Efektivní oběhové čerpadlo šetří spotřebu energie i čistotu ovzduší

Přechod na energeticky účinnější oběhové čerpadlo určené k vytápění může snížit průměrný roční účet domácnosti za elektřinu až o 10 %.

Často se stává, že oběhové čerpadlo zůstává  v domácnostech mnoho let bez povšimnutí a plýtvá jak energií, tak i penězi. Díky energeticky účinnému čerpadlu v energetické třídě A přitom může průměrná domácnost ušetřit až 10 % ze svého ročního účtu za elektřinu a zároveň snížit emise CO2.

Energeticky úsporné oběhové čerpadlo nabízí tedy skutečně vysoký potenciál úspor energie, doba návratnosti investice je cca 2 roky a při zvyšujících se cenách energie může být ještě kratší.

Grundfos ALPHA2

Mezi nejúspornější a nejinteligentnější oběhová čerpadla na trhu patří oběhové čerpadlo ALPHA2 společnosti Grundfos. Čerpadlo ALPHA2 pracuje při minimální spotřebě energie (a od roku 2007, kdy bylo uvedeno na trh, se ho prodalo již tři miliony kusů.

Čerpadlo ALPHA2 přináší majitelům domů prověřenou kvalitu, provozní spolehlivost a zejména uživatelský komfort. Na rozdíl od jiných typů oběhových čerpadel automaticky přizpůsobuje svůj výkon tak, aby zajistilo požadovaný tepelný komfort s minimální spotřebou energie. Čerpadlo není potřeba nastavovat nebo měnit jeho nastavení v průběhu provozu. Tajemství tohoto čerpadla se nazývá funkce AUTOADAPT.

Úsporné a komfortní

Inteligentní funkce  AUTOADAPT čerpadla ALPHA2 je patentovanou funkcí společnosti Grundfos a nemá ji žádné jiné oběhové čerpadlo na trhu. Požadavky na teplo v domě se liší v průběhu dne i roční doby. Standardní tříotáčková čerpadla pracují po celou dobu při konstantních otáčkách, bez ohledu na aktuální požadavek na vytápění. Funkce AUTOADAPT automaticky hledá optimální provozní nastavení čerpadla s ohledem na požadovanou teplotu a přizpůsobuje výkon čerpadla těmto požadavkům. Pokud se například při vyšší venkovní teplotě uzavřou termostatické ventily topení, čerpadlo automaticky sníží svůj výkon a naopak.

Potenciál úspor plynoucí z výměny staršího a energeticky náročného čerpadla za energeticky úsporné si plně uvědomuje i EU. Od 1.1.2013 začne platit směrnice o ecodesignu energetických spotřebičů tzv. Směrnice EuP.  Od 1. ledna 2013 nebude možné na trh uvádět oběhová čerpadla, která spotřebovávají příliš mnoho energie. Čerpadlo Grundfos ALPHA2 splňuje požadavky této směrnice již několik let.

Více informací www.grundfos.com
bydlinek Věděli jste?

  • díky směrnici EuP elektrických spotřebičů bude možné od roku 2013 na trh uvádět jen energeticky nejúčinnější oběhová čerpadla
  • nový požadavek směrnice EuP na dodržení stanovené hodnoty indexu energetické účinnosti (EEI) bude od 1. ledna 2013 uváděn na výrobcích spolu s označením CE
  • majitelé domů mohou šetřit energii a peníze již nyní při výměně svého starého oběhového čerpadla novým energeticky účinným čerpadlem
  • celkově lze v EU každoročně ušetřit 13 TWh a 6,2 milionů tun CO2
  • to odpovídá celkové spotřebě elektřiny 21 500 000 obyvatel nebo všech osob žijících v Berlíně, Londýně, Bruselu, Sofii, Paříži, Římě, Amsterdamu, Varšavě, Kodani a Rize.
12.10.2012 | PR
  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444