Ego-n® vidí, slyší, komunikuje

Existuje ještě mnoho dalších funkcí, které můžete Ego-n® naučit a požadovat je. Jak moc při stavbě nebo rekonstrukci přemýšlíte o elektroinstalaci? Je vaším jediným požadavkem, aby byly vypínače a zásuvky tam, kde je budete potřebovat, a žádné vyšší nároky na ně nekladete? To by ale byla rozhodně škoda. Moderní elektroinstalace je inteligentní – vidí, slyší, komunikuje, komfortně se ovládá a je úsporná.

Jak funguje?
 
Dvojnásobný inteligentní vypínač Neo®  
Inteligentní elektroinstalace se uplatní především při společném řízení osvětlení, okenních žaluzií i rolet, elektrických spotřebičů, vytápění, termostatických hlavic, klimatizace, zavlažování a dalších spotřebičů a funkcí, které jsou obtížně realizovatelné běžnými způsoby elektroinstalace. Zatímco klasická elektroinstalace je založena na prostém rozvedení elektřiny silovými vodiči, její inteligentní forma využívá kromě klasických rozvodů také sběrnicové vedení, které zajišťuje komunikaci mezi všemi součástmi elektroinstalace – inteligentními vypínači, automatickými spínači, termostaty, výkonovými moduly v rozvadeči a dalšími ovládacími prvky. Inteligentní vypínače vypadají prakticky stejně jako ty běžné, ale na rozdíl od nich je stiskem jediného tlačítka možné ovládat různé spotřebiče a mnoho funkcí najednou.

Příkladem takové elektroinstalace pro rodinné domy je inteligentní elektroinstalace Ego-n® od největšího výrobce vypínačů a zásuvek v ČR, společnosti ABB s.r.o. Elektro-Praga, která využila svých bohatých zkušeností a vyvinula řešení ekonomicky dosažitelné i při výstavbě běžných rodinných domů.
Co nám inteligentní elektroinstalace přinese? 
Inteligentní vypínače (nazývané také snímače) a další prvky elektroinstalace Ego-n® mezi sebou komunikují a vyhodnocují aktuální stav nebo i fyzikální veličiny. Z pohledu uživatele tím přinášejí řadu výhod:

1. KOMFORT
Jediným stiskem tlačítka lze vyvolat předem zvolenou kombinaci provozních stavů svítidel, případně i žaluzií, a vytvořit tím takzvanou světelnou scénu. Mezi jednotlivými scénami je možné přepínat pomocí systémových tlačítek či dálkového ovládání. Oceníte i automatické spínání osvětlení. Jako vypínač může vypadat a fungovat také nenápadné vestavné digitální rádio. 
2. ÚSPORA ENERGIE
Řízením více činností ve společném systému inteligentní elektroinstalace je možné zabezpečit jejich vykonávání jen v době, kdy jsou skutečně potřeba, čímž lze dosáhnout vysokých úspor energie. Například regulace vytápění pomocí systémově řízených termohlavic dokáže vytvořit příjemnou individuální tepelnou pohodu v každé obytné místnosti a zároveň neplýtvat. Samozřejmostí je ovládání a vzájemná komunikace s tepelným zdrojem: plynové a elektrické kotle, tepelná čerpadla, klimatizace, vzduchotechnika.
 
Ovládání i nastavení pomocí tabletu   
3. BEZPEČNOST A CENTRÁLNÍ FUNKCE SYSTÉMU EGO-N®
Při odchodu z domácnosti lze jediným stiskem tlačítka vypnout všechna nepotřebná světla i zásuvky a tedy i připojené spotřebiče (kromě lednice a dalších zařízení, která mají zůstat zapojena), a tím předejít vzniku požáru. Zároveň dojde k zakódování bezpečnostního systému a vytápění se přepne na nižší výkon. Spustí se detekce pohybu, detekce pohybu s automatickým spínáním osvětlení nebo předáváním informací o nežádoucím vstupu na pozemek a to i prostřednictvím SMS zpráv na váš mobilní telefon. Na ten je možné přijímat i zprávy od hlásičů kouře.

4. DÁLKOVÝ PŘÍSTUP, KOMUNIKACE
Systém lze ovládat i vzdáleně (internet, WiFi). Pomocí tabletu, chytrého telefonu nebo PC či mobilního telefonu je možné vizualizovat stav jednotlivých prvků systému a zároveň měnit jejich nastavení – například rozsvěcet a zhasínat osvětlení, zapnout topení a podobně. Tablet může být využit i jako centrální informační displej v obývacím pokoji, či u východu z domu. Pomocí GSM modulu lze do systému posílat SMS příkazy k ovládání jednotlivých prvků nebo naopak lze od systému přijímat SMS s informacemi o stavech v elektrické instalaci. 
5. JEDNODUCHÁ INSTALACE
Montáž a oživení inteligentní elektroinstalace Ego-n® jsou natolik snadné, že je zvládne každý dobrý elektromontér. 
  
Příklad inteligence a logických funkcí Ego-n® aneb „Když nastane situace“
  • Větráte oknem – vypne topné těleso v dané místnosti 
  • Začíná pršet – zavře střešní okna a zakryje venkovní bazén
  • Nejste doma – vypne všechny spotřebiče a zásuvky (samozřejmě s výjimkou lednice a dalších předvolených zařízení)
  • Pokud odejdete a zapomenete vypnout např. žehličku, vypne ji
  • Venku se stmívá – zatáhne žaluzie, a to třeba jen tam, kde se právě svítí
  • Jste na dovolené – Ego-n® simuluje vaši přítomnost
 
Programovatelný termostat Time® Arbo  
Kombinace klasické a inteligentní elektroinstalace
Prvky Ego-n® lze kombinovat i s nesystémovými přístroji (standardními vypínači, čidly a podobně) a s bohatou nabídkou přístrojů spol. ABB s.r.o., Elektro-Praga v designových řadách Neo®, Time®, Time® Arbo a Element®. Jsou plně kompatibilní a zajistí tak dokonalou spolupráci všech elektrických zařízení v interiéru.

Více informací na www.ego-n.cz
30.10.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444