Hledáme kvalitní matraci: 10 nejčastějších otázek

Najít správnou matraci, která nám bude plně vyhovovat, není snadné. Vybrali jsme 10 otázek, na které se nejvíce ptáte, a položili je specialistovi na matrace, společnosti Jelínek.

„Každý jedinec je individualita a jen kvalitní výrobce je schopen vyhovět požadavkům zákazníka a vyrobit mu matraci na míru dle jeho potřeb. Při výběru matrace je důležité zohlednit výšku a váhu jedince, v dnešní době alergiků a astmatiků je žádoucí také pečlivý výběr pěn a potahů. Jen matrace upravená takzvaně na míru dokonale zkopíruje, citlivě podepře a poskytne ideální prostor pro každého spáče. Mnozí výrobci nabízí jeden typ matrace pro malého, pro vysokého, pro silného i pro subtilního uživatele.  Zákazník si vůbec neuvědomí, že tohle nemůže fungovat a koupí často jenom proto, že je na matraci velkolepá reklama a hlavně SLEVA,“ upozorňuje nás na důležitost výběru paní Jitka Šatánková ze společnosti Jelínek.

Jsou vaše matrace opravdu kvalitní? Jak to můžeme poznat?

Pro výrobu matrací používáme certifikované materiály. Kvalitu matrací firma JELÍNEK pravidelně prověřuje ve státní zkušebně. Matrace SÁRA získala 6x ocenění CZECH MADE. Matrace SÁRA, ZORA a SALOME obdržely certifikát ČESKÁ KVALITA NÁBYTEK.
 

2. Chystám se kupovat novou matraci, jak dlouho si na ni budu zvykat?

To nejde obecně říct. Je to individuální. Jsou zákazníci, kteří jsou z matrace nadšeni během prvního spánku. Pokud však máte větší zdravotní obtíže, chce to někdy trpělivost a čas. Během spánku a převalování na matraci dochází nejen k žádoucímu svalovému uvolnění, ale také k uvolnění kosterní stavby těla, především k uvolnění mezižeberních svalů a plotének. Při ranním vstávání pak tělo přirozeně reaguje tak, že vše co bylo protaženo a uvolněno se snaží vrátit zpět do původní byť špatné polohy. To někdy provází pocit rozlámanosti. Než se vše srovná, jak je žádoucí, může to jedinec zpočátku vnímat nepříznivě. Překonat toto období se však rozhodně vyplatí.
 

3. Co to jsou ortopedické matrace

Základem ortopedických lamelových matrací SÁRA a ZORA je pružný ortopedický lamelový rošt, který je zabudován dovnitř matrace. Ten dokáže dostatečně pevně a přitom citlivě zkopírovat tvar těla v jakékoliv poloze a správně jej podepřít. V poloze na boku tak zůstává osa páteře rovná, při ležení na zádech ve svém přirozeném fyziologicky zakřiveném tvaru. Dochází tak nejen k svalovému uvolnění, ale také k odpočinku kosterní stavby těla. Při uvolnění meziobratlových kloubů, vazů a plotének dochází následně k odpočinku nervového systému a přirozené regeneraci vnitřních orgánů. Matrace SÁRA a ZORA vyrábí firma JELÍNEK více než 20 let. Svým pacientům doporučují matraci SÁRU a ZORU neurologové, ortopedové a ostatní specialisté. Matrace SÁRA a ZORA dodáváme také do nemocnic a sanatorií, kde se léčí pohybové ústrojí.

4. Jak dlouho mi matrace vydrží / jakou má životnost?

Při každodenním používání vydrží matrace standardně 8-12 let. Výhodou ortopedických lamelových matrací z produkce firmy JELÍNEK je jednoduchá výměna všech komponentů.
 

5. Co se stane, když se mi matrace proleží?

Pružnost matrace je obnovitelná. Snadno rozepnete potah matrace, vyjmete unavené pružící nosníky nebo roznášecí vrtstvu a nahradíte je novými pěnami.
 

6. Co když mi praskne lamela v ortopedické matraci?

Nestává se to často. Garantujeme celoživotní záruku na dřevěné lamely. Výměnu poškozené lamely provedete snadno v několika krocích:

  • Přetočíte matraci,
  • rozepnete zip u potahu a vyjmete ortopedický lamelový rošt,
  • dřevěné lamely jsou upevněny v bavlněných kapsách, každá 5. lamela je přichycena k bavlněné kapse tavným lepidlem,
  • tavnou hmotu lehce nahřejete žehličkou, lamelu vyjmete a nahradíte novou (můžete využít náhradní lamely, které používáme pro zpevnění na konci matrace),
  • tavnou hmotu opět nahřejete, lehce přitisknete a zafixujete lamelu ke kapse,
  • opravený rošt vložíte zpět do matrace a zip potahu uzavřete.

7. Rodiče spí na matracích SÁRA KLASIK spoustu let a nedají na ně dopustit. Vaše matrace jsou vysoké 15 a 17 cm podle zvolené pěny. Já bych potřeboval do svého lůžka matraci vysokou 22 cm. Můžete mi ji vyrobit?

Vysoké matrace jsou velmi oblíbené. Zákazníkům, kteří požadují vyšší matraci mohu nabídnout SÁRU KOMFORT. Je to v podstatě SÁRA KLASIK, ke které je navíc přidána 5 cm vysoká polyuretanová podložka ERGOFLEX. Matrace SÁRA KOMFORT je tak o 5 cm vyšší a skýtá maximální pohodlí. 
 

8. Při spánku se příliš potím. Jakou pěnu si mám vybrat do matrace?

Doporučuji vám zvolit extrémně prodyšnou pěnu CELLPUR. Komfortní PUR pěna v kombinaci s vláknem TENCEL otevírá novou dimenzi v hygieně a komfortu. Vlákno TENCEL přirozenou cestou přijímá vlhkost, kterou posléze snadno uvolňuje do okolního prostředí. Vzniká tak suché a příjemné prostředí pro spánek, které ocení především alergici a astmatici.
 

9. Je matrace vhodná pro alergiky?

V matraci je velké množství vzduchu, matrace proto dýchá a nevytváří se tak nežádoucí vlhké prostředí pro bakterie, roztoče a plísně. Lékaři často zmiňují účinky BIO pěny, pak bych mohla doporučit pěnu NAWAPUR. Je to přírodní, ekologická, prodyšná BIO pěna, jejíž složkou je rostlinný výtažek z byliny skočce obecného, známé jako ricínový olej. Pěna má vynikající mechanické vlastnosti jako je pevnost, pružnost a elasticita.
 

10. Zakoupená matrace je moc tvrdá (měkká), mohu ji vyměnit za jinou?

Pokud jste zvolili nevyhovující tuhost matrace, máte možnost vyměnit pružící nosníky za jinou váhovou kategorii a to do jednoho roku zdarma. Po delším užívání si nosníky můžete zakoupit.

 
15.12.2015 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444