Ristorante italiano Don Giovanni

Foto: Filip Habart

Foto: Filip Habart

Historie domu XII.

Italská kuchyně si získala spřízněné duše ve všech koutech světa, Prahu nevyjímaje. Jednou z typických italských restaurací v naší metropoli je Don Giovanni, nacházející se pár kroků od Karlova mostu.

Našel zde Mozart inspiraci pro operu Don Giovanni?
Ač se to na první pohled nezdá, je areál, jehož součástí je i Ristorante italiano Don Giovanni, poměrně rozlehlý. Původní rokokový objekt, zahrnující čtyři křídla nepravidelného půdorysu a dva dvory, byl kdysi známý jako palác Pachtů z Rájova. V místech starého pachtovského sídla, kde se ve středověku tyčilo pět domů, ho nechal vybudovat někdy po roce 1770 (zřejmě podle projektu Josefa Wircha) Hubert Karel hrabě Pachta z Rájova.
První, kdo se na vltavském břehu na přelomu 17. a 18. století usadil, byl však zakladatel rodového bohatství, hejtman hradeckého kraje Jan Jáchym Pachta z Rájova, pán na Liběchově, v Jablonném a Bezně. Jemu samotnému ovšem dům přinesl spíš smůlu a neštěstí. V roce 1742 ho zde zajali francouzští vojáci a odvlekli s sebou jako rukojmí. Cestou v Bavorsku starý pán zemřel. Téhož dne shodou okolností Francouzi v Praze kapitulovali. O dva roky později vydrancovali dům pro změnu Prusové. S rokokovou přestavbou počkal syn Hubert Karel moudře až po tereziánských válkách. Nad vchodem do areálu ho dodnes připomíná erb, sdružený se znakem jeho manželky Barbory, rozené hraběnky Berényové. Architektonicky nejcennější součástí paláce je zahradní průčelí.
Intimní rokokový palác se poprvé proslavil v roce 1787, kdy ho navštívil Wolfgang Amadeus Mozart (odtud i pozdější název restaurace – Don Giovanni; jestli zde našel Mistr inspiraci k napsání stejnojmenné opery, však doloženo není). Mozartovým hostitelem byl Jan Josef hrabě Pachta z Rájova – císařský generál a také velký milovník hudby, mecenáš Josefa Myslivečka a aktivní muzikant a skladatel, disponující vyhlášeným komorním orchestrem.
S hudebním životem byl areál spjat i v 19. století, kdy zde působila Žofínská akademie, později přeměněná v hudební školu. Mezi jejími řediteli bychom našli i jméno autora hudby české hymny Františka Škroupa.
V té době bydlel o patro níž i revolucionář Emanuel Arnold.
Vlastenectví – v poněkud pokojnější podobě – se pěstovalo i v přízemí činžovního domu na nábřeží. Tříposchoďový klasicistní objekt, kde dnes sídlí restaurace Don Giovanni, byl postaven v roce 1836 a jeho architekt Jan Maximilián Heger ho propojil s Pachtovým palácem.

V 19. století hostil dům důležité společenské a kulturní středisko – známou Breithutovu Slovanskou kavárnu, v revolučním roce 1848 zde sídlil štáb povstalců a objekt byl poškozen dělostřeleckou palbou. Chodívali sem také F. L. Rieger, J. K. Tyl, J. Frič a K. H. Borovský.
Později sloužil především jako obytný dům. Jedním z jeho zajímavých obyvatel byl mimo jiné zakladatel české neurochirurgie profesor MUDr. Arnold Jirásek.

 

Převzato z časopisu Xantypa 11/04

 

V tištěné Xantypě se ještě dočtete:
- které české známé osobnosti už restauraci navštívily
- jak se stát majitelem karty Gusto italiana clubu
- jak uctít hosty typu: Bruce Springsteen nebo Sean Connery

26.10.2004 | Vašek Vašák
  • Xantypa - časopis nabitý lidmi

    Moderní časopis má také svoji internetovou podobu. Nabízí všem příjemné a kultivované čtení o společnosti a lidech, o kterých se mluví.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444