Ingredience 1kg dobře uleželého hovězího masa 3 masitá a dobře vyzrálá rajčata 3 velké cibule 5 stroužků česneku 6 lžic olivového nebo jiného kvalitního oleje 100 ml suššího červeného vína 2 lžíce vinného octa bobkový list lžička sušeného rozmarýnu nebo 2 snítky čerstvého mletý pepř sůl |
Příprava Maso nakrájejte na větší kusy, cibuli na drobno, česnek na plátky. Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a pokrájejte na malé kousky. V tlakovém hrnci nechte nejprve rozehřát olej, vložte maso a kratince orestujte, přidejte cibuli, česnek a po chvíli rajčata, víno, ocet, sůl a koření. Přidejte vodu tak, aby asi dvě třetiny masa byly ponořené, přikryjte víkem, uveďte do varu a duste asi 40 - 50 minut. Odstraňte bobkový list a pokud chcete jemnější šťávu, měkké maso vyjměte a šťávu rozmixujte ponorným mixérem, pak vložte maso zpět, ještě trochu prohřejte a podávejte s rýží nebo s pečivem. |
Aby se recept povedl, mělo by být maso předem dobře uleželé. Pokud se vám nepodaří koupit takové u řezníka a máte k dispozici vakuovou misku, na pár dní do ní maso uložte. Tak nebudete riskovat případný nežádoucí proces zkažení, hovězí zkřehne a po přípravě je měkké.