I půdu se zateplenou podlahou lze prakticky využít

Zateplení podlahy půdy patří mezi nejefektivnější a přitom často opomíjené použití tepelné izolace v domě. Teplo stoupá vzhůru a v případě nezateplené podlahy se nám hromadí v půdním prostoru.

Pokud tento prostor využíváme k bydlení, máme izolaci ve střešní rovině a není nutné podlahu půdy izolovat. Pokud ale půdu nevyužíváme, nebo nám slouží pouze jako sklad běžně nepoužívaných věcí v domě, měli bychom tuto podlahu dostatečně odizolovat.

Úsporným řešením při zachování tepelně izolačních, odkladových a zároveň pochozích vlastností půdy je kombinace minerální vaty s pěnovým polystyrenem. Nový systém Isover Step Cross využívá pevnosti EPS trámců v kombinaci s tepelnou účinností měkčích desek z minerálních vláken. Dalšími výhodami jsou jednoduchá aplikace bez tepelných mostů, minimální přitížení stropu a cena systému.

Minimální tloušťka tepelné izolace pod nevytápěnou půdou je 140mm. Dnes doporučené (v brzké době však základní) tloušťky izolací začínají na 200mm. Na této tloušťce začínají i skladby systému Isover Step Cross. EPS kříže ze speciálního tvrzeného polystyrenu a i nosné trámky jsou k dispozici v tloušťkách 200-300mm.

Aplikace systému je velice jednoduchá. Na parotěsnou zábranu se připraví nosná část z tvrzeného pěnového polystyren a vzájemně se slepí PUR lepidlem. Do takovéhoto roštu se následně klade minerální tepelná izolace, která se na závěr přiklopí pochozími OSB deskami, které se šroubují do montážního prkna lepeného na EPS rošt. Podrobnosti systému včetně kompletního montážního návodu najdete v novém katalogu Isover Podlahy.

Ukázka technologie provádění systému Isover Step Cross:
Nosné kříže z EPS 100x500xvýška dle volby 200-300mm zajišťují snadné rychle sesazení. Rošt se sestaví na světlou šířku 595mm pro ideální vkládání izolace o šířce 600mm (Isover Orsik, Isover UNI). Případnéí nerovnosti vyrovnáme broušením EPS.
 
Vkládání bez řezání izolace Isover ORSIK (Isover UNI) 600 a 1200 mm. Doporučujeme položit dvě vrstvy na vazbu. Vkládání bez řezání izolace Isover ORSIK (Isover UNI) 600 a 1200 mm. Doporučujeme položit dvě vrstvy na vazbu.
Izolaci pouze půlíme pro překrytí spojů bez dalšího řezání na rozměr. Pro zajištění stability je nutné záklop přichytit vruty 4x45 mm.
25.06.2013 | PR
  • Divize ISOVER Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

    ISOVER již více než 80 let vyvíjí, vyrábí a prodává tepelné, akustické a protipožární izolační materiály z čedičových i skleněných minerálních vláken a expandovaného polystyrenu. V tomto oboru se jedná o nejvýznamnějšího a největšího světového výrobce s působností a výrobními závody po celém světě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444