Izolace proti hluku

Dotaz: Bydlím v panelovém domě a chtěl bych odhlučnit strop, abych neslyšel hluk od sousedů nad námi. Existuje nějaké řešení, které by hluk alespoň částečně zmírnilo? Jak je to prosím finančně náročné? Pokoj má 12 m2.

Odpověď: Odpověď není jednoduchá, nevíme nic o stěnách a stropu. Akustické řešení se také liší od toho, zda slyšíte mluvené slovo (televize, rádio) nebo kročejový hluk. Obecně platí, že podhledem zlepšíme zvukovou neprůzvučnost. Akustiku hodně ovlivňuje hmotnost podhledu. Důležité je, aby podhled byl nezávisle provedený na stávajícím stropu nebo zavěšen na akutáhlech (toto je horší řešení). Pokud budou stěny málo hmotné, tak hluk obejde podhled. Vhodnou akustickou izolací, kterou lze použít pro vložení nad SDK podhled, je izolační deska Airrock ND. Doporučujeme použít protipožární sádrokarton (nejlépe tloušťky 15mm, popř. zdvojený), má větší objemovou hmotnost, lépe tlumí. Kročejový hluk se chová jinak. Jde o klepání a zde podhled (pokud nebude dostatečně hmotný) nemusí být účinný. Proto se akustické úpravy dělají na straně u sousedů. Lze to řešit akustickou plovoucí podlahou těžkou nebo lehkou. Více informací k akustice lehkých podlah ZDE.

Odpovídala paní Halina Kučerová, Rockwool, a.s.
07.02.2008
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444