Hledáme okna, která se vyplatí

Že vhodná a kvalitní okna s dlouhou životností sníží nutné výdaje za jejich údržbu, ušetří náklady za energie na vytápění a díky dobrým tepelně-izolačním vlastnostem zaručí tepelnou pohodu domácnosti a zamezí nepříjemným problémům s kondenzací vlhkosti, je dnes již poměrně dobře známý fakt. Jak ale taková okna vybírat?  Seznamte se s několika následujícími radami, kterými je dobré se při výběru řídit.

Životnost povrchové úpravy

Pokud se zaměříme na údržbu dřevěných oken, tak bodem číslo 1 je povrchová úprava. Její obnova je pracná a nákladná, proto se jí chceme vyvarovat. Lepší přilnavost lazur a barev umožňují zaoblenější profily oken, na kterých je jejich vrstva nanesena rovnoměrně. Na ostrých hranách barva dostatečně nedrží, a proto se velmi rychle začne loupat.

Neméně důležitá je kvalita použitých barev a dokonalá technologie jejich aplikace. Povrchová úprava dřevěných oken vyžaduje dobře vybavenou lakovnu, ve které se udržuje vhodná vlhkost, aby barvy schnuly rovnoměrně. Jedině tak lze dosáhnout dlouhé životnosti.

V minulosti používané barvy často praskaly a nátěr se musel obnovovat, jedním z důvodů byla jejich nedostatečná pružnost. Dřevo je přírodní materiál, který je stále živý. Se změnou vlhkosti se může roztahovat nebo smršťovat. Proto musí být i povrchová úprava pružná, ale současně UV odolná a dostatečně pevná. Musí totiž odolávat povětrnostním vlivům a to nejen dešti nebo sluníčku, ale také třeba kroupám. Pokud však už k nějakému poškození dojde, je nutné neprodleně nechat provést opravu, aby životnost a vzhled oken nebyly ohroženy.

Kování s bezpečnostní funkcí

Od oken čekáme nejen perfektní vzhled, ale především komfortní obsluhu. Nesmíme tedy zapomenout na celoobvodové kování, díky kterému snadno můžeme okno ovládat. Ale nejen to, také bezpečně zavřít, aby dokonale těsnilo a nešlo vypáčit. Moderní kování v sobě kombinuje obě funkce: Excentrické hřibové čepy se bezpečně zaklesnou do osazených protikusů a důkladně křídlo přitáhnou k rámu. Pokud je navíc použito více důmyslně osazených těsnících profilů, je maximální neprůvzdušnost zaručena. Výsledkem je pak bezpečné a utěsněné okno, díky němuž se nemusíme obávat zlodějů ani kondenzace vlhkosti mezi rámem a křídlem.

Zasklení teplými skly

Okno nám musí především poskytnout dostatek světla. To je vedle větrání jeho hlavní funkce. Plocha skla tvoří přibližně 70% plochy okna, proto mají parametry zasklení významný vliv na tepelně-technické vlastnosti celého okna. Takže na skle se rozhodně nevyplatí šetřit.

Izolační trojskla mají sice oproti dvojsklům mírně nižší propustnost světla, ale významně lépe tepelně izolují.  Součinitel prostupu tepla trojskla se pohybuje mezi 0,7 až 0,5 W/m2K, zatímco u dvojskla je 1,2 W/m2K, a to představuje u tepelné izolace veliký rozdíl.

Zvýšení vnitřní povrchové teploty skla ještě významně pomáhají teplé distanční rámečky (plastové nebo nerezové), které nahradily dříve používané hliníkové.

Optimálních vlastností dosahují okna, která mají výhodnější poměr plochy rámu a skla, tedy co největší plochu okna tvoří sklo. Pak jdou ruku v ruce vynikající tepelná izolace s dostatkem světla a solárních zisků. S takovým oknem šetříme energii na vytápění, máme doma tepelnou pohodu, nedochází k proudění vzduchu kolem chladných oken a v okrajích skel nekondenzuje vlhkost.

Více informací o oknech: www.slavona.cz
23.05.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444