Fotovoltaika - perspektivní získávání energie

Třídenní vědecká konference věnovaná přímé přeměně slunečního záření na elektřinu – fotovoltaice  - se konala v polovině června v Brně za účasti 160 českých a zahraničních vědců, politiků, zástupců firem a energetických společností, ale i laické veřejnosti. Ústředním tématem akce byla prezentace vědecko-výzkumných aktivit na poli fotovoltaiky, technologie, která dnes zažívá ve světě neobvyklý rozmach a do budoucna patří k těm nejperspektivnějším obnovitelným zdrojům energie.

Fotovoltaiku lze považovat za hi-tech odvětví, jehož každoroční tržní růst přesahuje
35%, a to si dnes uvědomují všechny průmyslově vyspělé země v čele s Německem, Japonskem nebo USA. Proč je toto odvětví natolik zajímavé? Dávno pryč je totiž doba, kdy se tato technologie využívala pouze ve vesmíru k zabezpečování energie kosmických lodí. Dnes se již můžeme s fotovoltaikou setkat téměř všude. Sluneční elektrárna umístěná na poli nebo na střeše domu je ve světě velmi populární a je potěšitelné, že k podobnému trendu směřuje i Česká republika. Solární nabíječky na telefony, kalkulačky, hodinky nebo třeba napájení dopravní signalizace jsou již dlouhou dobu celkem běžnou záležitostí.

 

Speciální oblečení umožňující napájet zabudovaný MP3 přehrávač pak můžeme považovat za novinku. Vzhledem k nové legislativě a zákonu č. 180/2005 na podporu výroby elektřiny z OZE se očekává rozvoj těchto aktivit i u nás. Každý z nás si může po splnění určitých podmínek zřídit např. na střeše svou vlastní elektrárnu. A nejen to, na stavbu této elektrárny může dostat až 85% dotaci z operačních programů a za každou kWh dodanou do sítě bude minimálně po patnáct let dostávat 13,20 Kč.

Účastníci z řad odborníků, studentů, zástupci firem i soukromé osoby si mohli v konferenčním sále vyslechnout celkem 37 přednášek. Spektrum přednesených příspěvků bylo velmi pestré. V úvodu řečníci seznámili přítomné účastníky v přehledových přednáškách o stavu rozvoje fotovoltaiky v České republice včetně komerčních aktivit (Solartec, Sharp, CZ Elektronika s.r.o., Sluneční energetická s.r.o.). V druhém bloku účastníci vyslechli přehledy o stavu vývoje jednotlivých technologií umožňujících přímou přeměnu slunečního záření na energii elektrickou, a to od současné dominující technologie krystalického křemíku, přes tenkovstvé struktury ke strukturám na bázi organických materiálů. RNDr. Tomáš Polívka z Jihočeské university zasvětil posluchače do tajů výzkumu v oblasti umělé fotosyntézy. Problematika tenkovrstvých a organických struktur solárních článků byla poté podrobněji prezentována v samostatných sekcích.

 

V několika dalších přednáškách se objevila témata fotovoltaiky v architektuře a stavitelství, fotovoltaika ve vzdělávání a osvětové aktivity. Na závěr konference se přednášející podělili o své zkušenosti s provozem větších fotovoltaických systémů připojených k rozvodné síti.


V přilehlých prostorách přednáškového sálu bylo prezentováno 25 posterů, u nichž
probíhaly ve dvou sekcích čilé diskuse mezi odborníky. Ve vestibulu hotelu bylo možné se seznámit s aktivitami společností, které se zabývají fotovoltaikou.

 

Velmi potěšitelným faktem byl i velký zájem firem. Kromě přínosu fotovoltaiky životnímu prostředí má toto odvětví také nezanedbatelné ekonomicko-sociální aspekty. V sousedním Německu, které lze v současnosti považovat za „fotovoltaického lídra“, je v tomto sektoru zaměstnáno na 30 000 lidí. Za velké hráče českého trhu pak lze považovat zejména rožnovský SOLARTEC, s.r.o., který navíc dlouhodobě podporuje české výzkumné aktivity a nově příchozí Schottsolar či japonskou Kyoceru.

 

Konference byla uspořádána obecně prospěšnou společností Czech RE Agency,
o.p.s. za finanční podpory Ministerstva životního prostředí.

27.06.2006

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444