I panelové domy se revitalizací vracejí k dávným tradicím

Sluneční hodiny většinou obdivujeme na starých domech či ve skanzenech. V časech digitálních kdo by se řídil podle Slunce. Jenže jsou krásné. Když se Bytové družstvo Bronzová, v Praze 5, ve Stodůlkách, pustilo do revitalizace svého panelového domu, objevil se, v diskusích o konečné podobě fasády mezi jinými i nápad, že by pěknou ozdobou domu mohly být sluneční hodiny. Sice na ozdobu, ale takové, aby ukazovaly i skutečný čas podle Slunce.

Odborníci na sluneční hodiny byli pro a přidali svůj návrh, aby s ohledem na volné plochy domu a jeho orientaci ke Slunci, byly hodiny dvoje. Jedny na jižní straně a druhé na velké volné ploše východní stěny. Ta je orientovaná přímo proti hlavní přístupové cestě od stanice metra Lužiny. Každý, kdo půjde od metra, je uvidí. A tak jsou na nové fasádě revitalizovaného družstevního domu, sluneční hodiny dvoje. Párové. Tak se jim odborně říká.

Ale…, byť se neznalému mohou zdát stejné, nejsou. Jsou sice navrženy v jednotném výtvarném stylu, ale mají odlišné způsoby odečítání časových údajů. Podrobný popis by zabral několik stran. Kdo by se chtěl dozvědět víc, může si na adrese: http://slunecnihodiny.wz.cz/galerie/gsh_n2/images/sh-p5luziny-delsi.pdf  víc přečíst.

Faktem zůstává, že každé jsou unikátem. Jsou konstruovány pro místní poledník, což je poledník, na kterém se sluneční hodiny nacházejí. Sluneční hodiny totiž z principu neukazují čas, který dnes používáme v občanském životě (tzv. pásmový čas), ale tzv. pravý místní sluneční čas. Pro běžnou orientaci to znamená, že ukazují přibližně SEČ (středoevropský čas), tedy tzv. „zimní“ čas. Pro přibližnou hodnotu letního času je třeba přičíst ještě 1 hodinu.

Barevné řešení fasády vyžadovalo, aby hodiny byly tvarově maximálně jednoduché. Proto jejich tvůrci hledali minimalistické, nicméně atraktivní řešení. Sluneční hodiny tak kolemjdoucím kromě informace o čase poskytnou i některé základní údaje kalendářní. Gnómonický (tj. funkční) návrh vypracoval Pavel Marek. Stínové ukazatele vyrobilo zámečnictví Josefa Štorka. Číselníky nakreslili Jaroslav Platil a Přemysl Vranovský za spolupráce Pavla Marka. Montáž ukazatelů na stěnu, stejně jako kompletní revitalizaci domu provedli s pečlivostí sobě vlastní pracovníci společnosti KASTEN pod vedením mistra Jana Deje a stavbyvedoucího Martina Kopeckého. Skvělá stavba.
08.10.2013 | PR - Kasten

BYDLENÍ.CZ doporučuje


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444