Ideální dům

Poradna redakce BYDLENÍ.CZ

Bydlet tak, abyste ve svém domě v létě nacházeli útočiště před přílišným horkem a v zimě se těšili dostatečnému tepelnému komfortu, dnes představuje i v našem mírném podnebním pásmu značnou energetickou spotřebu, což má své ekologické i ekonomické důsledky. Zároveň se stavebníci také stále častěji zabývají otázkou dopadu použitých materiálů a technologií na zdraví budoucích obyvatel domu. Protože do redakce dostáváme množství dotazů právě na tato témata, jako součást redakční poradny jsme se rozhodli otevřít také rubriku věnovanou nízkoenergetickému, ekologickému stavění a souvisejícím problémům.

„Ideální dům je v létě chladný, v zimě teplý.“ Tento lapidární výrok, jehož autorem  je prý Sokrates, připomíná jako motto k danému tématu náš spolupracovník Pavel Svatoň. V duchu tohoto výroku se budeme našim čtenářům snažit poskytovat informace, rady a nápady. Dnešní dotaz byl záměrně vybrán tak, aby sloužil zároveň i jako obecnější vstup do problematiky:   

Uvažujeme o výstavbě nízkoenergetického domu. Existují nějaká univerzální pravidla, která bychom měli dodržet?

 

Kvalita nízkoenergetických domů je podstatně určována zvolenou - a realizovanou - koncepcí. Pro úspěšnou realizaci Vašeho záměru bych doporučil několik všeobecně platných pravidel.

 

1. Pracujte podle koncepce

Tvar a poloha domu, ale i půdorys a uspořádání prostoru mají podstatný vliv na spotřebu energie. Snažte se o jednoduchá řešení, tedy o jasné půdorysy a jednoduché systémy. Užívejte standardní řešení, běžně dostupné materiály, výrobky a komponenty. Sestavte svůj dům z finančně úsporných a dosažitelných prvků.

 

2. Realizujte vysoký izolační standard  a vyhněte se tepelným mostům

Tloušťka tepelné izolace konstrukcí nízkoenergetického domu má být 20 cm a více (podle konstrukce a materiálu).
V mnoha domech uniká odstranitelnými tepelnými mosty více tepla než nerušenou částí stěny. Proto je velmi důležité dbát na vysokou kvalitu řemeslného provedení všech napojení konstrukcí, jako jsou spoje mezi rámy oken a stěnou, dveřmi a stěnou, parapetem a stěnou a podobně.

 

3. Využívejte slunečního záření 
Navrhujte velká okna, pokud je jejich energetická bilance pozitivní. Zajistěte dostatečnou tepelně akumulační schopnost  stěn, podlah a stropů místnosti užitím masivních konstrukcí, např.dlažby, teracco, beton, cihla, apod.

 

4. Stavte vzduchotěsně a větrejte dům pomocí mechanického větrání

Žádný dům bez ochrany proti proudění vzduchu! Dýchají obyvatelé, nikoli stěny a střecha. Proto klaďte důraz na vysokou kvalitu provedení parozábrany (přelepení spojů), i ostatních konstrukcí (spoje sádrokartonu, napojení oken, dveří, atd.).
Mechanickým větráním zvýšíte kvalitu bydlení a redukujete spotřebu energie, protože část tepla lze získat zpět.

 

5. Při krytí zbytkové potřeby tepla myslete nejprve na sluneční energii, na dřevo nebo na ekologické teplo

Obnovitelné energetické zdroje jsou součástí celkové koncepce ekologického bydlení. Proto klaďte důraz na využití kolektorů, tepelných čerpadel, kotlů na spalování biomasy. Spojte pohodlí a přijatelnost pro životní prostředí.

 

6. Preferujte nízkoteplotní vytápění

Nízké teploty vody či jiných topných médií vedou k nižším tepelným ztrátám. Typickými příklady jsou solární kolektory i opatření k akumulaci sluneční energie. Instalujte zásobník tepla  ve vytápěné části domu, a pomocí izolace zamezte tepelným ztrátám. Rozvody tepla, teplé užitkové vody se snažte instalovat v co nejkratších délkách. Zabráníte tak zbytečným ztrátám při distribuci.

 

7. Buďte ekologičtí při výběru všech spotřebičů, které budete v domácnosti používat

 

Na závěr Vám přeji odvahu a trpělivost při realizaci vašeho domu.

22.08.2006 | Pavel Svatoň

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444