Hlavní výhody úvěrů od stavebních spořitelen

Jednou z možností, jak získat peníze na vlastní bydlení, může být stavební spoření. Výhody, které dlouhodobé úvěry stavebních spořitelen nabízejí, jsou ale z hlediska fungování hypotečních úvěrů spíš vzácné. S některými z nich se teď můžete seznámit.

Úrokové sazby garantované po celou dobu splácení úvěru


První výhodou jsou konstantní úrokové sazby garantované po celou dobu splácení úvěru, které lze u některých typů dlouhodobých úvěrů dosáhnout. Klient tak při podpisu úvěrové smlouvy zná úrokové sazby a tím i výši splátek dopředu na celou dobu splácení úvěru. Zejména v porovnání s hypotékami s delšími fixacemi úrokové sazby (na dobu 5, 10, 15 či 20 let) tak úvěry stavebních spořitelen nabízejí vzhledem k dalším výhodám velmi konkurenceschopné úrokové podmínky. 


Možnost mimořádných splátek


Nespornou výhodu představuje také obvyklá možnost „rychlejšího“ splácení úvěru libovolnými mimořádnými i pravidelnými splátkami. Klient tak není v možnosti mimořádných splátek omezen obdobími úrokové fixace běžnými pro hypotéky. 


Možnost zpětného proplácení dokladů a faktur


Stavební spořitelny nabízejí možnost zpětného proplacení dokladů, faktur či dokonce kupní ceny za nemovitost. Klient si tak zpětně může nechat proplatit úhradu, kterou již dříve zaplatil z vlastních prostředků. Tato možnost není u hypotečních úvěrů neobvyklá. 


Možnost dozajištění úvěru ručitelem


Nedosahuje-li hodnota zastavované nemovitosti výše potřebné pro získání úvěru, lze úvěr kromě zástavního práva k nemovitosti dozajistit do výše až 300 000 Kč ručitelským závazkem ručitele. Vzhledem k nutnosti uzavření smlouvy o stavebním spoření pro získání úvěru představují určitou nevýhodu poněkud vyšší celkové poplatky za získání úvěru v obvyklé výši 1,5 % z cílové částky. Vždy je také třeba mít na paměti poněkud větší těžkopádnost stavebních spořitelen ve všech fázích využívání úvěru. 


Pro koho jsou vhodné úvěry ze stavebního spoření


Skutečně vynikající alternativu k hypotečním úvěrům představují dlouhodobé úvěry stavebních spořitelen při financování stavby domu. Možnost zpětného proplacení až rok starých dokladů, menší nároky na pružnost úhrad faktur dodavatelů, možnost dozajištění úvěru ručitelem - to jsou výhody, které klienti stavebních spořitelen nejčastěji oceňují.


Velkou výhodou také je, že většina stavebních spořitelen po klientovi nevyžaduje, aby před žádostí o první uvolnění peněz z úvěru investoval veškeré své vlastní prostředky, které má proinvestovat podle plánu financování předloženého pro schválení úvěru. Banky naopak vždy vyžadují, aby byly veškeré vlastní prostředky klienta, které podle rozpočtu uvedl, investovány nejdříve a hypotéka tak slouží jen k dofinancování výstavby vedoucí ke kolaudaci nemovitosti.


Úvěr od stavební spořitelny lze využít také ke koupi nemovitosti v situaci, kdy neexistuje silná potřeba rychlé úhrady kupní ceny prodávajícímu. Přestože některé ze stavebních spořitelen mají pružnost jednání a čerpání úvěru obdobnou bankám, nejsou zcela vhodným řešením v situacích, kdy je nezbytná rychlá úhrada kupní ceny nemovitosti.

15.05.2006 | Tomáš Prčík

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444