Feng shui pro dětský pokoj

Harmonické plynutí energie čchi, které je základem umění feng shui, působí pozitivně na náš každodenní život. Uspořádání prostoru, který užívají děti, je z tohoto hlediska velmi důležité, můžeme jím působit na všestranně zdravý vývoj dítěte, přispět k rozvoji jeho schopností a potlačení rušivých vlivů. Správně řešení dětského pokoje s ohledem na feng shui tak může rodičům usnadnit vztahy s dětmi i jejich výchovu.

Pokud jde o samotné umístění dětského pokoje, podle feng shui se jako vhodná jeví zejména východní, popř. jihovýchodní orientace. Energie vázané na tyto orientace jsou totiž spojené s jarem, měly by tak podporovat zdravý vývoj dětí. Severovýchod a západ podporují u dětí hravost a tvořivost, severovýchod ale zároveň vnáší do dětského pokoje prvky soupeřivosti, proto nebývá ideální pro prostředí sdílené sourozenci.


K vybavení dětského pokoje používáme v co největší míře přírodní materiály, což platí pro podlahy a nábytek i pro výběr textilií, samozřejmostí by měly být nezávadné, organické nátěry. Při výběru barev je dobré částečně vycházet z povahy dítěte. Uklidňující jsou jemná světle zelená, světle modrá a krémové barvy, zdá-li se vám vaše dítě příliš zádumčivé či pasivní, doplňte pokoj dostatečným množstvím předmětů v sytějších zelených, žlutých a červených odstínech. Zelená barva navíc posiluje proudění východní energie čchi, která má vliv na pocit jistoty.

U školních dětí může vybavení pokoje a umístění pracovního stolu ovlivnit jejich schopnost soustředit se a podpořit nebo utlumit zájem o učení. Chuť do učení pozitivně ovlivňují hladké dřevěné plochy a uspořádaný pracovní prostor, proto se snažte, aby si děti udržovaly na svém psacím stole alespoň základní pořádek. Význam může mít i to, k jaké světové straně jsou děti otočeny, když u stolu sedí.


Schopnost soustředění a chuť učit se podporuje východní orientace, jihozápad rozvíjí logické myšlení, ale i praktičnost, sever posiluje nezávislost a samostatnost, severozápad má pozitivní vliv na sebekázeň a zodpovědnost. Jaký směr je pro dítě nejvhodnější, posoudí rodiče nejlépe sami, protože každé dítě má jiné založení. Nezapomínáme ovšem ani na to, že každé dítě má také jiné schopnosti a nežádáme od něj výkony, které by byly nad jeho síly.
13.03.2020 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444