Hezké teplo

Radiátory v interiéru prošly za poslední desetiletí opravdu převratným vývojem. A to nejen z hlediska funkčnosti, ale především z pohledu designu. Klasické situace, kdy se radiátor zakrýval dlouhou záclonou, což nebylo nejšťastnější řešení, protože teplo zůstávalo za záclonou a v místnosti bylo chladno, jsou naštěstí za námi. Dnešní moderní radiátory nemají jen dobrou výhřevnost, ale navíc se podobají uměleckým artefaktům, které dotvářejí interiér nebo si jich ani nevšimneme.

 

V záplavě tvarů, barev a materiálů bychom neměli zapomenout na základní funkci vytápěcích těles. To znamená, že pomocí nich by se měla vytvořit v obytném prostoru tepelná pohoda neboli stav, při němž člověk v obytném prostředí nepocituje ani příliš velký chlad, ani teplo. Jaká vytápěcí tělesa zvolit do konkrétního prostoru, záleží na několika faktorech. Například je to velikost místnosti, počet a velikost oken, tloušťka obvodových stěn a mnoho dalších aspektů. Proto si dejte poradit od odborníka v oblasti vytápění a technického zařízení budov. Platí to hlavně při rekonstrukci, která nepodléhá stavebnímu povolení, jehož součástí je většinou i projekt vytápění. Vidina ušetřených peněz je lákavá, ale nespoléhejte se na to, že to zvládnete sami, protože náprava chyb je obvykle dražší než konzultace s odborníkem. Takže velikost, typ a umístění vytápěcího tělesa nechte odborníkům a sami si zvolte jedině jeho vzhled.

 

 

Kreativní přístup designérů se dotkl i radiátorů. Můžeme to vidět na propracovaných detailech a promyšlených tvarech moderních radiátorů sympatizujících s novými interiérovými trendy. Dnes se již při výběru radiátorů do domácnosti nemusíte zabývat tím, jak ho nejlépe zamaskovat, abyste ho neviděli. Klidně ho vystavte na odiv.

 

 

 

Od trpěné "nádhery" ke skutečné kráse
Mezi estetické skvosty radiátorů patří deskové elektrické sálavé radiátory, které mohou mít různou podobu. Jsou tenké a mohou být umístěny kdekoli, kde je přístup k elektrické zástrčce. Jsou to radiátory, které v místnosti bud' úplně přehlédnete, nebo vás zaujmou jako výrazný estetický prvek interiéru. Nebo vám mohou i udeřit do očí, když se to přežene s jejich ztvárněním. Zajímavým prvkem interiéru mohou být i trubkové radiátory v netradičním tvarovém a barevném vyhotovení, například jako jednoduchý had nepravidelně se vlnící po stěně. Do předsíně zase nabízejí výrobci radiátor v podobě zrcadla i s věšákem či poličkou. Oceníte to v sychravých a chladných dnech, když budete mít kabát, v němž jste večer zmokli, ráno hezky předehřátý a vysušený.

 

 

Trubkový ocelový radiátor může být zavěšený na stěně nebo může opticky předělit místnost, pokud se umístí v prostoru. Takzvané koupelnové žebříky jsou už v našich zeměpisných šířkách samozřejmostí. V záplavě tvarů, velikostí a barev je někdy těžké vybrat ten správný do konkrétního interiéru koupelny. Určitě nic nepokazíte jednoduchostí. Radiátor se dokonce může přeměnit podle vašich konkrétních požadavků na umělecký artefakt.

 

 

Abyste věděli, o čem odborník mluví
Vytápěcí tělesa mohou být teplovodní, teplovzdušná, elektrická, plynová a na tuhé palivo (krby). U nás se nejčastěji používají teplovodní a elektrické soustavy vytápění a s tím související vytápěcí tělesa. Známe:
článkové litinové radiátory - jsou to klasické radiátory, dlouhá léta používané v našich domácnostech. Jejich výhřevnost závisí na počtu článků. Mají velký objem, díky němuž pomalu vychladnou, tedy mají velkou tepelnou setrvačnost. Další výhodou je dlouhá životnost, někdy až padesát let. Nevýhodami jsou časté poruchy ve spojích jednotlivých článků a následující známé tečení radiátoru či náročné čištění;
článkové hliníkové radiátory - na rozdíl od litinových se jednotlivé články odlévají jako ucelený kus, bez spojů a svarů, které jsou často kritickým místem. Mají větší výhřevnost než litinové a menší objem, což znamená rychlejší nahřátí;
• deskové ocelové radiátory - jsou v současnosti asi nejprodávanější. Mají malý objem, což urychluje nahřátí, ale zároveň i rychle vychladnou. Jsou populární pro velkou rozměrovou a výkonovou variabilitu;
konvektory - tvoří vlastně lamely připojené na trubici. Většinou jsou umístěny ve žlabech v podlaze s nášlapným krytem nebo v krytu nad podlahou, který je esteticky přizpůsobený interiéru. Jejich výhodou je nízká výška, proto jsou vhodné pod okna s nízkým nebo žádným parapetem a nejčastěji se umisťují k velkým zaskleným plochám na vyrovnání teplotního rozdílu mezi exteriérem a interiérem. Vyloučí se takto rosení oken a vznik plísní;
trubkové ocelové radiátory určené do vlhkých prostorů - takzvané koupelnové žebříky - jsou u nás velmi oblíbené. Nemají tak velkou výhřevnost jako ostatní radiátory, jsou však vhodné i jako sušáky ručníků v koupelně a dají se postavit i do prostoru. A na vyhřátí malého prostoru koupelny či předsíně stačí. Záleží na tom, jakou velikost si zvolíte. Výhodné jsou ty typy, které mohou být mimo vytápěcí sezónu napojeny i na elektrickou síť.

 

Často právě pro špatnou zkušenost s nevzhlednými radiátory minulých období si lidé zvolí podlahové vytápění, které je z estetického hlediska asi nejvhodnější. Jeho výběr však nezávisí jen na estetických podmínkách. Důležitější by měly být ty ostatní faktory, které ovlivňují výběr způsobu vytápění. V časech minulých by tato okna "krášlila" masivní bílé litinové radiátory. Naštěstí jsou už za námi. Konvektory s ochrannou mřížkou ze stejného materiálu, jako je podlaha, vám nebudou překážet ve výhledu. Konvektory zapuštěné do podlahy splňují i nejvyšší estetická kritéria. Pomáhají vyrovnávat teplotní rozdíl mezi interiérem a exteriérem, proto se nejčastěji umisťují před velké prosklené plochy.

 

 

Převzato z časopisu Home 12/2006

30.08.2007 | Kamila Ďuríková
  • Jaga Media, s.r.o.

    Společnosti skupiny Jaga se zabývají vydáváním, distribucí a prodejem publikací a časopisů z oblasti stavebnictví, architektury a bydlení. Jaga group, s.r.o., se sídlem v Bratislavě byla založena v roce 1992 a od roku 1995 své aktivity uskutečňovala i na území České republiky. V roce 2003 byla založena společnost Jaga Media, s.r.o. se sídlem v Praze.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444