Inteligentní dům „Hnědá kostka"

Dům nazvaný „Hnědá kostka” patří k inteligentním stavbám, které ulehčují majitelům běžný život. Seznamte se s vybranými chytrými funkcemi, které si rodina nejvíce oblíbila. 

Automaticky řízené žaluzie
V rámci inteligentního systému jsou v domě instalovány žaluzie, které jsou řízeny automaticky. Žaluzie se tak přizpůsobí počasí. „Ráno žaluzie automaticky vyjedou, aby se místnosti optimálně ohřály. V poledne, když stoupne teplota na určitou úroveň, se žaluzie automaticky zatáhnou, aby nám pomohly ušetřit energii. Samozřejmě můžeme žaluzie kdykoliv ovládat pomocí vypínačů nebo iPhone. Většinou ale zůstávají celé dny bez našeho zásahu,” dodávají majitelé.

Zajímavá je funkce „Dobrý večer”. „Ačkoliv je náš inteligentní dům umístěn tak, že je svou pozicí poměrně dostatečně chráněn před zvědavci, je nutné myslet na zastínění velkých oken. Jakmile se maličko setmí, sjedou příslušné žaluzie na straně do ulice automaticky dolů a nastaví se na stínění nebo se úplně zavřou. To znamená, že večer nepotřebujeme hledat tlačítko a nemusíme žaluzie ručně upravovat. 
Inteligentní vstávání
Ve chvíli, kdy je venku dostatečné světlo a v domě je zbytečné déle svítit, žaluzie automaticky vyjíždí nahoru, popřípadě se nastaví na stínění (= lamely horizontálně). Je dokonce možné nastavit si čas této funkce „Dobré ráno”. V pracovní dny tam žaluzie vyjíždějí v 7:00, o víkendech, kdy si chce každý více pospat, až v 8:00.
Automatické stínění
Funkce Loxone automatických žaluzií si rodina oblíbila v období horkého léta, kdy zajistí kvalitní stínění. Každé okno se ovládá zvlášť v závislosti na jeho pozici. Díky určení přesné pozice je možné optimálně a přesně naklápět lamely žaluzií dle pozice slunce. Tato funkce zabezpečí, že se interiér nikdy nepřehřeje. Kontakty u dveří na terasu zajistí zamezení pojezdu žaluzií, aby se náhodou nestalo, že by majitelé zůstali zamčeni na vlastní zahradě.
Ovládání sauny přes iPhone
Možnost ovládání přes iPhone rodina využívá například když odjíždí ze sjezdovky domů: „Zapneme si přes iPhone saunu. Jakmile dorazíme domů, nebrání nic tomu, abychom si po skvělém lyžování dopřáli vyhřátou saunu. Teplota, vlhkost, osvětlení i muzika jsou nastaveny přesně tak, jak to máme rádi. Přes iPhone lze nastavit, kromě teploty a vlhkosti, také jednotlivé saunovací režimy. Jsme rádi, že jsme poslechli elektrikářskou firmu a k sauně nepořídili drahý ovládací panel. Ušetřili jsme opravdu hodně peněz a navíc víme, že bychom jej stejně nepoužívali."
Rammstein jako alarm
„Pokud nikdo není doma, slouží pohybové senzory v celém domě jako čidla alarmu. Při záznamu pohybu nezvaného hosta, začnou v celém domě blikat světla, vyjedou žaluzie a náš Loxone Music Server začne hrát Rammsteiny na maximální hlasitost. Poté nám Miniserver zavolá na mobil. Pokud se tedy jedná o falešný alarm, mohu jej ihned utišit,” chválí si majitel domu zabezpečovací systém. V noci se navíc automaticky zamykají elektricky ovládané dveře a vrata. 
 
Zapnutí domácího kina pro naší tchýni
Tato funkce se stala opravdovým favoritem obyvatel domu. Hlavním podnětem bylo přání paní domu: „Pokud rodiče hlídají naše děti, tak je pro ně velice složité zapnout TV, domácí kino a satelit. To byl dostatečný důvod k tomu, abychom vytvořili takovou funkci. Nyní je sledování televize hračka pro kohokoliv, kdo k nám přijde. Jednodušší už ovládání být nemůže.
Regulace pokojové teploty v každé místnosti
Nezávisle na počasí, slunečním svitu nebo ročním období se inteligentní dům automaticky přizpůsobí všem okolním vlivům a řídí tak podlahové vytápění. V ložnici je vždy příjemných 18°, zato v obývacím pokoji a koupelně je oblíbených 23°.
 
Centrální vypnutí
Funkce centrálního vypnutí nesmí samozřejmě v inteligentním domě chybět. Stará se o to, aby se po odchodu vypnula všechna světla, odpojily všechny spotřebiče od el. a také, aby se aktivoval zabezpečovací systém (dle zvoleného režimu). Centrální vypnutí se aktivuje po trojkliku na jakékoliv tlačítko pro ovládání osvětlení. Tato praktická funkce je tímto způsobem pořád při ruce.
 
Zhasnutí světel v místnosti
„Ještě raději, než funkci pro centrální vypnutí máme funkci vypnutí světel v místnosti. Dvojitým stiskem na jakékoliv tlačítko, které ovládá osvětlení docílíme toho, že se nám vypnou všechna světla v místnosti. Ušetřili jsme s tím tlačítko pro centrální vypnutí osvětlení a také nemusíme hledat tlačítka, která jsou právě aktivovaná. Jednoduše jdeme a jedno z nich dvakrát stiskneme.”
Přístup odkudkoliv
„Firewall a veřejná IP adresa umožňují bezproblémový přístup k našemu inteligentnímu domu ať už jsme kdekoliv. Je úplně jedno, zda chceme aktivovat topení po návratu ze zahraniční dovolené anebo jedeme pouze ze sjezdovky a chceme si zapnout zaslouženou saunu. Díky zakomponování garážových vrat, vchodových a vedlejších dveří do systému domácí automatizace je můžeme kdykoliv na dálku otvírat či zavírat a pustit tak do garáže například kurýra, který nám přivezl zásilku. Zvláště výborná je tato funkce v případě, že si k Vám jede kolega vypůjčit vrtačku a Vy nejste doma.”
 
Varování před otevřenými vraty
Garážová vrata jsou umístěna tak, že na ně majitelé domu nevidí. Proto na tuto funkci v inteligentním domě spoléhají nejvíce. Pokud je jedna z garáží po západu slunce otevřená, spustí se časovač. Pokud je otevřená ještě po dvou hodinách, Miniserver zavolá a oznámí tento stav. 
25.03.2014

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444