Dům plzeňských měšťanů

Foto: Václav Samek

Foto: Václav Samek

Historie domu XXX.

Měšťanská beseda, vzácná secesní památka a skvělé dílo české architektury v Plzni, je více než sto let centrem společenského a kulturního dění města. A dnes, díky náročné a vkusné rekonstrukci, vypadá stejně noblesně jako v dobách svého vzniku na počátku dvacátého století.

 

Možná, že to bylo nějak takhle: Je podzimní podvečer, dejme tomu někdy na sklonku posledního roku 19. století. Na město se pomalu snáší šero a vážení plzeňští měšťané, kteří udávají tón životu, kultuře i průmyslu města, se tak jako každý týden sešli kdesi v plzeňském hostinci. Sedli si trochu v ústraní hostů, aby si u piva ze svého městského pivovaru mohli nerušeně popovídat, sdělit si, co kde nového a co třeba udělat. S největší pravděpodobností si řekli i to, že jsou natolik vážení a důstojní, že by měli mít důstojný stánek, reprezentativní budovu, jedinečný měšťanský dům pro svoji spolkovou činnost. Vždyť spolek plzeňských měšťanů, který se nazýval Měšťanská beseda, vznikl už v roce 1862 a existoval tedy bezmála čtyřicet let. Možná, že to ale všechno bylo docela jinak. Třeba ta chvíle, kdy se členové plzeňské Měšťanské besedy rozhodli postavit si noblesní dům, nastala v létě a pražilo slunce. To není tak podstatné. Důležitější je, že se k takovému kroku rozhodli.

 

Jak řekli, tak udělali
Byli svižní a jednali rychle. Pro stavbu vybrali parcelu v centru města, polohou atraktivní místo na významné promenádě v sadovém okruhu, který obepínal historické jádro města. Dohodli se, kdo budovu navrhne a kdo postaví. Vypracováním studie a projektu stavby měšťané pověřili známého secesního architekta Aloise Jana Čenského, profesora pozemního stavitelství na České technice v Praze. Realizace Besedy byla svěřena místní firmě ing. Františka Kotka, jejíž dělníci dokázali skvostnou budovu postavit za mimořádně krátkou dobu. Stavební práce začaly v roce 1900 a provoz Besedy byl zahájen už v prosinci roku 1901. Vzhledem k rozsáhlosti budovy a jejímu architektonickému, stavebnímu i řemeslnému provedení to byl vskutku úžasný výkon.

Vzdušnost a radost
Měšťanská renesance představuje architektonický styl přelomu 19. a 20. století, zdůrazňující národní charakter, který se skvěle snoubil s nastupující secesí. Byla to uvolněnost a hravost, které odpovídaly dobovému pocitu měšťanů, i oni byli novorenesancí osloveni. Chtěli se bavit, spolčovat se. V té době se v tomto stylu staví muzea, školy, sokolovny, divadla, městské i obecní domy a měšťanské besedy – domy pro aktivní zábavu, pro spolkový život, ale také pro dobré jídlo a příjemnou kavárenskou společnost. Byly to stavby, které se v každém městě staly oblíbené, a nutno dodat i nestárnoucí. Vždyť si připomeňme: všechny generace 20. století v nich prožily kus svého života, příjemného života. Chodily tam do tanečních, na koncerty, na čaje, na rande, potom na kávu, do divadla, na plesy…
A plzeňská Měšťanská beseda je pro toto všechno přímo stvořená. Bezesporu jí prošel každý Plzeňák, možná začal návštěvou dětského divadélka…
V tištěné Xantypě se ještě dočtete:
jak se okázalost změnila téměř v ruinu
o akci Plzeň sobě
o pýše měšťanů
23.02.2007 | Táňa Pikartová
  • Xantypa - časopis nabitý lidmi

    Moderní časopis má také svoji internetovou podobu. Nabízí všem příjemné a kultivované čtení o společnosti a lidech, o kterých se mluví.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444