Inteligentní dům ovládaný pomocí iPad nebo iPhone

Na úvod nám dovolte malou odbočku. Lidé se už od nepaměti obklopovali služebnictvem. Ne proto, že byli jen zhýralí, ale především proto, že jim usnadňovalo a zpříjemňovalo život.

Kdo z vás by si nepřál, abyste měli doma vždy uklizeno; když ráno vstanete, abyste měli připraveno čerstvé pečivo 
a svoji oblíbenou kávu nebo čaj; když začne pršet, abyste měli jistotu, že jsou zavřena všechna okna; když je nedostatek vláhy,  abyste měli zavlaženou zahradu; abyste měli vždy posekanou trávu; když začne silný vítr, aby byly zataženy venkovní markýzy a vytaženy všechny žaluzie nebo aby byl váš dům v bezpečí, když nejste doma. Bohužel služebnictvo, které se o to vše staralo, si mohli dovolit jen ti „vyvolení". Dnes si tento komfort může dopřát většina z nás – říká se tomu, dost nešťastně, inteligentní domácnost.

Podívejte se na video, jak inteligentní domácnost funguje.

Co je inteligentní domácnost


Inteligentní domácnosti přináší pomocí systému domácí automatizace jednoduché ovládání osvětlení a světelných scén, žaluzií, bezpečnostního systému, vytápění a chlazení, závěsů, bazénu, domácího zábavy, biometrického přístup, domácích spotřebičů a dalšího vybavení, které ve svém obydlí uživatel běžně používá. Technologie použitá v takovéto „inteligentní domácnosti" je běžně označována jako systémová integrace. Díky systémové integraci je ovládání všech součástí a podsystémů stejně jednoduché, jako je běžné použití mobilního telefonu, či dálkového ovladače pro běžnou televizi. Intuitivní ovládání na dotykovém panelu umožňuje dokonalou kontrolu vašeho domova bez potřeby návodu k obsluze.

Toto řešení eliminuje nepořádek vzniklý spoustou různých ovladačů, zvyšuje životní styl vaší rodiny, bezpečnost i pohodlí. Představte si, že jediným stisknutím tlačítka před odchodem z domu inteligentní domácnost zhasne světla, zaktivuje bezpečností systém, vypne televize a veškeré další audiovizuální vybavení, odpojí rizikové spotřebiče (varná konvice, žehlička, kulma,…) a zatáhne žaluzie. Navíc díky spojení inteligentní domácnosti s dalšími podsystémy jako je např. topení dochází ke značné úspoře energie automaticky tím, že se ztlumí vytápění a vypnou světla a ostatní vybavení v místnostech, které nemusí být v provozu.

Jak se na trhu orientovat


Systém domácí automatizace musí být navržen velmi citlivě a individuálně pro každého uživatele. Pouze to umožní pohodlný a intuitivní způsob, jak ovládat všechny zařízení v domě jako jsou světla, rolety, žaluzie, domácí kino, satelit, televize, kamery… Z tohoto důvodu by měl i zájemce o inteligentní domácnost pečlivě zvážit jak výběr společnosti, která tento systém bude realizovat, tak i výběr značky samotného řídícího systému.

Na trhu je velký výběr firem i značek, které slibují perfektní inteligentní domácnost, ale pouze malá část z nich je schopná docílit svého závazku vůči požadavkům zákazníka. Drtivá většina z nich se nakonec soustředí jen na velmi malý okruh domácnosti jako je například ovládání světel, či topení, a ostatním částem vybavení domu se buď úplně vyhne, nebo značně omezí možnosti jejich použití v rámci domácí automatizace. Z tohoto důvodu je potřeba vybrat firmu, která systém bude realizovat, tak výrobce řídícího systému, kteří s touto problematikou mají dostatečné zkušenosti, reference, předváděcí centra a potřebné know-how.

inHome – robustní a spolehlivý systém


Společnost Insight Home vyvinula systém inHome, který je založen na jednom z nejlepších a nespolehlivějších systémů na světě – americkém systému AMX. Na centrální jednotku je běžně napojeno topení a chlazení, měření spotřeb energií, plynu a vody v reálném čase, osvětlení, zabezpečovací systém, kamery, domácí vrátný a intercom, biometrický přístup, domácí spotřebiče (centrální vysavač, trouba, pračka, sušička, lednice,…), televize, satelit, audio a video systém, komunikace, venkovní okenní žaluzie, domácí meteorologická stanice, bazén, vířivka, sauna, zavlažovací systém zahrady a vyhřívací systémy okapů a obslužných cest.

Celý dům je možné ovládat a monitorovat vzdáleně pomocí téměř libovolného zařízení připojeného k internetu – počítače nebo pomocí iPad, iPod nebo iPhone. V případě jakéhokoliv problému jste informováni pomocí SMS zprávy. Systém se ovládá velmi jednoduše a intuitivně pomocí dotykových panelů nebo tabletů. Uživatelské rozhraní může být upraveno podle potřeb různých skupin uživatelů –  děti, rodiče, prarodiče… Systém je zabezpečen proti výpadku elektrického proudu ve dvou úrovních –  krátké výpadky proudu jsou řešeny díky záložnímu zdroji UPS, v případě delšího výpadku je automaticky aktivován záložní generátor.

inHome je navržen tak, že v případě případného jeho výpadku z provozu, je v domě možno vše ovládat konvenčními prostředky, a tak není nijak dotčena funkcionalita řízených systémů, kterými jsou světla, topení, TV, žaluzie atp...

Přijďte si inteligentní dům prohlédnout


Insight Home vybudovala v Praze 4 Centrum inovací pro technologie inteligentního bydlení (CITIB), ve kterém se můžete prohlédnout nejnovější trendy digitální domácnosti. CITIB navštívilo stovky lidí, novinářů, natáčela v něm Česká televize i televize NOVA. Podívejte se na blokové schéma instalace v CITIB. Máte-li zájem o návštěvu, tak si domluvte osobní prohlídku na telefonu 603 52 50 50 nebo na info@InsightHome.eu.

 

Zajímá-li vás více podrobností a novinek, navštivte server www.DigitalniDomacnost.cz, kde je více jak stovka zajímavých článků a tipů právě z oblasti digitálních domácností.

Kolik vše stojí


Systém inHome je zcela modulární a dá se pořizovat postupně. Nejdůležitější je realizace „inteligentních" rozvodů tak, aby se dal kdykoliv rozšířit. Náklady na tuto "chytrou" instalaci jsou cca o 20% vyšší než náklady na konvenční, což z hlediska celkové investice není nijak zásadní navýšení. Pak záleží na tom, jakými koncovými prvky si svůj systém osadíte – jestli televizí za 20 nebo 200 tisíc, a pro jakou složitost se rozhodnete. Fungující inteligentní systém se tedy dá jako celek zavést od půl do milionu korun, horní hranici určujete vy. Obecně se ale dá říci, že kompletní systém systémové integrace stojí kolem 10% z ceny celé nemovitosti.
15.06.2011 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444