, který jako granitový pouze vypadá díky povrchové úpravě). Nejlepší samozřejmě je, pokud si můžeme dřez předem pořádně „osahat“. Přesvědčíme se tak, zda je na omak příjemně kamenný, že granit je skutečně hedvábně jemný, a že materiál je tvrdý, houževnatý a neporézní. (Samozřejmostí by mělo být, že je probarvený v plné tloušťce materiálu). Prohlédnutím si dřezu „naživo“ navíc získáme možnost dřez přesně barevně sladit s pracovní deskou a zbytkem kuchyně.

Barevný odstín je vhodné vždy vybírat podle vzorníků barevných kamenů (nikoli podle katalogů či letáků, neboť vzhledem k limitům tisku nelze dosáhnout věrného vyobrazení barev a struktury materiálu). Pokud vybíráme dřez přes internet, není neobvyklé nechat si od prodejce barevné vzorky materiálu předem zaslat. 
3. Nerezové dřezy - tloušťka materiálu 
V případě nerezových dřezů je dobré se nejen ujistit, že jsou vyrobeny z chromniklové nerezové oceli 18/10 (tedy z nerezavějící potravinářské oceli o složení 18 % chromu / 10% niklu), ale zároveň se přesvědčit, že jsou vyrobeny z plechu o dostatečné tloušťce. Právě tloušťka materiálu totiž nakonec rozhoduje o tom, jak dobře vám bude dřez sloužit; přímo úměrně na ní totiž závisí A) hloubka dřezu - viz výše (u lisovaných dřezů platí, že čím je plech silnější, tím hlubší vana se z něj dá vylisovat), B) jak dobře Vám bude sloužit (to se týká nejen výhod spojených s hloubkou vany dřezu, ale také např. pevnosti odkapové plochy), a C) jak dlouho vydrží pěkný: Zaschlé kapky vody, drobné škrábance apod. se dnes pomocí speciálních přípravků dají snadno odstranit, ale prohlubně a promáčkliny, tolik časté 
u dřezů z příliš tenkého plechu, nikoli. (Známé jsou i případy propíchnutí tenoučkých dřezů kuchyňským nožem). Navíc, stojánková baterie uchycená v tenkostěnných dřezech je velmi nestabilní.

Nejluxusnější dřezy se vyrábí z plechů silných 1,2 - 1,0mm, velmi kvalitní 0,8 - 0,7mm. Standardní dřez by měl být vyroben z min. 0,6mm silného plechu. Jakkoli se žel na trhu objevují i dřezy vyrobené z plechu o tloušťce 0,3 a 0,4mm, naprosto minimální tloušťkou plechu.

Nejlepší je spoléhat na zdravý úsudek
Jako ve všech odvětvích, i v oblasti dřezů je moudré dát si pozor na výrobce a obchodní společnosti hanící všechny konkurenty, zejména pokud jejich hlavním argumentem je tvrzení, že jen oni jsou zaručeně ti „nejlepší“ a „top“. Obezřetnost je na místě i v těch případech, kdy výrobce nebo prodejce vyzdvihuje jediný typ možného materiálu - buď granit či nerez (příp. keramiku) - nad ostatní; oba nejpoužívanější typy materiálů mají samozřejmě svá pro a proti. V Evropě je dnes několik výrobců s vlastním vývojem materiálů, kteří nabízejí špičkové nerezové a granitové dřezy, přičemž řada z nich navíc používá pro své produkty suroviny od stejných dodavatelů.
Předchozí upozornění platí i pro webové stránky tvářící se jako objektivní informační a poradenské portály, které jsou ovšem ve skutečnosti provozované obchodním zastoupením jedné či dvou značek. Uprostřed nabídky mnoha kvalitních evropských výrobců je vždy dobré mít se na pozoru, když nás informace z některého „objektivního informačního portálu“ dovedou pouze k jedinému "favoritovi“.

Tento článek si neklade za cíl být komplexním návodem zahrnujícím veškeré odborné aspekty dobrého výběru dřezu - ponechává tedy stranou témata, jakými jsou např. vhodné umístění dřezu v rámci rozvržení přípravné zóny kuchyně, základní typy tvarů dřezů, typy montáže dřezů, povrchové úpravy nerezových dřezů, dobrý výběr kuchyňské baterie a její sladění s dřezem atd. Tato témata rozvedeme v jiných článcích. Zde bylo prozatím cílem poskytnout čtenářům, kteří si chtějí vybírat nový kuchyňský dřez, alespoň základní pomoc při orientaci v současné těžko přehledné nabídce.
Autor: Mgr. Jindřich Pospíšil, Sinks s.r.o.
26.10.2011
  • Sinks s.r.o.

    Ryze česká firma Sinks s.r.o. je tradiční značkou na tuzemském i slovenském trhu a řadí se mezi přední vývojáře a dodavatele nejen dřezů, ale také kuchyňských vodovodních baterií a systémů třídění odpadu. Nabídka společnosti Sinks se vyznačuje pečlivým výběrem kvalitních a vzájemně designově sladěných setů dřezů a baterií, přičemž je brán je velký ohled na praktičnost, funkčnost a trvanlivost výrobků a na životní prostředí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444