Interiérové dveře: Jak se rychle orientovat

Výběr dveří není žádná věda, ale přiznejme si – máme v tom jasno? Jaké jsou přednosti dveří dýhovaných, laminátových, foliovaných a v čem naopak vítězí dřevěný masiv?

Čeká vás výběr interiérových dveří? Ať už zařizujete novostavbu, plánujete rozsáhlejší či skromnější rekonstrukci nebo jen měníte dveře, může se vám hodit přehledný průvodce, který vám pomůže se zorientovat v základním rozdělení interiérových dveří dle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Každý má totiž něco do sebe.
 

Foliované dveře vynikají nad ostatními především nižší cenou

Označili byste vaše domácí prostředí za „nenáročné“? Nechováte domácí mazlíčky a váš nábytek dennodenně neodolává náporům dětských her? Přijatelným poměrem ceny a kvality pro vás mohou být foliované dveře. Tato cenově nejdostupnější varianta interiérových dveří v náročném prostředí trpí. Pokud jí ale zvenčí nic nehrozí, má své přednosti. Jedním z výrazných pozitiv je i to, že jsou foliované dveře nabízeny v široké škále zajímavých dekorů. Krom toho jsou vhodným řešením i pro přechodné bydlení nebo při zařizování prostor, o kterých víme, že nemusí nutně vydržet věky, protože je časem budeme obměňovat. Touží vaše školou povinná dcera po růžových dveřích do svého dětského pokojíčku? I zde je ideální příležitost pro foliované dveře.

 

Laminátové dveře vydrží téměř vše

Hledáte dveře, které budou především praktické, ale budou zároveň i dobře vypadat? Vsaďte na laminátové dveře, které bez újmy přečkají téměř cokoliv. Domácí zvířátka ani malé děti je neohrozí – průmyslově tvrzený laminát to ustojí. A řeč není pouze o případném poškrábání. Laminátové dveře se i velmi dobře udržují. Praktičnost však není vykoupena tím, že by dveře nebyly vzhledné. Naopak. Laminátové dveře mohou být i skutečné designovky. Pokud preferujete v interiéru dřevěné dekory, nezoufejte. Laminátové dveře mohou být od těch z masivu téměř k nerozeznání.
 

 

Každé dýhované dveře jsou originál 

Vyšší cenovou kategorii představují dveře dýhované. Vynikají však vysokou kvalitou, která předznamenává především odolnost a dlouhou životnost dveří. Brzy zjistíte, že se vám i tato investice do vašeho bydlení vyplatí.


Jak se dýha liší třeba od dveří z masivu?
Dýhované dveře nejsou celodřevěné. Dýha vzniká krájením dřeva na tenké pláty, kterými jsou dveře potaženy. Uspokojí tak milovníky dřeva, pro jejichž potřeby se dveře z dřevěného masivu nehodí. Dýhované dveře představují skutečně kus přírody. Dýha si žije svým životem, jinak řečeno – pokud na ni necháte zářit sluneční světlo, bude se její barva postupně proměňovat. Dýha rovněž není tak odolná proti mechanickému poškození jako laminátový povrch. Každé dýhované dveře jsou však originál a to je přednost, která se nedá jen tak přehlédnout. 
 

Dveře z dřevěného masivu jsou zdravé 

Když začnete přemýšlet o dveřích z dřevěného masivu, pravděpodobně nakonec neodoláte. Pokud je přírodní dřevo vaším šálkem čaje, pak nemají celodřevěné dveře konkurenci. Dřevěný masiv vyniká nespočtem předností, které vás přesvědčí. Především je dřevěný masiv skutečně „zdravým“ materiálem, který dýchá. Z masivních dveří se během let neuvolňují škodlivé látky, které by dráždily dětský organizmus či alergiky. Kromě toho dřevo dobře tepelně izoluje a eliminuje i propustnost hluku. Dřevěný masiv je navíc nesmrtelný, a to nejen svým vzhledem. Takové dubové dveře vás určitě dostanou do kolen. Vždyť dřevěné dveře najdete na starých staveních či dokonce i hradech ještě dnes.   
 


Celoskleněné dveře prosvětlí interiér 

Pokud toužíte po radikální změně, která vaše bydlení rázem promění na interiér dle posledních trendů, máme pro vás skutečnou libůstku – celoskleněné dveře. Sklo dodá vašemu interiéru nádech luxusu a celý prostor jako mávnutím kouzelného proutku prosvětlí. Nikdy vás neomrzí, lze je během let měnit velmi snadno pomocí samolepících fólií. A pokud se bojíte ztráty soukromí, věřte, že nemusíte. Stačí vybrat dveře se sklem mléčným nebo kouřovým. Efektně působí i dveře pískované, které jsou však stále průsvitné, nebo dveře gravírované upravené ozdobným rytím.
 
Dveře vyplněné MDF  

 

Dveře vyplněné MDF jsou pevnější než dveře vyplněné dřevotřískou 

Co znamená tajuplná zkratka MDF? MDF - Medium Density Fibreboard - je středně zhuštěná dřevovláknitá deska a představuje levnější náhradu celodřevěných dveří. K MDF desce lze do páru vybrat jakýkoliv povrch, například již výše zmíněný laminátový nebo dýhovaný.
 

Tip: 

Často se stává, že si dáte práci s výběrem dveří, ale opomenete výběr kliky na dveře. Špatně zvolená klika může úplně pokazit celkový dojem – vybírejte pečlivě!
23.06.2016 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444