Faktory, které ovlivňují cenu vaší nemovitosti

Foto: Jakub Pelnar SVOBODA & WILLIAMS

Foto: Jakub Pelnar SVOBODA & WILLIAMS

Na reality s rozumem IV.

Prodáváte nebo pronajímáte nemovitost? Na stanovení její ceny se podílí řada faktorů, které mají pro potenciální zákazníky nemalý význam. Podívejme se na nejdůležitější faktory, které ovlivňují hodnotu vaší nemovitosti.

Lokalita
 
Foto: Jakub Pelnar SVOBODA & WILLIAMS  
Mezi faktory, které o ceně rozhodují, jednoznačně patří lokalita. Můžeme mít dva naprosto stejné byty, z nichž jeden bude v Praze a druhý v Přerově, a přesto budou mít pro kupce rozdílnou hodnotu. Nejvyšší cenou disponují byty ve velkých centrech měst. Samostatnou kapitolou jsou byty ve středu Prahy, které jsou nejvíce žádané. Atraktivní lokalitu však mohou představovat i menší města, a to turisticky vyhledávaná, s dobrou dopravní dostupností, kulturním vyžitím nebo pestrou nabídkou služeb. Klidná a čistá lokalita se spoustu zeleně bude pro zájemce lákavější než hlučné nebo zanedbané prostředí.

Peter Višňovský, ředitel realitní kanceláře Lexxus, je přesvědčen, že lokalita hraje v oceňování nemovitosti nejzásadnější roli: „Mám na mysli jak „adresu“ určující v jak oblíbené nebo neoblíbené části města se nemovitost nachází, tak i její bezprostřední okolí, které může být v rozporu s očekáváním klienta (např. oblíbená čtvrť, ale dům je na frekventované hlavní třídě, nebo naopak průměrná čtvrť, ale dům v klidné, nově upravené ulici s malým parkem v sousedství).”
 
Foto: Jakub Pelnar SVOBODA & WILLIAMS  
Stav, vybavení a stáří
„Další proměnnou, která hraje významnou roli je kvalita budovy, ve které se nemovitost nachází. Jinou cenu může majitel požadovat například za byt v domě před rekonstrukcí a jinou v kompletně novém či rekonstruovaném domě,” upozorňuje na další faktor Linda Martynková z realitní kanceláře Svoboda & Williams. Potenciálního kupce nebo nájemníka bude zajímat řešení odpadu, přívod vody a elektřiny stejně tak jako otázka, zdali bude byt vyžadovat rozsáhlou rekonstrukci či nikoliv. Hodnotu bytu jednoznačně zvýší zděné bytové jádro. V mnoha panelových domech ještě dnes nalezneme původní umakartová jádra, o jejich kvalitě bychom však hovořili stěží. Lépe se také prodává nemovitost, kde jsou zasazena nová okna. „Do rekonstrukce se vyplatí investovat, pokud víme jak, tzn. kvalitní provedení a design musí fungovat jako přidaná hodnota," dodává Prokop Svoboda z realitní kanceláře Svoboda & Williams.
Velikost bytu
Velikost bytu jako další faktor je do značné míry závislý na lokalitě. Neplatí, že byt o rozloze sto metrů čtverečních v Třebíči bude dražší než padesátimetrový v centru Prahy. Nepočítejte tedy, že k velkému bytu můžete dosadit vysokou cenu. Vždy zvažte i ostatní faktory. Výhodu představují další prostory, jako sklepy, balkony nebo terasy.

Další faktory
 
Foto: Jakub Pelnar SVOBODA & WILLIAMS  
Na ceně nemovitosti se může odrazit prakticky cokoliv. Podlaží, kvalita půdorysu, výhled, některé kupující také zajímá sociální struktura obyvatelstva v dané lokalitě nebo možnost parkování v suterénu domu. Jestliže chcete prodat nemovitost a zoufáte si, že s lokalitou nic nezmůžete, zaměřte se na faktory, které ovlivnit můžete snáze. „Cenu samozřejmě ovlivní nejen faktické parametry samotné nemovitosti, ale také způsob její prezentace. Pokud je nemovitost neuklizena, nekvalitně nafocena a tedy neprofesionálně prezentována, již dopředu její cenu snižujete. Je to stejné, jako když prodáváte auto a ani se nenamáháte jej nechat alespoň kompletně umýt – první dojem budoucích kupujících je v obou případech negativní a těžko se následně napravuje,” dodává Peter Višňovský za realitní kancelář Lexxus.
Foto: Jakub Pelnar pro www.svoboda-williams.com
10.11.2011 | Jana Vaňková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444