Geniální truhlář a říše židlí v Bystřici pod Hostýnem II.

Lehkost, jednoduchost, elegance, tvarová čistota - to jsou vlastnosti, díky kterým se proslavila čtrnáctá z řady židlí designéra Michaela Thoneta a stala se nadčasovým fenoménem. Zcela vzdoruje negativní příchuti, kterou mívá pojem "masový výrobek", také proto, že díky invenci svého tvůrce průmyslově prostě nevypadá.

Proslulá židle číslo 14 a houpací křeslo

Její výroba začala ještě v Koryčanech, v roce 1859, a jen do roku 1930 bylo údajně vyrobeno 50 miliónů kusů tohoto nábytku. I když obdiv vzbudí už toto vysoké číslo, to, co vzbuzuje ještě cosi víc - řekněme úctu a okouzlení - je prostá krása židle č. 14 bez ohledu na její nesporný komerční úspěch. Noblesní a jedinečná zůstala vždycky, přestože na ni svého času usedal kdekdo. Modelem, který s úspěchem přežil dvě století a překročil magický práh třetího tisíciletí je i známé houpací křeslo, jehož ladné křivky lákají k odpočinku už víc než 140 let. Připomeňme si, že další z jeho vývojových variant má ve svém pestrém sortimentu nábytku k sezení i současný TON, pokračovatel thonetovské tradice výroby židlí v Bystřici pod Hostýnem.

Gebrüder Thonet - Bratři Thonetové

Jako Gebrüder Thonet začala firma existovat v roce 1853. V jejím vedení se až do fúze se společností MUNDUS v roce 1922 vystřídali kromě Josefa, předposledního z bratrů, všichni Thonetové. Nejstarší syn Franz vedl firmu od poloviny šedesátých let minulého století. V té době pracovalo v Bystřici kolem 300 dělníků a vyrábělo se tu na 90 tisíc kusů ohýbaného nábytku ročně. K židlím přibyl také nábytek pro děti, otáčecí křesla, věšáky, lovecké hole se sedátkem, stoly a první soupravy sedacího nábytku. Počínaje úspěchem firemní expozice v Křišťálovém paláci na Světové výstavě v Londýně roku 1862, zahajovaly svou činnost první obchodní pobočky firmy Bratři Thonetové mimo rakouské území. V roce 1873 vznikla pobočka v New Yorku. Na mezinárodních výstavách firma prezentovala své výrobky od svého vzniku a málokdy se stalo, že by si neodvezla některé z prestižních ocenění. Na pařížské Světové výstavě v roce 1867 například předvedli Bratři Thonetové poprvé svůj salonní čalouněný nábytek, za který získali zlatou medaili.

Roku 1869 převzal vedení firmy August Thonet, nejmladší bratr Jacob se stal po dalších 17 letech jeho nástupcem. Zakladatel úspěšného rodinného podniku Michael Thonet zemřel ve Vídni na jaře roku 1871. Jen o několik měsíců později přišel v Bystřici na svět druhý z jeho vnuků, Jacobův syn Viktor. I on stane jednou v čele firmy; v roce 1906 vystřídá svého bratrance Carla. Ten podnik řídil v době dosud největší poptávky po nábytku vyráběného technologií, jejímž autorem byl jeho děd, geniální truhlář z malého města v Porýní.
03.10.2003 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444