Elegantní zrcadlo

Nábytek do koupelny

l ty nejmenší koupelny mohou díky velkým zrcadlům vypadat jako velké sály. Když se k tomu přidá dostatek odkládacích ploch a dobré osvětlení, pak je vybavení koupelny dokonalé.

Pamatujete se na jednoduché, bílé, umělohmotné skříňky se zrcadlem, se kterými jsme se v 70. letech setkávali v téměř každé české koupelně? Přes nepříliš atraktivní vzhled byl tento kus nábytku se zrcadlem, úložným prostorem, osvětlením i zásuvkou velmi praktický. Dnes již tyto umělohmotné skříňky se zrcadlem z koupelen mizí, nahradil je mnohem elegantnější koupelnový nábytek.
 
Vzpomínky však opět ožívají: náš návrh spojuje to nejlepší z minulosti i současnosti. Chtěli jsme velké zrcadlo s otočnými poličkami. Toto řešení je vhodné jak pro malé, tak pro velké koupelny. Předností našeho modelu jsou odkládací přihrádky, které se otáčejí podél svislé osy. Všechny toaletní potřeby tak můžete mít neustále po ruce. Na bočních stěnách poliček jsou upevněna úzká zrcadla, jež při vhodně nastaveném osvětlení zajistí ideální světlo pro líčení. Konstrukce je zcela jednoduchá: Zadní stěna, široká police a vrchní část jsou vyrobeny z 19 mm silné MDF desky. Všechny tři části jsou slepeny dohromady. Velké zrcadlo má standardní rozměry 60x100 cm. Zrcadlo můžete koupit hotové nebo si ho můžete nechat uříznout na požadovaný rozměr u sklenáře.

Úzká zrcadla na otočných poličkách, které jsou vyrobeny z 12 mm silné MDF desky, si musíte nechat zhotovit u sklenáře v každém případě. Zrcadla se k poličkám upevňují pomocí speciální oboustranné lepicí pásky. Pozor! Tato páska má velmi silný lepicí účinek. Spatně přilepené zrcadlo se nedá posunout do správné polohy a jen těžko se opět odlepuje.

 

Na stavbu tohoto zrcadla potřebujete pouze 13 dílců z MDF desek, které se jednoduše slepí dohromady. Z nákresu můžete vyčíst všechny potřebné rozměry. Desky vám nařežou ve stavebním hypermarketu s potřebnými rozměry.

Vkládací poličky v otočných přihrádkách jsou vyrobeny z 4 mm silné překližky. Všechny dřevěné části natřete akrylovou barvou podle vašeho vkusu. Nátěr byste měli nanést ve dvou vrstvách, první vrstvu přebruste brusným papírem o zrnitosti 220. Celý kus nábytku se přišroubuje ke stěně skrz zadní stěnu ještě před připevněním velkého zrcadla a otočných přihrádek. Hlavy šroubů zapusťte, aby nepřečnívaly.

1) Dna a vrchní části nosné konstrukce přihrádek slepte v pravém úhlu se zadními stěnami a spoje stáhněte svěrkami.
2) Pruh překližky přiřízněte do rozměrů boční stěny přihrádek a vyznačte si na ni polohy nosných čepů pro poličky. Vyvrtejte otvory o průměru 5 mm a překližku použijte jako šablonu pro vyvrtání otvorů do všech bočních stěn. Otvory by měly být hluboké asi 7 mm, při vrtání použijte dorazový nástavec.
3) Nyní boční stěny přilepte k zadním stěnám, dnům i vrchním částem přihrádek.
4) Na dřevěné plochy nalepte v pravidelných rozestupech proužky oboustranné lepicí pásky. Při nalepování zrcadel použijte pomocnou lištu, která zajistí, aby zrcadlo bylo v jedné rovině s okrajem přihrádky. Při lepení velkého zrcadla splní tuto úlohu široká spodní police.
5) Přihrádky upněte k nosné konstrukci v jejich konečné pozici a doprostřed jejich dna i vrchní části vyvrtejte otvory o hloubce 31 mm a průměru 5 mm. Do otvorů vsuňte vruty M5x30 se zápustnou hlavou, které budou sloužit jako osy. Podložky pod dny přihrádek zajistí snadné otáčení.

Převzato z Udělej si sám 12/2004.

23.11.2004 | tz
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444