Efektivní využívání solární energie: Řešíme vlhkost v domě a přehřívání panelů

Využívání přírodních zdrojů energie s sebou nese řešení ekologické, ale i ekonomické. Možná i vy jste se po zralé úvaze rozhodli pro solární kolektory. V dnešním článku se zaměříme na problém vlhkého prostředí, se kterým si poradí teplovzdušné solární panely SolarVenti, a také na problém přehřívání samotných solárních kolektorů, jehož řešení nabízí unikátní metoda absorpčního chlazení od firmy Meibes.

Problém: Vlhké prostředí

Řešení: Teplovzdušný solární panel SolarVenti


Jistě znáte ten pocit, když po dlouhé zimě přijedete na chatu. Nejprve musíte otevřít všechna okna, abyste nechali dovnitř proudit čerstvý vzduch a vyvětrali ten starý. Cirkulaci vzduchu však můžete zajistit prostřednictvím teplovzdušných solárních panelů SolarVenti, a tak proti vlhkosti bojovat během celého roku.

S plísněmi nebo zatuchlým vzduchem se často setkáváme na chatách, ve sklepech, garážích a dalších objektech, které nemůžeme pravidelně větrat. V boji s vlhkostí v domě se osvědčila solární energie, kterou ke svému provozu potřebují teplovzdušné solární panely SolarVenti. Jsou šetrné k životnímu prostředí i vaší peněžence.

Důvod úspěchu je jednoduchý

Díky solární energii se spustí ventilátor, který je umístěn na zadní stěně panelu. Ventilátorem se pak nasává čerstvý vzduch z okolí, uvnitř panelu se ohřeje a následně je vháněn dovnitř objektu. Tento nový vzduch vytlačí vlhký vzduch v objektu neutěsněnými otvory (digestoř s odtahem, komíny, ventilace…) pryč. Tak je zaručená cirkulace vzduchu a následné odvhlčení objektu.

Zamezit nežádoucímu vzniku plísní můžete i během krátkých zimních dnů. I pár hodin slunečního svitu totiž stačí k tomu, aby se objekt provětral a zabránilo se usazování vlhkosti.

Kam SolarVenti umístit a jak je náročná instalace?

Je jedno, jestli si vyberete zeď nebo střechu, pouze se doporučuje umístit teplovzdušné panely na jižní stranu, na nejméně stinné místo. Instalace nevyžaduje nijak zvlášť odborných znaností, zruční kutilové si poradí sami.

Problém: Nebezpečné přehřátí solárních kolektorů

Řešení: Metoda absorpčního chlazení

 
Jestliže využíváte k získání energie solární panely, jistě vítě, že provoz vyžaduje jistá pravidla a ošetření. Zejména v létě řešíme problém přehřívání solárních kolektorů. Lhostejné zacházení totiž může způsobit přehřátí a pronikání přehřáté páry do rozvodů. Jak se tedy postupuje a jaké další možnosti existují?
 
Jedním z nejrozšířenějších způsobů odebírání přebytečného tepla z kolektoru je například dohřev bazénu. Tento způsob ale řeší jen přehřátí kolektorů, uživatelé poté nenaleznou chladné místo v domě ani v bazénu. 
 
Německá společnost Meibes představuje unikátní metodu absorpčního chlazení solárních kolektorů, které bude na trhu od roku 2016. Metoda zaručuje bezpečné chlazení kolektorů a navíc se tak přebytkové teplo využije pro chlazení uvnitř domu
 
„Hlavní výhoda absorpčního zařízení spočívá v tom, že má na rozdíl od konvenčního chladicího zařízení nižší spotřebu elektrické energie. Celý systém funguje v symbióze, potřeba chladu a solární zisky jsou v přímé úměře. Potřeba chlazení přichází v době, kdy máme výrazné přebytky tepla ze solárního systému. Jedná se tak o dokonalou souhru dvou faktorů, které se navzájem doplňují,“ vysvětluje technický ředitel Meibes Josef Pouba.
  

Jak systém funguje?

  • Solární systém pro přitápění ukládá tepelnou energii do akumulačního zásobníku otopné vody, který se může ohřívat až na teplotu 90 °C. 
  • Protože pak není kam teplo ukládat, dochází k přehřívání solárních kolektorů. K přeměně na chlad při použití jednotky absorpčního chlazení se využívá teploty akumulované otopné vody. 
  • Chlad se předává do obytné části domu fan-coilovými jednotkami, velkoplošným stěnovým nebo stropním systémem. Absorpční chlazení pracuje při teplotě otopné vody nad 70 °C. 

Největší výhody absorpčního chlazení:

  • nižší spotřeba elektrické energie než u konvenčního chladícího zařízení
  • žádný drahý kompresor a vysoké tlaky na straně chladiva
  • bezúdržbové zařízení, ekologické chladivo - voda
  • fungování v přímé úměře se solárním systémem
  • využívá přebytky energie získané ze solárních kolektorů
  • zaručuje bezpečné chlazení solárních panelů
02.11.2015 | Jana Vaňková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444