Geniální truhlář a říše židlí v Bystřici pod Hostýnem I.

K potomkům slavných židlí z dílny Michaela Thoneta patří dnes i některé modely společnosti TON se sídlem v Bystřici pod Hostýnem, která zde navazuje na původní firmu Thonet. Výroba nábytku z ohýbaného buku spjatá s Michaelem Thonetem, jeho pěti syny a dvěma vnuky má poměrně spletitou a rozhodně zajímavou historii.

Podnik vynikajícího řemeslníka, vynálezce a designéra byl svého času impériem s dílnami po celé Evropě, montovnami a prodejnami i v zámoří. Od roku 1861, kdy továrna v Bystřici vznikla jako jeho vývojové centrum, udržela se zde přes všechny společenské otřesy a změny nepřerušená tradice výroby do dnešních dní.


Vynálezce a průkopník průmyslového designu


Michael Thonet se narodil jako syn koželuha v Boppardu nad Rýnem roku 1796. Ve třiadvaceti letech si v rodném městečku otevřel truhlářskou dílnu. Své první experimenty s pařením a ohýbáním dřeva prováděl kolem roku 1830 a brzy nato začal touto technologií vyrábět nábytek. V dějinách nábytku jsou dnes i tyto jeho debuty, známé jako "boppardské židle", které ještě reflektovaly styl biedermeier, významným pojmem. První velký úspěch zaznamenal Thonet na výstavních trzích v nedalekém Koblenzu - přineslo mu to možnost přesídlit do Vídně. V české historii spíš nechvalně známý kníže Metternich, rodák z Koblenzu, záhy poté podpořil rychlé vyřízení Thonetovy žádosti o udělení rakouského privilegia, kterým mu bylo poskytnuto právo "ohýbat veškeré i nejkřehčí druhy dřeva chemicko-mechanickým způsobem v libovolných tvarech a zakřiveních." Oproti dosavadnému pracnému lepení dřevěných lamel znamenal tento nový postup obrovský pokrok a usnadnění výroby, u cíle však Michael Thonet ještě nebyl.

Město na Dunaji


U kavárenských stolků ve Vídni sedávaly od konce 18. století až do začátku 2.světové války nejvýznamnější evropské osobnosti ze všech oblastí - vědci, spisovatelé, malíři, hudebníci, politikové, bankéři, novináři i revolucionáři. Kavárny města na Dunaji byly institucí, jaká neměla svoji obdobu v žádném z jiných evropských kulturních a společenských center. Byly svého druhu demokratickými kluby - vstupné do světa nových zpráv a bouřlivých diskuzí nepředstavovalo víc než cenu zaplacenou za šálek kávy, jak to připomíná spisovatel Stefan Zweig ve své knížce Svět včerejška. Jejich počet se proto dlouho rozrůstal. V roce 1784 měla prý Vídeň kaváren 60, v roce 1900 jich už bylo desetkrát tolik. V roce 1876 byla založena snad nejslavnější z nich - Café Central. Tady, dávno předtím, než se stal československým prezidentem, pil svoji "melange" kávu T.G.Masaryk. Nábytek, který dotvářel neopakovatelnou atmosféru tohoto místa, nepocházel od nikoho jiného než od Thoneta. Café Central nebyla prvním a zdaleka ani jediným interiérem tohoto druhu, kterému Thonet vtiskl typickou tvář. Vídeň s její kavárenskou kulturou představovala pro první úspěšné modely Thonetových židlí, inspirované empírem, velmi dobrý trh, i když si tady zprvu nemohl dovolit ani vlastní dílnu.

To se ale rychle změnilo. Michael Thonet v sobě spojoval řemeslné mistrovství, talent designéra, schopnosti obchodníka i posedlost skutečného vynálezce. Koncem čtyřicátých let 19. století svoji technologii ohýbání dřeva podstatně zdokonalil. Uplatnil v ní ocelovou pásnici, která přenesla neutrální osu ohýbaného dílce na styk kovové formy a dřeva. Dokázal tak opracovaný tvar dílce bez poškození proměnit do požadované měkké křivky. Na tuto novou technologii dostal v roce 1856 další privilegium. Umožnila mu sériovou výrobu i značné rozšíření sortimentu. V té době už firma fungovala pod názvem Gebrüder Thonet, zakládala provozy na území dnešního Maďarska, Polska a v Německu a podstatnou část výroby směrovala na Moravu, nejprve do Koryčan a poté do Bystřice, kde se Michael Thonet s rodinou usadil. Přitahovala ho sem mimo jiné dostupnost bukového dřeva.
24.09.2003 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444