Infotherma 2016 - vše o vytápění, úsporách energií a smysluplném využívání obnovitelných zdrojů

Blíží se již dvacáté třetí pokračování mezinárodní výstavy Infotherma, tradičně věnované vytápění, úsporám energií a smysluplnému využívání obnovitelných zdrojů. Na ostravském výstavišti se na setkání s návštěvníky těší přes 360 domácích a zahraničních vystavovatelů.

Výstava se uskuteční ve dnech 18. – 21. ledna 2016 denně od 9.00 do 18.00 hod. na ostravském výstavišti Černá louka a nad jejím konáním převzalo záštitu Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zemědělství.

Součástí slavnostního zahájení a následné tiskové konference v pondělí 18. 1. 2016 od 10.00 hod bude vyhlášení výsledků internetových soutěží - Premiérová novinka Infothermy 2016 a Top Energie 2016, udělení prestižního titulu „Certifikovaný dodavatel instalací tepelných čerpadel“, předání certifikátů kvality European quality label for feat pumps, vyhlášení vítězů Vědomostní olympiády 2016 CTI ČR.


Vycházíme-li ze skladby návštěvníků a jejich očekávání z předcházejících výstav, budou na Infothermě 2016 převažovat špičkové novinky a služby, stejně jako vize, kterým směrem by se měla ubírat tepelná pohoda našich příbytků. Praktický názor má většina návštěvníků výstavy, kteří chtějí moderní vytápění ve zdravém prostředí, ale při tom je nemalou měrou zajímají investiční pořizovací náklady a kolik bude stát provoz těchto zařízení. Jsou ochotni i něco slevit z komfortu obsluhy, ale chtějí mít jistotu, že na takovéto vytápění budou mít. V této skupině jsou i desetitisíce občanů, kterým byly vybudovány plynové přípojky až k domům, ale vytápění a využívání těmito médii si nemohou dovolit.

Ke cti většiny vystavovatelů slouží jejich operativnost, s jakou dovedou reagovat, na často se měnící podmínky, priority a pobídky trhu. Po zvýšení cen ušlechtilých paliv, jejich vývojová a výrobní odvětví dovedla ve velmi krátkém čase nabídnout moderní otopné systémy třeba na tuhá paliva, využívání krbů k rozvodům na teplovzdušné a teplovodní vytápění a řadu dalších výrobků s přijatelnými investičními a provozními náklady.


Se zájmem se v loňském roce setkala panelová prezentace „Kde na nás čeká energie“ například o možnostech využívání geotermální energie, tepla z hořících hald, důlních vytěžených prostorů, jímání blesku a řadu dalších netradičních možností. Na XXIII. ročníku Infothermy 2016 by se pořadatelé chtěli k některým tématům vrátit a přinést nové informace.

Celosvětový problém je stále v možné akumulaci a skladování energie, například z obnovitelných zdrojů z doby kdy je jí přebytek, na čas kdy je jí nejvíce potřeba.  V této souvislosti budou představeny přečerpávací vodní elektrárna z Dlouhých strání, vývoj velkokapacitních akumulátorů a další netradiční trendy v uskladnění energií.

Akumulací tepla představují svým způsobem i kachláky a kachlová kamna. Právě jim bude věnována rozsáhlá vstupní expozice.

Poprvé se na výstavě představí hybridní fotovoltaické panely a baterie pro skladování energie v rodinných domcích a dalších malých a středních objektech.


Má-li výstava splnit požadavky pro celou škálu odborné i laické veřejnosti, měla by být přehlídkou chtěného a reálného. Návštěvníci výstavy proto každoročně oceňují, že informace, se kterými na výstavu přicházejí, anebo je získávají v jednotlivých výstavních expozicích, si mohou konzultovat na odborném doprovodném programu s přednáškami, konferencemi a besedami v kongresovém centru, anebo ve vstupním pavilonu.

Odborné konference v kongresovém centru budou zaměřeny na tepelná čerpadla, zákon o hospodaření s energií a možné cesty k energetické soběstačnosti rodinných domů.

Ve vstupním pavilonu se bude diskutovat mimo jiné o zásadách ekonomického a bezpečného vytápění, možných dotacích a subvencích, cenových relacích energií, přednostech dřevostaveb, smysluplném využívání obnovitelných zdrojů a dalších tématech.

Poradenství k dotačním programům Nová zelená úsporám a Kotlíkovým dotacím včetně pomocí s vyplňováním žádostí bude poskytovat v pavilonu NA2 Státní fond životního prostředí a Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Ve stánku portálu TZB-info můžete mimo jiné porovnávat ceny elektřiny a plynu od jednotlivých dodavatelů včetně aktualizace k 1. 1. 2016.

Agentura Inforpres, pořadatel výstavy Infotherma 2016

Vše o výstavě na www.infotherma.cz.
14.01.2016 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444