Dušené hovězí s rajčaty připravované v tlakovém hrnci

V létě jsou samozřejmě aktuální zeleninová jídla, ale pokud jde o maso, nejsme živi jenom grilováním. Nabízíme negrilovací recept pro jedlíky masa; pokud nepočítáme bohatou dávku cibule, obsahuje jedinou zeleninovou složku, a tou jsou rajčata. Věřte ale, že kvalita jejich chuti je na výsledku znát.

Ingredience
1kg dobře uleželého hovězího masa
3 masitá a dobře vyzrálá rajčata
3 velké cibule
5 stroužků česneku
6 lžic olivového nebo jiného kvalitního oleje
100 ml suššího červeného vína

2 lžíce vinného octa
bobkový list
lžička sušeného rozmarýnu nebo 2 snítky čerstvého
mletý pepř
sůl
Příprava
Maso nakrájejte na větší kusy, cibuli na drobno, česnek na plátky. Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a pokrájejte na malé kousky. V tlakovém hrnci nechte nejprve rozehřát olej, vložte maso a kratince orestujte, přidejte cibuli, česnek a po chvíli rajčata, víno, ocet, sůl a koření. Přidejte vodu tak, aby asi dvě třetiny masa byly ponořené, přikryjte víkem, uveďte do varu a duste asi 40 - 50 minut. Odstraňte bobkový list a pokud chcete jemnější šťávu, měkké maso vyjměte a šťávu rozmixujte ponorným mixérem, pak vložte maso zpět, ještě trochu prohřejte a podávejte s rýží nebo s pečivem.
Tip
Aby se recept povedl, mělo by být maso předem dobře uleželé. Pokud se vám nepodaří koupit takové u řezníka a máte k dispozici vakuovou misku, na pár dní do ní maso uložte. Tak nebudete riskovat případný nežádoucí proces zkažení, hovězí zkřehne a po přípravě je měkké.
29.07.2014 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444