Hýčkaná jednoduchost

Kouzlo foukaného skla, které v sobě odráží pozitivní energii, proměňuje domov v místo plné života. Nové sběratelské vázy Ruutu, navržené bratry Ronanem a Erwanem Bouroullecovými, jsou možná jednoduché svým tvarem, ale jsou vyráběné nejzručnějšími řemeslníky ve finských sklárnách. Objevte nadčasovost sklářského designu Iittala.

Kolekce Ruutu, což ve finštině znamená diamant, je sbírka 10 váz, které jsou k dispozici v pěti velikostech a sedmi barvách. Posbírané a zkombinované tvoří malé plynulé instalace, ve kterých síla i jemná povaha skla ožívají. Tak jako ikonická kolekce Alvar Aalto, Ruutu je vytvořeno v továrně Iitttala ve Finsku. Avšak tam, kde Aalto ztělesňuje anorganickou formu, Ruutu následuje komisní formu a vytváří tak perfektní sbírku.

Každá váza je mistrovským dílem 7 řemeslníků v továrnách Iittala, vznikající vždy v průběhu 24 hodin. Sklář Tapani Viljamaa dodává: „Je fascinující bojovat s živým materiálem. Sklo je materiál, který nezapomíná, pokud s ním nezacházíte dobře. Má paměť.“

Široká paleta barevných variací představuje další výzvu ve výrobě: dosažení rovnoměrné jemné barvy vyžaduje přesnou teplotu a načasování a také letité zkušenosti v oblasti výroby skla.
Designeři Ronan a Erwan Bouroullecovi vysvětlují: „Iittala ví velmi dobře jak zacházet s barvami. V případě Ruutu jsme byli schopni vytvořit jemné akvarely jako na paletě, které jsou kombinovány v různých velikostech a odstínech barev. Ruutu umožňuje hru kompozice. Naším cílem bylo ukázat sofis-tikovanost barev Iittala a zároveň předat uživateli pocit touhy mít hned několik modulů pro vytvoření svého vlastního uskupení.

Ruutu byla výzva plná inspirace. V továrně Iittala bylo zapotřebí strávit hodiny k vytvoření potřebné symetrie, která by však zároveň uchovala kouzlo a jedinečnost ručně vyráběného výrobku. „Tímto jednoduchým hranatým tvarem jsme usilovali o předvedení neposkvrněnosti foukaného skla,“ vysvětlují Ronan a Erwan Bouroullecovi. „Sklo je materiál, který má rád kulaté tvary. Když je rozpálené, je vláčné jako med a nechce být formováno do přesného geometrického tvaru. Použitím hranatého tvaru a nejvyšších odborných dovedností sklářů Iittala dosahujeme hranic materiálu.”
Každá váza Ruutu má na podstavci vyryto jméno návrhářů: Ronan & Erwan Bouroullec. Ronan (*1971) a Erwan (*1976) jsou bratři, designéři sídlící v Paříži. Společně pracují přes 15 let, poháněni pílí a výzvou v podobě rozdílnosti jejich osobností. Spolupracovali s klíčovými hráči na poli designu, jako jsou například Vitra, Magis, Cap-pellini, Alessi, Flos, Kvadrat, Mattiazzi a HAY. Spolupráce mezi studiem Bouroullec a Iittala začala roku 2004 projektem “Vztahy”.

Od designování nábytku a prostorů, přes architektonické projekty, po textilní systémy na zeď a ucelené kolekce, Bouroullecové vytvářeli aktivní experimentální činnost s galerií Kreo. Některé výstavy byly věnovány Ronanu a Erwanu Bouroullecovým, včetně Design muzea v Londýně a Muzea moderního umění v Los Angeles. Nedávno vystavovali v centru Pompideu Metz, v Muzeu současného umění v Chicagu a na Arts Décoratifs v Paříži. 
29.10.2014 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444