Inspirace pro bydlení 4

Touha po útulném domově je výrazným trendem doby

Touha po útulném domově je výrazným trendem doby

Barvy a jejich kombinace v bytě

Současné ladění barev a vzorů v interiéru bytu, jak se ukázalo  na lednových nábytkářských veletrzích v Paříži a v Kolíně nad Rýnem, je voleno optimisticky tak, aby člověk stresovaný každou minutu svého aktivního pracovního dne (včetně dopravy do a ze zaměstnání), nacházel doma pohodu, klid a vyrovnanost.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Barvy a jejich kombinace spoluvytvářejí interiér

Na lednovém veletrhu HEIMTEXTIL ve Frankfurtu nad Mohanem byly představeny čtyři módní trendy pro rok 2005: Smart Girl, My Lady, Aristokrat, Rebel.  Tyto styly, definované holandským teoretikem designu Gunnarem Frankem, neobsahují jen barvy. Jedná se zároveň o základní životní postoje. Každý si může najít svůj styl, svou filozofii. V Kolíně nad Rýnem v Ideálních domech bylo možné si ověřit, že staré a nové předměty se nejen vedle sebe zajímavě vyjímají, ale že vytvářejí nový trend tolerance materiálů, barev i vzorů. Ovšem najít materiály, barvy, vzorování dle svého naturelu není snadné. Jde o volnost, svobodu a nekonvenčnost, někdy i záměrný kýč (Smart Girl), úžasnou eleganci doplněnou prostými věcmi – pro dámy My Lady, pro pány Aristokrat. Rebel představuje sportovní pojetí života i interiéru, nespoutanost mládí, vzdorujícího všem zákazům a příkazům.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Luxus, elegance, klasické i moderní materiály a chladnější barvy patří k charakteristice stylu My Lady

Pro zamyšlení a pomoc při výběru barev pro váš interiér vybíráme z psychologie barev, neboť barvy mají více významů. Je třeba si uvědomit, že vzhled obytných místností tvoří množství barevných i nebarevných tónů včetně barev dřeva, kamene, kovu, skla, nebarvených přírodních vláken apod:
Červená barva - na jedné straně: Agrese, oheň a riziko, např. Ferrari a Capa – to jsou jasné signály provokace. Na straně druhé: Láska, teplo, aktivita. Červená dává jasný, smysluplný akcent a přitahuje k sobě pozornost. Neměla by však setrvávat dlouho v zorné úhlu pohledu. Např. u kuchyně by měla být použita jen na spodních částech, nikoliv na horních skříňkách. Také by neměla kralovat dětskému pokoji.
Žlutá barva – barva slunce, horka, zralosti. Zlato je symbol bohatství (je často použita v My Lady a Aristokrat) a mnohého, co je nám milé a drahé. Vyvolává důvěru, je to barva místností, ve kterých si chceme příjemně povídat. Žluté tóny přinášejí do interiéru léto. V interiéru máme pocit tepla, pohody.
Zeleň – Světlezelený chlorofyl rostlin tvoří představu růstu, klidu, harmonie. Zelená se ochlazuje s rostoucím podílem modré, až k „mořské zeleni“. Pozor! V pokojích se zelenou a modrou barvou  máme pocit chladu i když jsou vytopeny na stejnou teplotu jako pokoje s barvami „teplými“ – žlutou, červenou, hnědou a jejich odstínů a kombinací. Na nábytek do dětských a studentských pokojů je vhodná svěží zeleň s přírodními tóny světlých dřevin, akcenty červených, oranžových a dalších barev a vzorování přicházejí s hračkami a textilem a mění se s věkem dítěte.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Barvy stylu Aristokrat

Modrá je barva oblohy a vody. Obojí je neuchopitelné a nekonečné. Modrá svádí k meditaci, studiu. Modrá je chladná a snivá.
Fialová se dobře hodí k modernímu bydlení. Je tajemná, může působit květinově jemně i ostřeji. Fialová voní šeříkem, levandulí, fialkami.
Purpurově červená je exkluzivní „královskou barvou“ – ozdobou interiérů. Vytváří ideální pozadí pro silné barvy, neladí s minimalistickým pojetím. Např. u čalounění se purpurovým plyšem potahují složitě tvarované prostorové výrobky.
Černá, bílá a šedá rozčleňují prostor. Působí graficky, chladně nebo velmi elegantně. Jsou to typické barvy minimalistických (puristických) kusů nábytku a čistých interiérů. Rovněž vytvářejí ideální pozadí pro silné barvy.
06.04.2005 | Ing. Helena Prokopová
  • Cech čalouníků a dekoratérů

    Cech čalouníků a dekoratérů sdružuje výrobce čalouněného nábytku i jiných čalouněných výrobků a dekorací, dodavatele, prodejce, autorizované osoby a odborné školy všech stupňů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444