Energie nosí vysoké podpatky

Foto: z archivu autorky

Foto: z archivu autorky

Je čas zimy, studených konečků prstů a čepic s bambulí. Hladiny rybníků se mění ve velká zrcadla. Jsme zahnaní do našich domovů a tam nám energie zimy nastavuje obraz vlastního života. Podle starého učení Feng Shui právě prožíváme období, kterému vládne element vody. Vodní živel do našeho života přináší zklidnění a koncentraci, do hektického rytmu našich dní připlouvají častěji než jindy otázky po cíli a smyslu naší pouti. 

Každé roční období podporuje jinou kvalitu našeho života
Naše schopnost práce, odpočinku i náš komunikační potenciál je ročními obdobími výrazně ovlivněn.  Jaro je úzce spjato s růstem, léto přináší vzepětí vášní, babí léto nás zklidňuje svými plody, podzim podporuje naši tvořivost a schopnost zaměřit se na detail, zima je obdobím konců a nových začátků. Energie vody je pro náš život důležitá, protože bez schopnosti sebereflexe, zastavení a formulování nových plánů, vizí a přání by z nás vyprchala naše nejvlastnější podstata. Stali bychom se pouhou loutkou.

Dům jako zásobárna energie
Už jako malé děti jsme se učili, že příroda v zimě nabírá novou sílu, aby se na jaře zase mohla rozvinout a růst. Také my potřebujeme ke svému životu energii. S určitou zásobou se rodíme, ale je třeba její množství stále doplňovat. Právě náš dům či byt může být naším skrytým rezervoárem.

Bez zásob pohoštění o pěti chodech neuvaříme
Stejně to funguje i u prostředí. Pokud neproudí kolem nás energie, nedokážeme se cítit dobře, zakrátko nás dostihne únava a deprese. Osmdesát procent energie vchází do prostoru dveřmi. Můžeme si ji představit jako rozmarnou dámu v lodičkách s vysokými podpatky.  Slečna bývá velmi zvědavá, přitahují ji pěkné kvalitní věci. Ráda si čte jmenovky na brankách a na dveřích. Pro její přilákání urychleně spravte polámaný zvonek a přetřete oprýskaná vrátka. Uvědomte si, že bez kvalitního chodníčku se v podpatcích i po sebekrásnější zahradě špatně chodí. Pokud dámu pohodlná cestička nepřivede až ke vchodu, hrozí nebezpečí, že zabloudí.

Foto: archiv autorky

Ve Feng Shui je důležitá přirozenost, uměřenost a praktičnost 

 
Ostré rohy
Špičky, ostré rohy se do našeho mozku zarývají jako obnažené zbraně nepřátel. Pokud na cestě ke vstupu nějaké potkáváte, zakryjte je rostlinami, odkloňte jejich šípy zvonkohrou.

Rovné cesty
Dlouhé rovné cesty nutí ke zbrklosti, chvatu. Přílišná prudkost může být nebezpečná a zničit všechny naše dosavadní úspěchy. Jemné křivky připomínající přirozený tok horské bystřiny nebo něžnou květinu kolébající se v podvečerním vánku jsou nejvhodnější. 
Branka, plot, cesta, vchod i dům spolu musí ladit. Příliš malý vstup přivede nedostatečné množství energie, nepřiměřeně vysoký plot vás zase izoluje od okolního světa, od přátel i nových příležitostí…

Pořádek
Volte praktické materiály a řešení. Cestičky tak široké, abyste po nich vedle sebe ve dvou mohli pohodlně kráčet. Dobré osvětlení vás ochrání před klopýtnutím i v noci snadno odemknete dveře. Rohožka vám usnadní úklid. Vyvarujte se kluzkých povrchů a nepořádku. Popelnici zamaskujte. Nemusí každý návštěvník hned vědět, jak moc ji máte naplněnou a podle „vůně“ identifikovat, co jste nespotřebovali v posledních dnech. 

Výzdoba
Odstraňte všechno, co vám brání ve výhledu ze dveří. Po obou stranách mohou vchod hlídat strážci-sochy nebo květináče s rostlinami. Hrajte si s vlajkami, barvami. Aktuálně laděná výzdoba dveří a branky je vhodná po celý rok, nejen na vánoce. Prostor upravte tak, aby byly vaše návraty díky tomuto místu příjemnější. 
 
  Foto: archiv autorky  

Dveře
Pořiďte si krásné pevné dveře bez nebo s minimem prosklení. Ačkoli dnes již existují průhledné výplně, které svými izolačními vlastnostmi směle konkurují klasickým materiálům, náš mozek se nenechá ošálit a bude průhlednou plochu vnímat jako nedostatečnou ochranu. Je samozřejmé, že dveře i branka se otvírají a zavírají bez nesnází a nevržou.

Nezávislý pohled mnohé napoví
Zda dokážete nalákat energii, nejlépe vyzkoušíte na návštěvách. Jestliže přicházejí na schůzku pozdě s otřepanou „výmluvou“, že se ztratili, nemohli najít vchod či zvonek, omylem se dali opačným směrem… a za chviličku zase utíkají pryč, buďte si jisti, že máte na čem pracovat. Odložte pohodlnost, nyní je čas změny vymyslet a stanovit si reálný harmonogram práce, který jste schopni dodržet. Nevhodné stereotypy chování nahraďte lepšími. Časové i finanční investice se vám mnohonásobně vrátí. Váš dům bude přívětivější a vy radostnější. 
Mgr. Hana Kopecká
poradkyně Feng Shui
www.harmonickyprostor.cz
22.01.2015 | Hana Kopecká

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444