Těsto: 300 g prosáté hladké mouky 60 g moučkového cukru ½ lžičky kypřicího prášku nastrouhaná citrónová kůra z menšího citronu 150 g másla (nechte povolit při pokojové teplotě) 2 žloutky Náplň: 600 g hrušek 50 g loupaných mandlí 2 sáčky vanilkového cukru lžička skořice citrónová šťáva z jednoho citronu |
Postup Zpracujte na vále těsto, zabalte jej do sáčku a nechte chvíli v lednici vychladnout. Mezitím si připravte náplň: oloupejte hrušky, odstraňte jádřince a hrušky nakrájejte na kousky do misky. Mandle spařte v teplé vodě, oloupejte je a nahrubo nasekejte. Přidejte šťávu z citronu, skořici a vanilkový cukr. Těsto rozválejte a podle formy vyřízněte dvě stejné placky. Jednu položte na dno pečicí formy vyložené pečicím papírem. Z odkrojků těsta vytvořte hada a toho rozviňte podél kulaté formy a vytvořte tak okraje koláče. Na první placku dejte náplň a na ni poslední placku. Koláč podávejte vychlazený. |
Máte chuť na další koláče? Zkuste také:
Makovo-tvarohový koláč se švestkami
Pozdně letní jablečný koláč