Festival židlí v Udine

Foto: Promosedia

Nejnovější trendy, designérské nápady, materiálové a technologické novinky, které se objevují v produkci židlí, zachycuje každý rok jediná takto specializovaná mezinárodní výstava na světě - Promosedia. V italském městě Udine se její již 32. ročník připravuje na dny 13. - 16. září 2008.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Z 30. jubilejního ročníku výstavy. Foto: Promosedia

Promosedia představuje židle všeho druhu - od jídelních a obývacích přes konferenční a hotelové až po židle pro kanceláře a komerční prostory, židle určené dětem nebo seniorům či speciálně ergonomicky řešené židle pro různé typy profesí. Toto čtyřdenní setkání designérů, architektů, výrobců, prodejců a distributorů je příležitostí k prezentaci a rozvíjení obchodních příležitostí i k získání přehledu o nejnovější nabídce trhu, o nových nápadech, materiálech, technologických řešeních.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: Promosedia

Vystavují zde výrobci z celého světa (loni byli ze 65 zemí), v přesile ovšem zůstávají domácí italští nábytkáři, zejména z regionu Friuli. Vzhledem k tomu, jak vysoké procento židlí na světovém trhu pochází z Itálie, dokonce přímo z oblasti tzv. Friulského trojúhelníku, jejímž centrem je právě pořádající město Udine, není tento fakt žádným překvapením. Kromě židlí, jejichž výběr na výstavě představuje nejvyšší úroveň v oblasti designu, materiálů i zpracování, Promosedia prezentuje také další pečlivě vybrané výrobky - především stoly a bytové doplňky.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Promosedia 2006. Foto: Promosedia

Snahou pořadatelů je prezentovat tuto výstavní akci také jako příležitost pro talenty, pro neotřelé, kreativní nápady s cílem přispívat k rozvoji designu a kultury bydlení. Tomu slouží jednak řada doprovodných akcí a především tři dnes již prestižní soutěže. Designérům a architektům do 40 let i studentům těchto oborů je určena mezinárodní Caiazza Memorial Challenge, do níž se letos přihlásily tři stovky mladých tvůrců ze všech kontinentů. Hlavní cenu v tomto už 12. ročníku získal čtyřiatřicetiletý Španěl Tomás Alonso žijící v Londýně za židli nazvanou Nube, vyrobenou z ohýbaného dřeva a tvarem i materiálem odkazující ke klasickým Thonetovým židlím. "Tento projekt je špičkovou ukázkou jak reinterpretovat tradici," konstatovala mj. odborná porota.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Sign, Residential Chair roku 2007 od společnosti Pedrali Lab, design Daniele Lo scalzo Moscheri. Foto: Promosedia

Ocenění v dalších soutěžích jsou určeny především lídrům v oboru. Ceny v soutěži TOP TEN jsou uděleny za výrobky, které nejúspěšněji kombinují technologii a styl, a to přímo vystavujícím společnostem a designérům. Vítězné židle soutěže TOP TEN patří k ozdobám celé výstavy a těší se velkému zájmu návštěvníků i novinářů, stejně jako produkty oceněné v klání Židle roku i prototypy kreativních nápadů ze zmíněné soutěže Caiazza Memorial Challenge.
27.08.2008 | sm - redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444