Francouzská okna na terasu i balkón

Estetické řešení od firmy VEKRA

Francouzská okna, umístěná volně v prostoru a opatřená zábradlím nebo v návaznosti s balkonem či terasou, vždy představují zajímavý estetický prvek interiéru. Na co bychom měli myslet, než si je pořídíme?

Francouzská okna mýtů zbavená

Rozhodnete-li se pořídit francouzská okna, můžete si být jisti, že dům či byt získá výjimečný vzhled, a to jak z exteriéru, tak interiéru. Na materiálových přednostech a finančních možnostech závisí, zda jde o francouzská okna z plastu, dřeva, dřevohliníku či hliníku. Rozdíl mezi normálním a tzv. francouzským oknem je ve výšce. Parapet nebo práh francouzských oken je na úrovni podlahy či terénu, zatímco klasické okno má parapet obvykle ve výšce 80 cm od podlahy.

Výhody a nevýhody francouzských oken

Francouzská okna beze zbytku splňují požadavek na dobrý výhled z interiéru. Abyste věděli, co se děje venku, nemusíte přistupovat blízko k oknu. Do interiéru je francouzským oknem také více vidět. Je tedy dobré řešit vedle stínění i otázku ochrany před pohledy zvenčí. Z hlediska osvětlení místností výraznou výhodu nepředstavují, protože světlo se do místnosti dostává hlavně horní částí oken. Naopak je dobré myslet na to, že problém může představovat třeba světlo odražené od příliš lesklé podlahy.

Francouzská okna umožňují účinné vyvětrání místnosti, protože u podlahy se do místnosti rychleji dostane studený vzduch. Krátké, intenzivní větrání je výhodné z hlediska úspory tepla, protože se jen vymění vzduch, aniž by došlo k ochlazení stěn.

Větší prosklené plochy jsou však z hlediska úspory tepla vždy problematické, a to platí i o francouzských oknech. Francouzská okna je možné řešit tak, že v dolní části je buď klasický okenní rám, nebo nízký hliníkový práh. Okenní rám lze využít, pokud jsou okna umístěna volně do prostoru a je před nimi pouze ochranné zábradlí. Pokud jsou francouzská okna současně vchodem na terasu či balkón, lze dolní část řešit osazením nízkého hliníkového prahu s přerušeným tepelným mostem. Nicméně vždy berte v úvahu, že práh je vždy z hlediska úspory tepla slabým místem.

Každá větší prosklená plocha, a to je případ i francouzských oken, představuje prostor pro únik tepla. Proto je vždy třeba volit prvky s co nejlepšími tepelněizolačními vlastnostmi. Promyslete si zejména kvalitní izolační zasklení a řešení prahu. Rozhodně je dobré nezapomínat na vhodné umístění topných těles k francouzským oknům. Estetický dojem z francouzských oken může velmi znepříjemnit studený tah od oken, zejména v chladných obdobích roku.

Francouzská okna jako oblíbený architektonický prvek

„Francouzská okna rádi používají architekti, protože umožňují velmi originální řešení a sladění s fasádou domu, ale také působí zajímavě v interiéru,“ říká M. Tomčíková, produktová manažerka VEKRA. Francouzská okna jsou velmi oblíbeným architektonickým prvkem, který se uplatní jak u rodinných domů, tak i v moderních bytových projektech. 
22.05.2015 | PR
  • VEKRA

    VEKRA je největší výrobce oken a dveří v ČR s certifikovaným systémem dodávky oken a dveří na klíč.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444