Investice do soukromého bazénu

Foto: Desjoyaux

Foto: Desjoyaux

Všichni ekonomičtí poradci se shodují, že investice do bydlení se v každém případě vyplatí. Kvalitní bazén nejen zvýší cenu vašeho domu, v prvé řadě však zpříjemní váš každodenní život.

Bazény se stávají stále běžnější součástí výbavy rodinných domů. V letošním roce zaznamenáváme rekordní počet zákazníků," tvrdí Rudolf Pejša, jednatel společnosti Desjoyaux. Společnost Desjoyaux je jedničkou na trhu se zapuštěnými rodinnými bazény. „ Po několika letech, kdy trh s kvalitními bazény začínal spíše stagnovat, zažíváme podobný boom jako v roce 2004, kdy byla poslední šance pořídit si bazén se sníženou sazbou DPH. Další vlnu zákazníků očekáváme opět na podzim, kdy, díky možnosti rozložené stavby, již tradičně stavíme téměř 50% našich bazénů.“ Překvapivě v samotných letních měsících se staví minimum bazénů. Lidé spíše investují do zastřešení, kvalitnějšího zakrytí, protiproudu nebo dalších bazénových doplňků zvyšujících komfort.

Jaké jsou výhody a nevýhody vnitřního a vnějšího otevřeného bazénu?

Vnitřní bazén je typ krytého bazénu, který je organickou součástí dispozice domu anebo alespoň jeho přístavbou. Má snad jedinou nevýhodu, a tou je vyšší pořizovací cena. Pak už následují jen výhody, z nichž největší je jeho celoroční přístupnost a použitelnost. Voda i vzduch v takovém bazénu s celoročním provozem sice už vyžadují pravidelnou péči o kvalitu vody, větrání a vytápění, údržbu čerpadla a filtrů. Za to se však majiteli odmění tím, že je kdykoli k dispozici, aby sloužil ke zlepšení jeho fyzické kondice i k odpočinku. Vnější nekrytý bazén je naproti tomu radostí snadno dostupnou pro každého, a to i díky možnosti úvěru nebo rozložené stavby. Bohužel jen po krátký kousek léta, během něhož teplota vody umožní koupání bez nepříjemných pocitů chladu a zdravotních potíží.


Kdy pořizovat venkovní krytý bazén, kompromis mezi zmíněnými dvěmi typy? Jaké jsou jeho výhody?

Náklady na zastřešení se podle použitých materiálů, ale i podle tvaru a polohy bazénu mohou vyšplhat od 150 000 Kč téměř až po 500 000 Kč i více. Záleží především na velikosti a tvaru bazénu, ale samozřejmě i na typu zastřešení. Díky skleníkovému efektu získáte podle ročního období až 10°C oproti bazénu nezakrytému. V kombinaci s ohřevem vody dokáže koupání prodloužit o dva až tři měsíce, aniž byste museli očekávat neúnosné zvýšení nákladů. Zastřešení ochrání po celý rok vodní plochu před spadem listí a vnějších nečistot i kontaminací deštěm, ušetřit můžete až 95% času při údržbě.
Velká bezkolejnicová podchozí zastřešení mohou dokonale suplovat mobilní zimní zahradu, která bude v případě potřeby během minuty stažena na kraj bazénu a otevře tak prostor do zahrady. S přidaným vytápěním se i venkovní bazén může stát celoročním centrem pro rodinnou relaxaci.
Záleží na každém majiteli, kolik finančních prostředků chce do bazénové idylky vložit.
Z jakých materiálů by měly být bazény stavěny?

Odpověď je stejně složitá jako u otázky: "Jaké auto je nejlepší?" Hledisek, rozhodujících při volbě, je na tisíc a okolnosti i vkus zájemce jsou pokaždé jiné. Jedno je ale jisté - při dnešní úrovni stavebních technologií a nabídce plastických hmot je z čeho vybírat. Záleží na zákazníkovi, kolik chce do bazénu investovat, jak je pro něj důležitá kvalita, bezúdržbovost a celková životnost bazénu. Plastové, kovové nebo kompozitové konstrukce vlastního bazénového tělesa jsou doplněny kvalitně provedeným založením, drenáží a vybetonováním dna a stěn stavební jámy. Rozdíl je v časové a stavební náročnosti jednotlivých materiálů a metod. Za vůbec nejkvalitnější bazény jsou ve světě považovány samonosné železobetonové bazény. Pomocí metody ztraceného bednění mohou být během pouhých 14 dní postaveny v takřka jakémkoli terénu, ve svahu i na písčitém podloží.

Rozdíly jsou samozřejmě i v cenách jednotlivých systémů, zvlášť pokud se člověk rozhodne klasické vybavení pro filtraci a chemické ošetření rozšířit o nabízené doplňkové služby: proudy a protiproudy, bublinky... Vždycky se tedy ptejte po konečné ceně bazénu.

Na co si dát pozor v cenové nabídce?

Většina firem nabízí akční sezónní nabídky, které udivují neuvěřitelně nízkými cenami. Nenechejte se však nachytat hned na tu první a vždy si firmu dobře prověřte. Přesvědčete se, co konkrétně obsahuje, nemusí v ní totiž být zahrnuty výkopové či montážní práce, obrubní kameny, filtrační zařízení nebo další finančně nákladné položky. Finální cena se tak může pohybovat o desítky tisíc výše. Internetové stránky s referencemi, ale především osobní návštěva prodejce, vám dobře poslouží při výběru firmy. Renomovaná firma se ráda pochlubí svými referencemi. Bývá tedy zvykem, že vám automaticky nabídne návštěvu u jiného klienta v blízkosti vašeho bydliště.

Připraveno ve spolupráci s panem Rudolfem Pejšou, specialistou na rodinné a veřejné bazény a jednatelem společnosti Bazény Desjoyuax.
05.06.2007 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444