1. Hloubka dřezu
Hloubka dřezu spolu s rozměrem vany dřezu jako takové - je z hlediska užitného komfortu dřezu hlavním a patrně dnes nejvíce opomíjeným hlediskem. Přitom se jedná o vlastnost, kterou využijete při obou hlavních praktických funkcích dřezu – tedy jak při mytí nádobí, tak i při přípravě pokrmů. Kvalitní komfortní dřezy mají hloubku minimálně 190 mm (nejlépe 200mm, ale i více), naopak u dřezů mělkých 160 mm a méně musíme vždy počítat s omezeními.
I když pro umytí většiny nádobí dnes využíváme myčku, jsou to povýtce rozměrnější kusy nádobí (velké hrnce, pekáče, pánve apod.), které do myčky nedáme a které nezbývá než umýt ve dřezu. Když už tedy dnes použijeme dřez na mytí nádobí, pak potřebujeme, aby byl prostorný a hluboký. Kvalitní hluboký dřez je ovšem výborným pomocníkem i při přípravě pokrmů. Např. použijeme-li přípravnou desku (skleněnou, plastovou, či dřevěné prkýnko) v rovině okraje dřezu, vejde se nám pod ni miska či hrnec, do kterých pak můžeme připravované potraviny pohodlně shrnout. Vhodnou přípravnou deskou nad vanou dřezu se taktéž důmyslně zvětší užitná délka vaší pracovní desky. Zkušenosti z praxe potvrzují, že vyzkouší-li si někdo prostorný hluboký dřez, nespokojí se už s jiným.
U granitových dřezů je třeba ptát se především po složení materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Nejdůležitějším kritériem je typ použitého pojiva a poté poměr mezi křemennými písky a tímto pojivem.
Prémioví výrobci používají pojivo na bázi akrylátu (Sinks TELMA, SCHOCK, Sinks UKINOX, BLANCO, FRANKE; jedná se o patentovanou technologii, kde výroba dřezů probíhá v kovových formách), ostatní výrobci (východní část Evropy) používají jako náhražku polyesterové pojivo (technologie umožňující dřezy vyrábět v laminátových formách za zlomkovou cenu). Akrylátové granitové dřezy mají ve srovnání s granitovými dřezy na bázi polyesterového pojiva nepoměrně lepší fyzikálně-mechanické vlastnosti jako pevnost, stálobarevnost, odolnost proti nárazu, odolnost proti vrypu či odolnost vůči teplotním šokům.
Barevný odstín je vhodné vždy vybírat podle vzorníků barevných kamenů (nikoli podle katalogů či letáků, neboť vzhledem k limitům tisku nelze dosáhnout věrného vyobrazení barev a struktury materiálu). Pokud vybíráme dřez přes internet, není neobvyklé nechat si od prodejce barevné vzorky materiálu předem zaslat.
V případě nerezových dřezů je dobré se nejen ujistit, že jsou vyrobeny z chromniklové nerezové oceli 18/10 (tedy z nerezavějící potravinářské oceli o složení 18 % chromu / 10% niklu), ale zároveň se přesvědčit, že jsou vyrobeny z plechu o dostatečné tloušťce. Právě tloušťka materiálu totiž nakonec rozhoduje o tom, jak dobře vám bude dřez sloužit; přímo úměrně na ní totiž závisí A) hloubka dřezu - viz výše (u lisovaných dřezů platí, že čím je plech silnější, tím hlubší vana se z něj dá vylisovat), B) jak dobře Vám bude sloužit (to se týká nejen výhod spojených s hloubkou vany dřezu, ale také např. pevnosti odkapové plochy), a C) jak dlouho vydrží pěkný: Zaschlé kapky vody, drobné škrábance apod. se dnes pomocí speciálních přípravků dají snadno odstranit, ale prohlubně a promáčkliny, tolik časté
Nejluxusnější dřezy se vyrábí z plechů silných 1,2 - 1,0mm, velmi kvalitní 0,8 - 0,7mm. Standardní dřez by měl být vyroben z min. 0,6mm silného plechu. Jakkoli se žel na trhu objevují i dřezy vyrobené z plechu o tloušťce 0,3 a 0,4mm, naprosto minimální tloušťkou plechu.
Nejlepší je spoléhat na zdravý úsudek
Jako ve všech odvětvích, i v oblasti dřezů je moudré dát si pozor na výrobce a obchodní společnosti hanící všechny konkurenty, zejména pokud jejich hlavním argumentem je tvrzení, že jen oni jsou zaručeně ti „nejlepší“ a „top“. Obezřetnost je na místě i v těch případech, kdy výrobce nebo prodejce vyzdvihuje jediný typ možného materiálu - buď granit či nerez (příp. keramiku) - nad ostatní; oba nejpoužívanější typy materiálů mají samozřejmě svá pro a proti. V Evropě je dnes několik výrobců s vlastním vývojem materiálů, kteří nabízejí špičkové nerezové a granitové dřezy, přičemž řada z nich navíc používá pro své produkty suroviny od stejných dodavatelů.
Tento článek si neklade za cíl být komplexním návodem zahrnujícím veškeré odborné aspekty dobrého výběru dřezu - ponechává tedy stranou témata, jakými jsou např. vhodné umístění dřezu v rámci rozvržení přípravné zóny kuchyně, základní typy tvarů dřezů, typy montáže dřezů, povrchové úpravy nerezových dřezů, dobrý výběr kuchyňské baterie a její sladění s dřezem atd. Tato témata rozvedeme v jiných článcích. Zde bylo prozatím cílem poskytnout čtenářům, kteří si chtějí vybírat nový kuchyňský dřez, alespoň základní pomoc při orientaci v současné těžko přehledné nabídce.