Připravuje se EXPO 2005

Maskoti EXPA 2005

Maskoti EXPA 2005

Moudrost přírody, roboti, zahrada Petra Nikla a české sklo

Po celých 185 dní, od jara do podzimu příštího roku, budou japonská města Seto, Nagakute a Toyota ležící v prefektuře Aichi, dějištěm světové výstavy EXPO 2005. Hlavní téma projektu bylo nazváno Moudrost přírody a bude realizováno na celkové ploše 173 hektarů. Jednou ze 125 zúčastněných zemí bude i Česká republika, která se svojí expozicí přispěje k jednomu ze tří podtémat - Umění života.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Průčelí českého pavilonu - vertikální louka, vytvořená z třiceti tisíc dřevěných tyčí

Pořadatelé první světové výstavy v novém tisíciletí chtějí především prezentovat myšlenky i reálné technologické cesty vedoucí k harmonickému soužití člověka s přírodou. Pavilony budou umístěny ve dvou propojených, zčásti zalesněných areálech, kde nechybí ani vodní plochy. Spojení zajistí automatické autobusy, gondoly a bezbariérové koridory.

Zahrada fantazie a hudby

Maskoti EXPA 2005

Robot Project
Japonská asociace pro EXPO 2005 představí na světové výstavě rovněž unikátní „Robot Project“. V areálu výstavy bude působit několik typů robotů, jejichž úkolem bude udržovat čistotu na výstavišti a zajišťovat bezpečnost. Budou ve 4 jazycích schopni provádět návštěvníky výstavním areálem a věnovat se dětem. Robot Project tak nabídne návštěvníkům možnost každodenního kontaktu s přibližně stovkou funkčních robotů a EXPO 2005 se stane platformou pro praktickou ukázku možností soužití člověka a robotů v budoucnosti.

 

Český pavilon
Vítězem obchodní veřejné soutěže na řešení expozice a její realizaci v českém pavilonu  EXPO 2005 se stala společnost Film Dekor. Tvůrci expozice jsou spolupracujícím týmem, jehož páteří jsou osobnosti jako Jan Hřebejk, který je dramaturgem projektu, výtvarník a performátor Petr Nikl, autor koncepce výstavní expozice nazvané Zahrada fantazie a hudby, Barbora Škorpilová, autorka restaurace a průčelí pavilonu nebo ing. arch. Jiří Buček, jehož dílem je architektonické řešení interiéru pavilonu.
Česká republika se v Japonsku bude prezentovat také několika doprovodnými programy. Uskuteční se zde mj. Týden České hudby, Týden českého filmu, Týden českého výtvarného umění a také Týden českého skla.

 

Od Bruselu 1958 po Aichi  2005
Atmosféru československých a českých účastí na světových výstavách posledního půlstoletí, v současné době připomíná výstava v Nostickém paláci v Praze. Přehlídka dobových fotografií z účastí v minulosti počínaje úspěšným Bruselem 1958 vrcholí představením vítězného návrhu české expozice pro Aichi , kde bude přístupná od 25. března do 25. září 2005.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Jedna ze skleněných plastik dvojice Brychtová-Libenský. Obrázek: Pragerkabinett

V zajetí světla a prostoru
Ve sklepních prostorách Nostického paláce se můžete při této příležitosti obdivovat také dílům osmadvaceti českých sklářských výtvarníků na premiéře výstavy  nazvané příznačně V zajetí světla a prostoru.  Přehlídka českého ateliérového skla patří k doprovodným programům účasti ČR na Světové výstavě EXPO 2005 Aichi a zahrnuje celkem 42 skleněných objektů. Představují se zde vynikající sklářští výtvarníci všech generací počínaje dvojicí Stanislav Libenský - Jaroslava Brychtová, jejichž plastika Řeka života byla v roce 1970 ozdobou české expozice na světové výstavě v japonské Ósace. Mezi dalšími z 28 významných představitelů českého sklářského sochařství jsou zastoupeni např. Václav Cigler, Bohumil Eliáš, Jiří Harcuba,  Vladimír Kopecký, Zdeněk Lhotský či Jaromír Rybák. Výstava je připravena jako putovní – než se představí v Japonsku pocestuje z Prahy po Českých centrech v zahraničí a následně během 12 měsíců vystřídá několik prestižních japonských galerií. V Tojamě bude propojena se zdejší 2. mezinárodní výstavou ateliéroveho skla, v jejímž rámci se uskuteční mj. také workshop českých sklářských výtvarníků.

 

Související stránky: http://www.expo2005.cz; http://www-1.expo2005.or.jp/en/

15.12.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444