Květiny v zimním interiéru: Hvězdník znáte pod nesprávným názvem amarylis

Pod nesprávným názvem amarylis se u nás pěstuje Hippeastrum vittatum, druh, který byl po letech křížení s příbuznými druhy zušlechtěn natolik dokonale, že dnešní kříženci – známí jako Hippeastrum hybridum, se od svého předka liší nejen velikostí své cibule či listů, ale hlavně květy.

Tyto květy jsou zvonkovité, obrovské, až patnácticentimetrové, rozevřené, v barvách
od bílé – které nejvíce voní, přes růžovou, meruňkovou, červenou, mohou být také žíhané či barevně pruhované.

Přesnější a správnější název zornice pruhovaná nebo také hvězdník se neujal, co však je amarylis, ví snad každé dítě. Vždyť je to pokojová rostlina, která patří k nejoblíbenějším. Tento krasavec, pocházející z jižní Afriky, má rád teplo, čerstvý vzduch a vysokou vzdušnou vlhkost; na suchý vzduch je citlivý. Také miluje slunce, které mu rádi dopřejeme, ale až po odkvětu. Čím víc roste, tím více vody potřebuje. To už se však dostává do plné letní vegetace.

Amarylis má velké nepřehlédnutelné květy, které můžeme za okny bytů či ve výlohách květinářství vidět od Vánoc do jara. Vše však záleží na tom, kdy zasadíme velkou kulovitou cibuli. Její vegetační klid, který může trvat i více než tři měsíce, ukončíme v lednu, nejpozději v únoru, kdy také cibule začíná samovolně rašit. Kdo však chce mít kvetoucí amarylis o Vánocích, musí jeho cibuli zasadit už v říjnu. Máme-li cibulí amarylisu více, sázíme je postupně, aby nám i postupně vykvétaly.

Nádobu pro hvězdník volíme raději menší, obvykle takovou, aby byl mezi cibulí a její stěnou prostor asi 2 až 2,5 cm. Na její dno dáme dostatečně vysokou drenáž, zemina, do které cibuli sázíme, musí být propustná; cibule musí po zasazení sedět vysoko nad povrchem nejméně jednou třetinou, lépe však celou svou horní polovinou.

Teprve když je na ní dostatečně patrný zárodek květního stvolu a spolu s ním i listy, začínáme s pozvolným zaléváním. Rozhodně však nehnojíme! Kdybychom začali zalévat okamžitě, jakmile jsme zjistili náznak rašení, nebo dokonce ani to ne, stalo by se, že by vyrašily listy, ale květu bychom se nedočkali.

Pozorujeme-li, že náš amarylis začíná růst, opatrně zvyšujeme zálivku, později i přihnojujeme. Po několika týdnech, kdy nás těšil svými květy, vylomíme nebo vyřízneme odkvétající stvol a soustředíme se na pěstování zelených listů. Období vegetačního klidu začíná koncem léta, kdy omezujeme zálivku a necháváme listy přirozeně „zatahovat“. Cibule do sebe stáhla z listů všechny potřebné živiny, které bude potřebovat v příštím roce.

Můžeme hvězdník namnožit doma?
Množení semeny z opylených květů je možné i v domácích podmínkách, ale na kvetoucí rostliny si budeme muset počkat pět až šest let. Jednodušší je proto množení hvězdníku pomocí dceřiných cibulek, které se poskrovnu vytvářejí po stranách mateřské cibule. Mají-li dostatek vlastních kořenů, opatrně je oddělíme, dáme do malých květináčků s výživnou zeminou, necháme růst a trpělivě čekáme. Kdo si počká, ten se asi za tři roky dočká kvetoucích rostlin.

19.01.2023 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444