Invertery u moderních tepelných čerpadel ušetří až tisíce korun

Tepelná čerpadla, která dokáží oproti běžným plynovým kotlům ušetřit na vytápění domácnosti až desetitisíce korun ročně, se stávají již poměrně běžným vybavením rodinných domů. Čerpadla s řízeným výkonem pomocí inverteru, která jsou horkou novinkou, mohou díky plynulé regulaci topného/chladícího výkonu úsporu za vytápění ještě o něco zvyšit.

Tepelná čerpadla se pomalu stávají standardním zdrojem tepla a to zejména proto, že jejich provozní náklady jsou podstatně nižší, než u klasických způsobů vytápění rodinného domu. Ačkoliv jde o bezobslužný topný systém s komfortním ovládáním, neumožňují plynulou regulaci výkonu. To dokáží až nejnovější tepelná čerpadla vybavená inverterem. Ta umožňují plynulou regulaci topného/chladícího výkonu v rozsahu cca 30-100%, čímž dávají vždy takový výkon, jaký je aktuálně potřeba a mají celou řadu dalších výhod.

Hlavní efekty inverterové technologie jsou v úsporách elektrické energie (v rozsahu kolem 10 %), zvýšení topného faktoru, zjednodušení celého systému a vyšší spolehlivosti. "Tepelné čerpadlo se obvykle dimenzuje na 70 – 100 % tepelné ztráty objektu. Zvláště v přechodném období dochází k častému cyklování tepelného čerpadla, kdy kompresor pracuje vždy na 100 % výkonu," vysvětluje Martin Samek, obchodní ředitel ze společnosti MasterTherm CZ, která jako první v Česku tepelná čerpadla s inverterem začíná prodávat. "Použitím inverteru dochází k podstatnému snížení cyklování a kompresor prakticky nevypíná. To je umožněno tím, že řídící systém přizpůsobí výkon kompresoru aktuálnímu požadavku vytápěného objektu. Z hlediska životnosti je pro každý kompresor limitní počet cyklů zapnutí/vypnutí. Díky inverteru je četnost těchto cyklů výrazně redukována. Tím dochází k prodloužení životnosti kompresorů," dodává Samek.

Průměrná tepelná ztráta vytápěných objektů během otopného období se obvykle pohybuje okolo 50 % její jmenovité hodnoty. Tepelné čerpadlo vybavené inverterem tedy pracuje průměrně na 50 % svého výkonu. Jelikož jsou tepelné výměníky dimenzovány na 100 % výkonu, dochází vlastně k jejich předimenzování a kompresor pracuje v lepších podmínkách, než při maximálním výkonu. Vlivem tohoto předimenzování se zvyšuje průměrný topný faktor.

"Použitím inverteru je automaticky používán rozměrově menší kompresor, protože běžný rozsah kmitočtů je 30 až 100 (někdy až 120) Hz, přičemž standardní kompresor pracuje na 50Hz. Kompresor pro inverter je tedy přibližně poloviční oproti konvenčnímu stejného výkonu," doplňuje výhody tepelných čerpadel s invertery obchodní ředitel MasterThermu.

Rozdíl ceny mezi tepelnými čerpadly s inverterem je oproti klasickým modelům zanedbatelný. "Tepelná čerpadla s inverterem nejsou o moc dražší, než běžná čerpadla, přičemž investice do nich se ve srovnání s běžným tepelným čerpadlem podle našich zkušeností vrátí již během několika měsíců," dodává Martin Samek z MasterThermu.
11.02.2008

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444