Industriální stopy - architektura konverzí v České republice 2000 - 2005

Již 6. září bude v Karlínských studiích veřejnosti zpřístupněna první výstava 3. mezinárodního bienále Industriální stopy. Výstava nesoucí stejný název jako celé bienále představí na tři desítky industriálních objektů, jichž se v posledních pěti letech ujali investoři a architekti a zpravidla je zachránili před zánikem. Výstava v Karlínských studiích (Křižíkova 638, vedle Corsa) bude otevřena až do 5. října, vždy od úterý do neděle od 12.00 do 19.00. Hlavní program bienále Industriální stopy proběhne v Praze a Kladně od 19. do 24. září.

Výstava Industriální stopy detailně představuje výběr prací předních českých i zahraničních architektů a příklady nejrůznějších možností využití průmyslových budov za posledních pět let u nás. Kouzlo průmyslové architektury začíná přitahovat stále více investorů a developerů - stále častěji se tak místo oprýskaných továrních objektů začínají objevovat atraktivní apartmány - lofty, prestižní kancelářské budovy, galerie či divadelní sály.
„Příkladů nového využití opuštěných průmyslový objektů zatím přibývá jen zvolna. Stavby zařazené na výstavě jsou u nás svým způsobem průkopníkem trendu, jehož přínos pro obohacení městského prostředí je už více let nepřehlédnutelný například ve Velké Británii, Německu či Holandsku. Představené realizace a projekty ani tak nespojuje jediný architektonický názor, přesvědčují však o bohaté škále možností nového využití, od drobných, technicky a finančně nenáročných investic až po rozsáhlé záměry proměny celých čtvrtí. Výstava se ale především snaží oživit představivost a upozornit na jedinečnou atmosféru a hodnoty, které stojí zato využít,“ říká Benjamin Fragner z Výzkumného centra průmyslového dědictví ČVUT a zároveň jeden z kurátorů výstavy.
Na výstavě se představí dokončené i projektované konverze z celé republiky. Z Prahy například rekonstrukce karlínské Kotelny z dílny italského architekta Claudia Silvestrina, Machinehouse od českého ateliéru QARTA nebo Corso Karlín od Ricarda Bofilla a dalších architektů. Dále rekonstrukce bývalého pivovaru v Holešovicích (nyní sídlo vydavatelství Ringier), jehož autory jsou CMC Architects nebo projekt bývalé továrny na šunku (nyní M-Factory) studia Olgoj Chorchoj. Na výstavě z pražských realizací nechybějí ani projekt Městské knihovny Prahy 5, jež v prostorách bývalé tržnice navrhli tvůrci z ateliéru Atrea, Soundsquare – studio zvukové postprodukce ateliéru Olgoj Chorchoj, Museum Kampa, bývalá Edisonova transformační stanice od předního tuzemského autora Ladislava Lábuse a další. V neposlední řadě se návštěvníci seznámí s detaily samotného místa konání výstavy – Karlínských studií, jež vznikla v bývalé hale ČKD díky italskému architektovi a staviteli Alberto di Stefanovi.Brno na výstavě zastupuje nedávno otevřená Vaňkovka (galerie moderního umění, administrativa a obchodní galerie), bývalá textilní továrna Moravan a současné sídlo brněnských městských komunikací. Dalšími příklady úspěšných proměn industriálních objektů jsou namátkou Evropské tréninkové centrum YMCA, vytvořené podle návrhu Josefa Pleskota a spol. v prostorách bývalého pivovaru v Litomyšli, či kulturní centrum v historické solnici v Českých Budějovicích.
Každý projekt výstavy Industriální stopy je prezentován na zvláštním panelu fotografiemi, vizualizacemi, plány a doprovodnými texty. K výstavě byl vydán katalog v češtině a angličtině představující veškeré prezentované projekty. Kurátory výstavy jsou Benjamin Fragner a Alena Hanzlová. Pořadatelem Výzkumné centrum průmyslového dědictví Českého vysokého učení technického v Praze. Výstava je přístupná veřejnosti zdarma.

Samotné 3. bienále Industriální stopy proběhne od 19. do 24. září v Praze a Kladně. V rámci mezinárodního bienále se uskuteční také exkurze po vybraných pražských realizacích, které jsou zastoupeny na výstavě.
Cílem celého projektu je průzkum a zvýšení popularity možnosti využití objektů s průmyslovou minulostí k novým účelům. V programu bienále zájemci naleznou nejen odborné konference a exkurze, ale i divadelní představení, performance, výstavy a koncerty odehrávající se na netradičních místech s industriálním duchem. Hlavním stanem bienále je bývalá čistírna odpadních vod v Bubenči, nyní Ekotechnické museum.
3. mezinárodní bienále Industriální stopy pořádá Výzkumné centrum průmyslového dědictví ČVUT v Praze, Kolegium pro technické památky ČKAIT & ČSSI a Statutární město Kladno a sdružení mamapapa. Koná se pod záštitou ministra kultury ČR a s přímou finanční podporou Mezinárodního Visegradského fondu (IVF).


Související stránky: http.//www.industrialnistopy.cz

25.08.2005 | Tisková zpráva

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444