Elektroinstalační materiál na hořlavé podlahy

Spínač řady Praktik v béžové barvě určený na hořlavé podklady

Spínač řady Praktik v béžové barvě určený na hořlavé podklady

Preventivní opatření z oblasti požární ochrany dnes tvoří nedílnou součást projektů u většiny budov. Oheň jako živel je velmi nebezpečný pro život i majetek. Společnost ABB s.r.o., Elektro – Praga si plně toto nebezpečí uvědomuje a nabízí ve svém sortimentu výrobky určené na a do hořlavých podkladů.

Spínač řady Time v barvě šampaňské určený na hořlavé podklady

Spínač řady Praktik v béžové barvě určený na hořlavé podklady

Montáž elektroinstalačních přístrojů do a na  hořlavé podklady představuje určité požární riziko (pravděpodobnost požáru) nebo požární nebezpečí (možnost zranění nebo usmrcení osob či poškození majetku v důsledku požáru). Účel využití přístrojů stanovuje výrobce či dovozce, který nese plnou zodpovědnost za to, že výrobky, které doporučuje pro montáž do hořlavých hmot nebo na hořlavé hmoty (viz tabulka), plně splňují požadavky technických norem a že je vyloučeno požární nebezpečí a snížené požární riziko na minimum.

 
Prvotním cílem je zabránit zapálení způsobené částí, která je pod elektrickým

napětím, a pokud dojde k zapálení a vznikne oheň, omezit ho pokud možno na vnitřek krytu přístroje. V případech, kdy jsou povrchy přístrojů vystaveny působení ohně z vnějšku, věnuje se pozornost zajištění, aby nepřispívaly k šíření požáru více, než stavební výrobky nebo konstrukce umístněné v bezprostředním okolí.

Sestava řady Time v barvě titanu určená na hořlavé podklady

Spínač řady Praktik v béžové barvě určený na hořlavé podklady

Elektrická instalace do hořlavých hmot, pokud je zodpovědně navržena a provedena dle platných norem a předpisů ČSN pracovníky, kteří elektrickou instalaci projektují a montují, je bezpečná stejně jako instalace v hmotách a na podkladech nehořlavých.


Všeobecné požadavky pro montáž na hořlavé hmoty a do hořlavých hmot určuje norma ČSN 33 2312. Tato norma určuje způsob navrhování a způsob uložení elektrických silových zařízení mn a nn ukládaných na a do hořlavých hmot.  Určuje podmínky pro návrh a stavbu elektrických silových zařízení. Dále předepisuje podmínky a opatření pro ostatní výrobky, které nejsou určeny pro montáž do hořlavých hmot a na ně. Cílem je zabránit vznícení hořlavých látek a šíření požáru.
Postup zkoušek určuje norma ČSN EN 60695-2-11 (Zkouška hořlavosti konečných výrobků žhavou smyčkou) a ČSN EN 60695-2-2 (Zkouška plamenem jehlového hořáku).


ČSN EN 60695-2-11:

Pro montáž do hořlavých hmot a na ně je požadována teplota žhavé smyčky 960 stupňů C, doba přiložení smyčky 30 sekund. Zkouška je vyhovující, pokud se hmota nevznítí nebo uhasne do 30 sekund po oddálení smyčky a případné hořící kousky nezapálí hedvábný papír.


ČSN EN 60695-2-2:
Pro montáž na hořlavé podklady a na ně je požadován plamen výšky 12 mm přiložený pod úhlem 45 stupňů, doba přiložení plamene je 30 sekund. Zkouška je vyhovující, pokud se hmota nevznítí nebo uhasne do 30 sekund po oddálení smyčky a případné hořící kousky nezapálí hedvábný papír.


 U vlastních přístrojů je dnes samozřejmostí, že přístroje jsou ze samozhášivého

materiálu a plně vyhovují všem zkouškám dle těchto norem. Z nabídky společnosti ABB plně vyhovují přístroje typových řad 3553, 3557, 3558, 3559, 5518, 5519, 5512 a 5513.
Pro kryty přístrojů k montáži do a na hořlavých hmot platí stejné podmínky. Zde

ovšem není situace tak jednoznačná. Všichni výrobci standardně používají na kryty plastické hmoty, které umožňují vyrábět širokou paletu barev, které ale nejsou v základu samozhášivé.

Sestava řady Tango® v barvě šedé určená na hořlavé podklady

Spínač řady Praktik v béžové barvě určený na hořlavé podklady

Z výrobků společnosti ABB s.r.o., Elektro-Praga plně vyhovují výše uvedené typy

přístrojových řad a  kryty designů Tango® v barvě šedá a béžová, Time v barvě titanové  a šampaňské  a  Praktik (IP 44) v barvě béžové, které jsou vyrobeny z odpovídajících materiálů se speciálními přísadami zabraňujícími šíření plamene a vznícení. A jak se kryt určený na hořlavé podklady pozná?  Dle normy musí být každý výrobek, který je schválen pro montáž na a do hořlavých hmot označen značkou.  Pro rychlou orientaci zákazníků a revizních techniků je označení umístěno na spodní straně rámečku u designů řady Tango® a Time (obr.5). V katalogu Domovního elektroinstalačního materiálu jsou tyto výrobky označeny tak, že u objednacího čísla je připsáno písmeno H. U řady Praktik je označení umístěno pod víčkem.
 
 

V ABB si plně uvědomují svoji zodpovědnost vůči spotřebitelům, a proto je pouze na tyto typy Prohlášení o shodě na základě výsledků zkoušek podle ČSN EN 60695-2-11 a ČSN EN 60695-2-2 a ČSN 332312. Přístroje a jejich kryty, které jsou vyrobeny ze samozhášivých materiálů a vyhovují i zkoušce plamenem, lze poté bez jakéhokoliv nebezpečí instalovat do nebo na hořlavé podklady stupně hořlavosti B,C1,C2. V katalogu Domovního elektroinstalačního materiálu 2005 jsou tyto přístroje umístěny do samostatné kapitoly.

 

Příklady rozdělení stavebních hmot z hlediska hořlavosti

Stupeň

hořlavosti

Význam Příklady materiálů
A Nehořlavé
Pískovec, žula, beton, cihly,
keramické obkládačky atd.
B

Nesnadno

hořlavé

Heraklit, PVC, desky z
minerálních a skleněných vláken
C 1

Těžce

hořlavé

Dřeva listnatá (dub, buk),
retardovaný polystyren, překližka atd.
C 2

Středně

hořlavé

Jehličnatá dřeva, dřevotřískové desky,
korkové desky, lepenka, bitalbit atd.
C 3

Lehce

hořlavé

Dřevotřískové desky, sololit,
polystyren, jekor atd.

Poznámka: Určení stupně hořlavosti je nutno provést vždy dle technické specifikace výrobce jednotlivých materiálů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444