Habitat JAM - dialog bez hranic

Nevídaný 72hodinový celosvětový internetový dialog o udržitelnosti urbanistického rozvoje se pod názvem Habitat JAM uskuteční ve dnech 1. - 3. prosince 2005.

Projekt Habitat JAM sponzorovaný kanadskou vládou a společnostmi UN-HABITAT a IBM si klade za cíl oslovit obyvatele planety bez ohledu na jejich sociální začlenění a přimět je k tomu, aby se zamysleli a pokusili se najít řešení problémů souvisejících s urbanistickým rozvojem na naší planetě.
Kanadská vláda pod vedením ministra práce a bytové výstavby Joea Fontany se ujala organizace a podpory tohoto revolučního projektu Habitat JAM. "Pro Kanadu je ctí spolupracovat s agenturou UN-HABITAT a společností IBM na zavedení této nové experimentální formy řešení problémů prostřednictvím dialogu, který překonává hranice politiky, kultury, ekonomiky a sociálního rozčlenění. Věříme, že tento projekt pomůže najít řešení naléhavých problémů, které souvisejí s naší rychle se rozvíjející planetou. Kanadská vláda je velmi ráda, že se může na této akci podílet, neboť chápe souvislosti urbanizace a zachování života na Zemi."  Projekt Habitat JAM je přípravnou akcí pro třetí setkání Světového urbanistického fóra (World Urban Forum), které se uskuteční v kanadském  Vancouveru v červnu 2006. Světové urbanistické fórum bylo založeno na podnět iniciativy agentury Organizace spojených národů pro lidská sídla (UN-HABITAT) a každé dva roky se schází a probírá nápady a záležitosti, které se týkají udržitelnosti urbanistického rozvoje v kontextu současného rychlého vývoje. Mezi diskutovanými tématy tentokrát nebude chybět otázka zlepšení životní úrovně lidí žijících v chudinských čtvrtích, dostupnost zásobování vodou, zachování životního prostředí, bezpečnost, financování a jeho plánování a budoucnost našich měst.
"Žijeme ve velmi rychle se rozvíjejícím světě, který je bohužel rozdělen na sever a jih. Dokonce mnohá města světa bez ohledu na to, kde se nacházejí jsou rozdělena. Města ve vyspělých zemích se musí potýkat s problémy, které pramení z rychlé urbanizace. Díky tomu více než miliarda obyvatel planety žije v chudinských čtvrtích bez adekvátního přístřeší a základních služeb. V rozvinutých zemích trpí obyvatelé následky špatného plánování výstavby a degradací životního prostředí. Tato krize je způsobena tím, že běžní obyvatelé se nemohou rovnoprávně podílet na vývoji měst. Věřím, že moderní technologie projektu Habitat JAM umožní lidem společně plánovat a vyvíjet opravdu ideální životní prostředí pro člověka," dodala Dr. Anna Tibaijukaová, výkonná ředitelka agentury UN-HABITAT.
Projekt Habitat JAM by měl přimět ke společné diskusi vědce a studenty, architekty a stavitele, politiky, vládní činitele, zástupce soukromého sektoru a běžné občany celého světa. Během 72 hodin trvajícího dialogu mohou zúčastnění sdělit své názory a navrhnout způsoby řešení problémů. Mezi moderátory nebudou chybět klíčoví vládní představitelé, renomovaní odborníci a vědci.

K tomu, aby tato akce byla skutečně jedinečná, přispívají tzv. grass root organizace (organizace vzniklé zdola), ženské a mládežnické skupiny a další nevládní organizace (NGOs), které se snaží tuto příležitost poskytnout i lidem, kteří jinak nemají přístup nebo možnost sdělit své zkušenosti a názory ostatním obyvatelům světa. Na projektu Habitat JAM se podílí například tyto společnosti a organizace:
- Institut světové banky (World Bank Institute) nabídl možnost přístupu do mnoha satelitních vzdělávacích středisek (Global Development Learning Network (GDLN)), aby se lidé, kteří žijí v oblastech, kde nemají patřičný přístup k internetu mohli zúčastnit diskuse Habitat JAM.
- Výbor Huairou Commission a kanadská organizace GROOTS Canada se snaží umožnit ženám, které neovládají anglický jazyk, aby se mohly zúčastnit dialogu Habitat JAM.
- Světové urbanistické fórum (World Urban Forum) a  Výbor pro organizování mládeže (Youth Organizing Committee (WUFY)) uspořádají více než tucet diskusních fór World Urban Cafe JAM, které by měly přilákat obyvatele chudinských čtvrtí a dalších nouzových příbytků v Asii, Africe, Indii a Latinské Americe.

Společnost IBM poskytuje technologii a prostor pro uskutečnění tohoto projektu, ve kterém lidé celého světa bez ohledu na jejich situaci mohou společně vyjádřit své názory a návrhy řešení problémů. "IBM již využila tento typ on-line diskusního fóra pomocí technologie JAM ve své společnosti, kde zaměstnanci ve více než 75 zemích mohli spolupracovat v reálném čase, sdělovat si své názory a navrhovat ta nejlepší řešení ohledně vývoje a modernizace společnosti," řekl Irving Wladawsky-Berger, viceprezident oddělení strategie a technické modernizace společnosti IBM. "Diskusní fórum JAM umožní společnou diskusi a návrhy řešení problémů v takovém měřítku, které nikdy v historii nebylo možné. Tato revoluční záležitost bude mít celosvětový význam."
    Více informací o projektu Habitat JAM naleznete na internetové adrese http://www.habitatjam.com, kde se můžete do projektu i zaregistrovat.

05.11.2005 | PROTEXT

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444