Flora v dožínkové náladě

Letní Flora, která potěšila návštěvníky olomouckého výstaviště ve druhé půli minulého týdne, se nesla zčásti v dožínkovém duchu. Dožínkové slavnosti byly tématem floristické soutěže, ale inspirovaly i atmosféru na venkovních plochách výstaviště a jako upoutávku na probíhající výstavu jste mohli dožínkovou výzdobu najít i na náměstí před olomouckou radnicí.

Výstava tentokrát neměla k dispozici hlavní pavilon A, který je v rekonstrukci. Největší expozice, která letos měla název Zahrada Getsemanská - zahrada botanická, byla proto umístěna v pavilonu H, který nabízí poněkud skromnější prostor. Přesto bylo na každém kroku slyšet slova obdivu a cvakot fotoaparátů, jak se návštěvíci snažili zachytit alespoň kousek jedinečné atmosféry, kterou se tvůrcům expozice podařilo vytvořit.


Účastníci tradiční soutěže v aranžování květin tentokrát vytvářeli své kreace na téma Dožínková slavnost.

 

Dožínková nálada vládla i na venkovních plochách výstaviště, jejichž příjemný prostor se návštěvníkům tentokrát otevřel ve větší míře než v minulých letech a nabízel různá zpestření.


Nechyběly ani svěží květy všech barev, jejichž krásu spojujeme s vrcholícím létem. Nadšencům a obdivovatelům se s nimi pochlubili domácí i zahraniční vystavovatelé.

  Přepestré, nádherné a bohaté nabídce Letních zahradnických trhů odolal jen málokdo, zahrádkáři i pěstitelé pokojových květin zblízka i zdaleka sem často přijíždějí právě kvůli ní. Ve dnech, kdy Flora probíhá, je tak můžete v ulicích města, v tramvajích i na nádraží potkat ověšené taškami, z nichž vykukují zelené i barevné "úlovky".


  Potěšit se bylo možno i pohledem na okrasné dřeviny, trvalky a nechyběly ani bylinky, které zahrady krášlí svou jemnou nevtíravou krásou a doplňují mnoha neodolatelnými vůněmi.


  Vybrané plody léta, které představili členové Českého zahrádkářského svazu, byly hodné obdivu, ba dokonce závisti...

bydlinek

Bydlínkův favorit nakonec

Návštěva některé z etap Flory Olomouc patří v naší redakci k pravidelným příjemným zážitkům, z nichž má potěšení i Bydlínek. V oboru botaniky sice nevyniká, ale obdivuje trpělivost zahrádkářů a rád si volí mezi všemi exponáty svého favorita. I když volba to byla opravdu těžká, letos se rozhodl pro něžnou rostlinu jménem Eustoma Grandiflorum. Tato květina pochází z jižních oblastí severní Ameriky a Karibiku.  Je to křehká kráska s jemnými do kornoutku stočenými okvětními lístky, která vyžaduje pozornou péči, přiměřenou vlhkost a dostatek světla. Může být bílá, růžová i fialová a jak vidíte na obrázku z olomoucké Flory, lze vypěstovat i líbezné bílé kultivary s barevnými okraji.

 
23.08.2012 | sm
  • Výstaviště Flora Olomouc a.s.

    Výstaviště Flora Olomouc a.s. patří k předním českým výstavnickým organizacím. Připravuje a komplexně zabezpečuje vlastní výstavy a veletrhy včetně doprovodných programů. Výstavní areál se čtyřmi pavilony o celkové výstavní ploše 4.395 m2 je situován ve Smetanových sadech poblíž historického centra města. Výstaviště rovněž pečuje o 47 hektarů městských parků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444