GRAND PRIX MOBITEX 2008

V soutěži veletržních exponátů inspirativního a inovativního charakteru získaly hlavní ceny textilní nábytek, kachlové topné těleso, nová řada židlí a unikátní matrace. Šest cen získali vystavovatelé v komerční sekci, dalších šest cen a jednu mimořádnou hodnotitelská komise udělila za práce studentů.

Jak v úvodu slavnostního vyhlášení výsledků GRAND PRIX MOBITEX 2008 konstatoval prezident Asociace českých nábytkářů Martin Čudka, úloha komise letos nebyla nijak jednoduchá už vzhledem k počtu prezentovaných studentských prací. „Je dobře, že se rozvíjí spolupráce mladých designérů a firem. Vystavené práce mají logiku, jde o tzv. inteligentní design a nikoli design sám pro sebe. Vedle vzhledu jsme zohlednili právě i komerční hledisko a přínos designu pro budoucí výrobu,“ zhodnotil Martin Čudka studentskou část soutěže. Zároveň poděkoval pořadatelům veletrhu za organizaci přehlídky kvalitního designu výrobních firem.

V sekci studentských prací, kategorii progresivní design, hodnotitelská komise udělila hlavní cenu textilnímu nábytku GERRIT, který navrhl Peter Harach z FaVU VUT v Brně, a to za netradiční použití materiálu a nový přístup k designu. Druhé místo získaly „sedačka a židlička“ autora Jána Bahledy z TU Zvolen. V tomto případě porota ocenila hledání hranice mezi maximální subtilností a zachováním funkčnosti. Jako třetí se umístila Kateřina Jiroutová z UJEP Ústí nad Labem a její porcelánové stolní svítidlo JAP.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Postel s nebesy Jaroslava Svobody

V kategorii progresivní technologie/materiál zvítězil exponát Kachlové topné těleso autorů Jakuba Dorňáka a Michaela Čechury z FaVU VUT v Brně. Porota ocenila využití tradičního principu sálavých kachlí při tvorbě moderního topného tělesa. Další cenu v této kategorii obdržel Jaroslav Svoboda z Ústavu nábytku MZLU v Brně za Postel s nebesy, která použitím speciálního čisticího klimatizačního a ionizačního zařízení vytváří prostor pro zdravý spánek a odpočinek. Jako třetí bylo oceněno umyvadlo CUBIC autora Petera Eliáše z VŠVU Bratislava. Jeho design porotu zaujal hravou kaskádou vody stékající po materiálu Hi-macs.

 

V komerční sekci získala první cenu za progresivní design řada židlí LYON, kterou designér Tom Kelley navrhl pro společnost TON, a. s. Vítězná řada židlí akcentuje tradiční hodnoty, které obohacuje o soudobé tvary v sedacím nábytku. Druhé místo poroto přiřkla židli TESS, který pro firmu Ligne Roset navrhl čestný host veletrhu MOBITEX 2008 Thibault Desombre. Její design přesvědčuje svojí lehkostí a kombinací materiálů s odkazem na řemeslné tradice. Třetí příčka patří souboru skleněných váz společnosti Crystalex Nový Bor, který svým klasickým tvarem evokuje to nejlepší z odkazu historické tradice.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Z expozice firmy Karma

Vítězem kategorie progresivní technologie/materiál se stal „koncept chytré matrace“ společnosti Gumotex a. s. Porota ocenila koncept založený zejména na individuálním posouzení potřeb koncového uživatele. Druhá gratulace patřila kuchyni Domina výrobce a vystavovatele Palladinelli Design Italiano. V tomto výrobku se italská designérská hravost opírá o využití soudobé technologie. Třetí cena v této kategorii patří plynové sklokeramické desce KH 603 B společnosti Karma Český Brod, a. s. Její unikátní technické řešení poskytuje komfort sklokeramické varné desky i při využití dynamiky plynového ohřevu.
28.03.2008 | Tisková zpráva - BVV
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444